Mit csináljon karanténban a fotós (vagy bárki más)?

Fotó: One zone Studio/Unsplash

Az otthon ülés sokaknak szokatlan és kellemetlen érzés (pláne, hogy otthoról nem lehet fotózni), viszont egy csomó olyan dologra is lehetőséget ad, amiket eddig elhanyagoltuk. Vegyük sorra, mi mindenre használhatjátok ki ezt a kényszerpihenőt!
Hosszú olvasmány jön és méghosszabb tennivaló lista, ha sikerül legalább egy részét alkalmaznotok az itt összegyűjtött tanácsaimnak.
Arra ezután már biztosan nem panaszkodhattok, hogy nincs mit csinálnotok. De talán az eredményeivel is elégedettek lesztek, ha követitek a tanácsaimat.

Számtalan cikk jelent már meg ebben a témában mindenfelé, mégis egyre többen kéritek tőlem, hogy adjak nektek tanácsokat, mivel, hogyan érdemes tölteni a karantént. Jöjjön hát néhány ötlet, tanács, tipp, hogy mit kezdjetek magatokkal otthon.

Koronavírus és a fotós szakma
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

Minden ember és helyzet más
Nyilván mindenki helyzete és élete más és más. Egészen más teendői és lehetőségei vannak annak, aki a fővárosban, vagy más nagyobb városban él, miközben teljesen mások a lehetőségei és tennivalói annak, aki külvárosban, kertvárosban, vidéken, vagy akár egy tanyán él. Megint csak mások az élethelyzetei, lehetőségei és kihívásai is annak, aki családban él, gyereket nevel, mint aki egyedül van. Nagyon más nap, mint nap továbbra is dolgozni járni, mint otthonról dolgozni és pláne más, ha valaki még dolgozni sem tud otthonról, csak szabadságra kényszerült, miközben bevétele sincsen. A fotós szakma helyzetét és jellegzetességeit ismerve sajnos a legtöbb fotós pont ebbe az utolsó kategóriába tartozik, ezért leginkább nekik szól az írásom. Nem mindenkinek egyformán hasznos minden tanácsom, de talán mindenki talál a tippek közt legalább egy pár hasznos gondolatot.

Vallomás: Nekem se megy tökéletesen
Nem akarok álszent lenni a tanácsok osztogatásával. Bevallom, hogy távolról sem csinálok mindent ilyen jól, mint ahogyan nektek összeszedtem a tanácsokat. Például, ha igazán komolyan venném és megfogadnám a saját tanácsaimat, akkor valami egészen más, számomra (talán üzletileg is) sokkal hasznosabb dologgal tölteném az időmet ahelyett, hogy nektek adok tanácsokat, hogyan töltsétek számotokra hasznosan ti az időtöket.
Viszont sok fotóssal beszélve úgy érzem, hogy nagyon sokan vagytok, akiknek egyre inkább szüksége van ezekre a tanácsokra, hogy át tudjátok vészelni, sőt talán hasznotokra is tudjátok fordítani ezt az időszakot.

Nem kell mindjárt az összes tanácsomat megfogadnotok, de legalább gondoljátok át, hogy mit mennyire csináltok jól és mi az, amiben volna még hova fejlődni. Merítsetek ezekből az ötletekből és főleg kezdjétek el csinálni azokat a dolgokat, amik segíteni tudnak nektek. Ha legalább a szándék és a tervek megvannak, az már az első lépés a siker felé – de azért ne érjétek be csak ezzel az egyetlen lépéssel, tegyetek meg minél többet a siker felé vezető úton! Átgondolt tervekkel sokkal könnyebb cselekedni és haladni a tennivalókkal, mint tervek nélkül.

Én például évek óta annyi tervet és feladatot halmoztam fel magamnak, hogy még ha egy évig ki se mozdulnék és senki sem szólna hozzám, valószínűleg akkor is csak a dolgaim töredékével sikerülne végeznem. Pedig továbbra is hosszabbított napokat dolgozom – hol a blogon, hol egyéb háttér tevékenységeken, ráadásul ezt is viszonylag kevés szórakozás és más időpocsékolás mellett teszem.

1. Időbeosztás, feladat terv, fontossági sorrend készítés
Minden munkavégzésnél nagyon fontos az időbeosztás. Amikor otthon és saját időbeosztásotok szerint dolgoztok, akkor pláne nagy jelentősége van, hogy ezt tudatosan csináljátok. Különben hajlamos az idő ellenőrzés nélkül elfolyni és napok, vagy akár hetek is eltelhetnek úgy, hogy azt sem tudjátok, mit is csináltatok közben.
Fontos észben tartani, hogy az egyre inkább végtelennek látszó és egyre jobban egybe folyó karantén idején is csak 24 órából áll egy nap és 168 óra egy hét. Minden perc, amit a kevésbé fontos dolgokkal töltötök, az most is a fontos dolgoktól veszi el az időt. Azt az időt, amit most ugyanúgy nem kaptok vissza, mint bármikor később, amikor majd a járvány után újraindul az élet. Tiétek a döntés, hogy hasznosan töltitek-e az időtöket, vagy sem. Ahogy a döntésetek következményei is titeket terhelnek majd.
Érdemes a munkát, feladatokat, és a pihenést, kikapcsolódást is ütemezni, a sorrendjüket, időbeosztásukat előre gondosan eltervezni. Így tudjátok felmérni, hogy mi mennyire fontos, abból, amit csináltok és mi az, amit mindenképp el akartok végezni. Meg persze azt is, hogy mit mikor akartok, vagy érdemes csinálni.
Nem kell feltétlenül minden percet beosztanotok és kőbe vésett rugalmatlan időbeosztást sem biztos, hogy érdemes készíteni. A túltervezés megöli a szabadságot és a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét, ha minden spontaneitást kizárunk, de mindenképp hasznos a hetünknek, napjainknak legalább valamilyen hozzávetőleges keretet szabni és az egyes napok időbeosztását nagy vonalakban megtervezni. Ajánlott a terveket legalább nagyjából követni is, mert különben könnyen elszaladnak a dolgok mellettünk.
Érdemes a főbb feladatokat tennivaló listákba rendezni, határidőket rendelni hozzájuk, hogy ne halogassuk őket túl sokáig, csak mert megtehetjük. Ezek hiányában könnyen előfordulhat, hogy sosem végeztek az igazán fontos dolgokkal.

2. Szorítsátok vissza a lehúzó tevékenységeket, időpocsékolást
Egyén és helyzetfüggő is, hogy mi a pozitív, hasznos időtöltés és mit tekintünk időpocsékolásnak. Nem akarom helyettetek eldönteni, ezt nektek kell tudni. Fontos viszont ezeken elgondolkodni és utána megfelelő döntéseket hozni róla, hogy építsék és ne rombolják az életeteket, hangulatotokat.
Járvány idején pláne hajlamos az ember sokat Facebookozni, híreket olvasgatni, megosztani mindenfélét es végeláthatatlan komment háborúkba, különösen panasz áradatokba bocsátkozni akár nyilvános fórumokon, akár privát üzenetváltásokban, levelekben. Van, aki személyes találkozók híján naphosszat lóg valamilyen chaten, vagy egész nap telefonál. Ezekkel semmi gond nincsen, hogyha hasznosnak találjátok, segít nektek és építi az életeteket, akkor fordítsatok rájuk időt.  De csak óvatosan!
Szerintem még akkor sem érdemes túlzásba vinni a szórakozást és kikapcssolódást, feltöltődést, ha nagyon hasznos és építő számotokra. Mert még akkor is más egyéb tevékenységektől veszi el az időt, amik lehet, hogy nem olyan kellemesek, viszont ettől még azokat is el kell végezni. Sok minden van, amit érdemes minél hamarabb elvégezni hosszas halogatás helyett. Nagyon nem mindegy, hogy mit áldoztok fel miért, illetve milyen arányban teszitek ezt. A legfontosabb a számotokra megfelelő egyensúlyt megtalálni. Érdemes a negatív, időkitöltő és időrabló dolgokat minél szűkebbre szabni és annak betartását minél szigorúbban ellenőrizni.
A negatív embereket, véleményeket, dolgokat, amik lehúznak, elveszik a kedveteket pedig próbáljátok kizárni az életetekből, a melankolikus, vagy egyenesen depresszív zenék, filmek, könyvek, sorozatok, hírek és beszélgetések helyett inkább keressetek pozitív, vidám, inspiráló dolgokat, amik jókedvre derítenek, lelkesítenek. Most különösen érzékeny lehet bárki az ilyen hangulat befolyásoló dolgokra és különösen könnyű az elromlott hangulatban benne ragadni, még mélyebbre sűllyedni, ami minden mást is képes lehet magával rántani.

3. Inspirálódjatok, maradjatok kreatívak!
Kreatív embereknek nagyon nehéz meglenni alkotás nélkül. Talán ez az egyik legnehezebb dolog a megváltozott körülmények között és erre a legnehezebb kézzelfogható tanácsokat adni, hiszen mindenkit más és más dolgok érdekelnek. Sok hivatásos fotós eleve nem is nagyon fotózik a maga örömére, kedvtelésből, csak munkaként, ha fizetnek érte. Ez máskor sem biztos, hogy használ a kreativitásnak és hangulatnak. Most pedig pláne gond lehet, amikor nincs munka és kimozdulni se lehet otthonról.
Keressetek érdekes, megörökítésre érdemes dolgokat a lakásban, az ablakban, a tükörben, akárhol. A járvány előtt és azóta is sok fotós kezdett már különféle otthoni projektekbe. Van, aki a családot fotózza (ami szintén hasznos), más a saját fizuráját, arcát, macskáját/kutyáját, lakását, környezetét fotózza, akad olyan, aki távoli webkamerák képeiből szerkeszt magának fotósorozatot, ha már turistaként személyesen nem mehet oda. Más pedig csendéleteket készít az otthon talált tárgyakról és a világításokkal, egyéb fotográfiai trükkökkel kísérletezik, megint más meg az ablak előtt repedő madarakat és az égen vonuló felhőket fotózza. Olyan is előfordul, aki meg stop trükk videót készít a hegymászásról, ha már nem mozdulhat ki a lakásból. A lényeg, hogy keressetek valamit, ami leköt, megmozgatja a kreativitásotokat és lendületben tartja az alkotókedveteket.

4. A megoldást keressétek a problémák helyett
Pontosan tudom, milyen nehéz helyzetben van most a fotós szakma és nagyon sokan mások is. Megértem és átérzem a nehéz helyzeteteket. Azt is elhiszem, hogy nektek most mindenki másnál rosszabb a helyzetetek. Még akkor is, ha mindenki úgy érzi, hogy az ő problémái a legnagyobbak és mindenki másét felülmúlják.
Viszont attól semmivel nem lesz jobb a helyzetetek, hogy ezt ismételgetitek és mindenkinek panaszkodtok róla. Amin nem tudtok változtatni, azon nem sok értelme hosszan keseregni, mert ettől úgysem változik semmi sem.
A megoldásokat keressétek! Új lehetőségek és egyéb, eddig még nem látott alternatívák után kutassatok! Keressetek inspirációt abban, hogy mások hogyan tudják megoldani a gondjaikat és próbáljátok meg kitalálni, hogy az ő megoldásaikat hogyan alkalmazhatjátok a ti helyzetetekre! Lehet, hogy egy megoldás nem teljesen illik a ti élethelyzetetekre, vagy nem teljesen old meg minden problémát és nem is egy csapásra. Ha csak részleges megoldást jelent valami, az is sokkal több a semminél. Amikor túlélesre játszik az ember, mint a jelenlegi válságban, akkor a csupán kevésbé rossz is jelentheti a legjobb lehetőséget.

5. Készítsetek pénzügyi mérleget és válság terveket
Általában sem árt képben lenni, hogyan alakul az anyagi helyzetünk. A különleges gazdasági és élethelyzetekre pedig pláne érdemes minél alaposabban felkészülni. Mérjétek fel, mekkora tartalékaitok vannak, milyenek a várható kiadások, bevételek, meddig tartanak ki a megtakarítások, nézzétek át a várható költségeket, gondoljátok át milyen költségeket tudtok lefaragni, vagy elhalasztani, hol milyen megtakarítási lehetőségeitek vannak.
Érdemes átgondolni, vannak-e kedvezőbb telefon, internet, televízió és egyéb tarifacsomagok, amikkel kedvezőbben jöhettek ki az eddiginél. Ha egy szolgáltatást nem használtok, vagy nem eléggé használjátok ki, akkor érdemes lehet lemondani, felfüggeszteni, vagy más alternatívát választani helyette.
Bár én nem vagyok nagy híve a telefonálásnak, de az ügyfélszolgálatokat felhívva sok esetben akár még meg nem hirdetett, különleges kedvezményeket, vagy mások számára nem létező ajánlatokat is el lehet érni. Például az Adodbe is egy hónappal több ingyenes előfizetést ad, ha az ügyfélszolgálatnál reklamáltok és nem a menüből választjátok ki a kedvezményt. Aki pedig nem is kéri a kedvezményt, az fizethet az alatt az idő alatt is, míg mások ajándékba kapják a szolgáltatást. Szóval kérjetek kedvezményeket mindenhol, hátha minél több helyen kaptok is.
A cégek hirdetései és árai is főleg az új ügyfelek bevonzására fókuszálnak. Sok esetben az újonnan szerződő ügyfél jobb árakat és ajánlatokat kap, mint a már meglévők. Ezek miatt sok esetben érdemesebb rendszeresen váltogatni a szolgáltatókat, mint hosszú távon elköteleződni egy cégnél. Ugyanakkor sok helyen az ügyfelek megtartására is komoly erőket fordítanak. Vannak cégek, amik eleve pontokkal, kedvezményekkel, ajánlatokkal díjazzák a hűséget, de ha kimondottan rákérdeztek, hogy tudnak-e a konkurenciával versenyképes ajánlatot adni, hogy ne hagyjátok ott őket, akkor sok esetben akár az amúgy meghirdetettnél kedvezőbb tarifák is előkerülhetnek. Egy próbát mindenképp megér – pláne, ha rengeteg időtök van ilyesmire!
Akinek van, annak érdemes lehet átnéznie a megtakarításokat, befektetéseket is. Aki maga nem ért hozzá, annak pedig ajánlott tanácsadóhoz fordulnia is. Ha terveztek különféle fejlesztéseket, beruházásokat, akkor érdemes azok körülményeit átgondolni, hogy érdemes-e most megejteni, vagy jobb várni velük, az sok tényezőn múlhat. Bizonyos helyzetekben a válság (főleg, ha tovább elhúzódik), akár segítheti is a beruházási terveket, ekkor érdemes lehet várni velük. Másrészt viszont, ha most van szükség valamilyen eszközre, ami már a karantén ideje alatt is jól jön, akkor lehet, hogy most jobb ajánlatokra is találhattok. Az ilyen ajánlatokkal akár ti is jól járhattok, meg akár annak is segíthet, akinek fontossá vált most eladni a dolgait.

Katt a képre és töltsd le!

Hasznos segítség a tervezéshez
Részletekért katt a képre!
Fotó: YearCompass

6. Üzleti és élet tervezés
Minden év elején megosztom, hogy fogadalmak helyett inkább tervezni érdemes, illetve ehhez segítséget is ajánlok nektek mindig a YearCompass formájában. Aki eddig még nem állt neki az idén, annak talán most különösen érdemes egy ilyen számvetést készítenie az elmúlt év eredményeivel és a jelenlegi helyzet fényében újragondolni az idei terveket és lehetőségeket.
A célok kitűzése után van igazán értelme elkezdeni terveket készíteni. Célok és tervek birtokában könnyebb megtalálni azokat a megoldásokat, amik segíthetnek elérni a céljainkat. Kitalálni, hogy milyen célokat hogyan lehet elérni, milyen út vezet az elérni kívánt siker felé, milyen felkészülés, képzés, tanulás, gyakorlás szükséges a céljaink eléréséhez.

Fertőtlenítsd a használati tárgyaid is!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Julia Joppien/Unsplash

7. Nagytakarítás, karbantartás, rendrakás
A járvány miatt amúgy sem árt a szokásosnál gyakrabban takarítani, mosni, fertőtleníteni, stb. Most a kényszerpihenő remek alkalom lehet a lakást/irodát/stúdiót, garázst, egyebeket is alaposabban kitakarítani.
Egyúttal egy jó nagy rendrakásra is sort lehet keríteni. Minden elkallódott holmit visszatenni a megszokott helyére, vagy itt a lehetőség kialakítani új rendszereket, hogy az eddiginél jobban átgondolt, praktikusabb helyre kerüljenek. Itt a remek alkalom a régóta hallgatott rendcsinálásra és akár az átrendezésre is.
Ha vannak javításra szoruló dolgok, azokat is meg lehet ejteni. Pláne, ha nem is igényelnek külső munkaerőt, mert magatok is meg tudjátok csinálni. De akár a szakembert igénylő munkákat is érdemes lehet most is megejteni – természetesen a biztonságos távolság megtartásával.

8. Adjatok túl a felesleges holmikon
A legtöbb ember sokkal több mindent halmoz fel, mint amire valóban szüksége van. Másoknak meg jól jöhetnek a számunkra már felesleges dolgok – még az ilyen különleges időkben is. Nézzétek át a ruhatárat, lakberendezési tárgyakat, háztartási eszközöket, barkács- és műszaki cikkeket, fotós és egyéb könyveket, fotós kiegészítőket és akár érdemes lehet felülbírálni, hogy szükségesek-e a fotós felszerelés főbb darabjai is. Főleg, ha amúgy is ritkán használtatok valamit, vagy fontolgattátok a lecserélését.
Sok munkahelyen adnak például felszerelést, vagy ha nem is biztosítanak mindent, legalább egy pár objektívet van, ahol adnak a fotósnak. Ha ilyen lehetőség mellett van saját eszközparkotok, akkor érdemes lehet most átgondolni, hogy vajon mennyire van szükségetek a saját dolgokra is ezek mellé, vagy jobban jártok vele, ha most inkább az ára van a kezetekben. Nem mondom, hogy mindenki adjon el mindent, de a saját helyzeteteket mérlegelve racionalizálni érdemes lehet a fotós felszerelést is.
Most van időtök mindent átnézni, lefotózni, beárazni és meghirdetni, hátha valakinek pont arra van szüksége, amire nektek már nincsen. Persze az árakat kétszer is érdemes most megnézni. Csak annyiért adjátok el a dolgokat, amennyiért megéri túladni rajtuk. Főleg, ha nem vagytok rászorulva mindedn áron azonnal a pénzre. Ha most mindenki szabadulni kezd a dolgaitól, az igencsak leviheti a használtpiaci árakat – ahogy az is, ha most senki nem vásárol semmit. Rossz áron meg nem biztos, hogy érdemes bármit eladni. Másrészt viszont, ha nagyon kell a pénz és nem értek rá várni az eladással, akkor kénytelenek vagytok olcsóbban adni, hogy gyorsan elvigyék. Csak okosan ezt is!

Állás tipp: Menj inkább ételfutárnak!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nagy Mihály/Forbes

9. Másod- harmadállás, karrier váltás
Kellemetlen kérdés, de érdemes egy ilyen válság idején vészmegoldásokban is gondolkodni. Ami nem termel bevételt, az csak hobbi, nem megélhetés. A fotózás pedig most keveseknek termel értelmes bevételt. Reméljük, hogy hamarosan változni fog, ahogy azt is, hogy addig kitartanak a tartalékaitok. De ha már most rossz az anyagi helyzetetek, akkor sürgősebb lehet meghozni a nehéz döntést, hogy ha csak átmenetileg is, de pályát kell váltani. Ha csak hosszabb távon rosszak a kilátások, akkor lépni talán most még nem szükséges. Érdemes viszont minél hamarabb előkészíteni a szükségmegoldást. Annál is inkább, mert a turizmus, idegenforgalom és a szolgáltató szektor más ágazatai szintén nagyon hamar összeomlottak. Akik ezekben dolgoztak, szintén lépéskényszebe kerültek, így ha ők gyorsabbak nálatok, könnyen kifogyhattok a lehetőségekből, mire meghoznátok a kényszerű döntést, hogy valami más munka után nézzetek. Keressetek eddigi munkátok helyett/mellett olyan munkát/állást, amit most is lehet végezni, ahol most is van felvétel, vagy szabadúszóként, külsősként, akár távmunkában bedolgozva is tudjátok csinálni.
A fotózásra sajnos most nincs nagy kereslet, nézzetek körül, mi lehet az, amihez értetek és tudtok vele most pénzt keresni. Eddig sem volt kis kínálat mindenféle fotós tanfolyamokból, de most már tényleg mindenki tanítani próbál, aki legalább egyszer látott már fényképezőgépet. A Facebookra már nem tudok úgy felmenni, hogy ne dobáljon utánam 50 féle fotótanfolyam reklámot. Nem vagyok benne biztos, hogy most érdemes mindenkinek ezzel próbálkoznia (például én sem fogok ilyesmibe kezdeni egyhamar). Persze, ha úgy érzitek, hogy ez a ti utatok és megoldást jelenthet számotokra a pillanatnyi helyzetben, akkor lelketek rajta, vágjatok bele! Csak ne lepődjetek meg nagyon rajta, ha mégsem jön be a túlkínálat miatt, és ne halogassátok sokáig, ha emellett/helyett is újabb alternatívát kell majd keresni.
Világszerte és Magyarországon is sok cég részben, vagy akár teljesen profilt vált most, hogy mentsék a menthetőt. Szállodák kínálnak albérletet, vagy alakulnak át idősotthonná, kórházzá. Varrodák sorra állt át ruhákról maszkok készítésére. Cégek sora váltott étel és egyéb házhozszállításra. Fine dining éttermek alakulnak gyorsétteremmé, vagy épp kórházi menzává.
Írtam nemrég egy fotós kollégáról, aki ételfutárnak ment, hogy a kieső bevételeket pótolja. Azóta több ismerős kolléga is követte a példáját és már korábban is írtam róla, hogy a buszvezetés is lehet alternatíva. Egyre többen választják járvány idején az egészségügyet is, hogy ha már úgyis veszélyben vannak, legalább segítni tudjanak és közben legalább valamennyi fizetést is kapnak érte. Talán egyik sem álommeló, de átmeneti és szükségmegoldásnak bárki számára jók lehetnek ezek is, vagy bármi hasonló. A kockázatokat és lehetőségeket persze mindenkinek egyedileg mérlegelnie kell.

10. Tanulás, fejlődés, gyakorlás
Sokan halogatnak régóta mindenféle képzéseket, tanfolyamokat. A nyakunkba szakadt rengeteg(?) idő remek lehetőséget kínál arra is, hogy tanuljunk, képezzük magunkat, fejlődjünk. Akár eddigi szakterületünk újabb fogásaiban jobban elmélyedjünk, akár teljesen új területekkel, más szakmákkal, készségekkel és új nyelvekkel ismerkedjünk meg, ezzel szélesítve jövőbeni lehetőségeinket. Olvassatok könyveket, hallgassatok hangos könyveket, keressetek online tanfolyamokat. Utóbbiakból egyre nagyobb a kínálat. Emiatt nem árt alaposan megfontolni, hogy mire fordítja az ember az idejét és pláne a pénzét.
Sok féle tudásanyag lett a járványra tekintettel ingyen is elérhető. Sokan pedig már a járvány előtt is értékes információkat adtak ingyen is (talán valami ilyesmi kategóriába tartozik az én blogom is, bár tananyagnak nem nevezném). Ugyanakkor azt is nagyon fontos mérlegelni, hogy ami ingyen van, az vajon mennyire értékes és mennyi időt ér meg. A sok ingyenes tartalom között sok az értéktelen is (bár ez persze drága tartalomra is ugyanúgy lehet igaz). Azt is érdemes tudni, hogy sokan valamilyen fizetős szolgáltatást próbálnak eladni az ingyen tartalmakkal. Ez persze nem biztos, hogy baj és az ingyen kapott információ értékét sem csökkenti. De azért senkit ne érjen meglepetésként. Nem árt a dolgokat helyén kezelni és aszerint dönteni róluk. Semmi esetre se tartson vissza senkit a tanulástól. A tanulás az élet egyik legfonotsabb dolga. Csak hozzatok megfontolt döntéseket róla, hogy mire szánjátok az időtöket és hogy abból mennyit.

11. Biztonsági mentések, archiválás
Ha valamit, akkor ezt máskor se kéne elhanyagolnia senkinek. De most itt a remek alkalom, hogy ellenőrizzétek, hogy minden anyag megfelelően le van-e mentve és pótoljátok, ha esetleg eddig valami kimaradt volna.
Ne feledjétek, hogy a biztonsági mentés első számú szabálya: egy mentés nem mentés, két mentés csak egy mentés.
Ellenőrizzétek, hogy mindenből van-e megfelelő kettős (inkább hármas-négyes) mentés, minden szerepel-e a megfelelő katalógusokban, nyilvántartásokban, minden megfelelően fel van-e címkézve, tényleg az van-e a mentéseken, amik a címkéken állnak, stb.
Aki eddig erre nem fordított kellően nagy hangsúlyt, annak arra is itt a remek alkalom, hogy újragondolja archívum kezelési szokásait, biztonsági mentési stratégiáit és új módszereket, szokásokat dolgozzon ki, hogy a jövőben sokkal jobban csinálja, mint eddig tette.

12. Archívum rendezés, régi anyagok feldolgozása
Itt az idő bepótolni a régóta halogatott fotós utómunkákat. Átnézni a régi munka és nyaralási képeket. Elkészíteni a régóta halogatott válogatásokat, elküldeni a régen beígért, de el sosem küldött képeket.
A régi anyagok átnézése segíthet ihletet meríteni is új ötletekhez. Sokféle inspiráció rejtőzhet a régi fotók, régi témák, régi helyszínek felelevenítésében. “Jé, ilyen is volt?”
Ha már átnéztétek a régi anyagokat, akár hasznosíthatjátok is őket. Például megoszthatjátok a Facebookon a különféle “ilyen voltam 10 éve” és hasonló kihívások keretében. De akár publikálhattok 1-5-10-20 éve ezen a napon készült képeket is. Csinálnak egy páran ilyet és nagyon érdekes képek szoktak előkerülni. Többé-kevésbé így készült nemrég az én korábban/most sorozatom Budapest turista látványosságairól, vagy akár a húsvéti locsolkodós werk történetem is.
További hasznosítási lehetősége a képeiteknek, ha például kiválogatjátok legszebbeket és megvásárolhatóvá teszitek őket a weben. Sokan árulnak szép képeket, miért pont a ti fotóitok ne kapjanak esélyt valakinek a falán? A következő bekezdésben technikai tanácsot is adok hozzá, hogyan lehet ezt könnyen, gyorsan megoldani.
Másik lehetőség az archívum hasznosítására, ha akár a teljes életműveteket, vagy annak kisebb-nagyobb részeit megvásárolhatóvá teszitek akár saját értékesítési felületen, akár egy általánosabb fotó értékesítő oldalon, vagy egy fotó ügynökségnél. Ehhez gyorsan hozzáteszem, hogy a hasznosítani kívánt képek jogállását is fontos ilyenkor alaposan átgondolni. Egyrészt van-e munkáltatónak, megrendelőnek, netán egyéb cégnek valamilyen kizárólagossága, korlátozása, tiltása a korábban képekkel kapcsolatban. Érintik-e a fotók valamilyen más cég márka-, vagy szerzői jogi érdekeit, rendelkezéseit, vannak-e a képeken felismerhető személyek, akiknek személyiségi jogi igényeik lehetnek azzal kapcsolatban, hogy értékesítitek a róluk készült képeket? Ha igen, akkor mérlegelni kell, hogy érdemes inkább elállni tőle, vagy megpróbáljátok beszerezni a szükséges engedélyeiket?
A saját értékesítési felületre sokféle megoldás létezik. Én sokoldalú és egyszerűen használható megoldásnak tartom az általam is használt PhotoSheltert, aminek az előnyeiről külön is írok még. (Ha az affiliate linket használjátok, azért én is jutalmat kapok, de sokkal fontosabb, hogy ti ingyen kipróbálhatjátok és $15 kedvezménnyel kezdhetitek használni.)
Azért a korábbi (vagy újabb) képek értékesítésétől se várjátok, hogy egy csapásra megoldja az összes anyagi problémát. Lehetőséget teremthet, amivel érdemes is lehet élnie mindenkinek. De ahogy minden mást, ezt is csak megfontolva és ésszel érdemes csinálni. A lehetséges előnyökről és buktatókról is írok majd.

Mindig olvassátok el a szerződéseket!
Részletekért katt a képre!
Fotó: rawpixel/Unsplash

13. Szerződések, szerzői jogok
A nagyon fontos papírmunkák, amikre általában nincs ideje az embernek. Átnézni és akár újragondolni a már meglevő, vagy eddig hiányzó, de a  munkához szükséges, vagy legalábbis hasznos szerződéseket, formanyomtatványokat. Elképesztő, de sok fotós még mindig szerződés nélkül dolgozik, aztán meg megy a sopánkodás, ha vita van róla, hogy ki mit is gondol a “szerződéses” viszonyról. Az sem sokkal vidámabb, hogy sokan vannak, akiknek van szerződése, de fogalmuk sincs róla, hogy mi is áll benne.

Képtolvajok alaptalan mentségei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A kényszerszünet az eddig felsorolt rengeteg dolog mellett még akár arra is jó alkalom lehet, hogy felkutassátok a képeitek engedély nélküli felhasználóit és behajtsátok rajtuk a nektek jogosan járó jogdíjakat. A ti munkátok eredményeit ne mások élvezzék, titeket kihagyva belőle – sőt sok esetben még a névfeltüntetéssel sem megtisztelve.

Vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

A szerzői jogdíjak behajtása mondjuk általában nem egy vidám feladat. Sajnos képes eléggé lehúzni is az ember kedvét – főleg ha nem akarnak fizetni és jönnek az ilyenkor szokásos alaptalan kifogásokkal. De ha már úgyis ráértek, akkor mindenképp érdemes foglalkoznotok ezzel is – és még akár bevételt is hozhat, ha eredménnyel jártok, ami azért elég jó motivációt jelenthet hozzá, hogy belevágjatok.

Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Cytonn Photography/Unsplash

Ha már a szerzői jogoknál és a jogdíjak behajtásánál tartunk, ismerkedjetek meg a Hungarttal is, a fotósok közös jogkezelő szervezetével. Először is nézzetek utána, hogy a jogosult keresési listájukon szerepel-e a nevetek, ami azt jelenti, hogy pénzzel tartoznak nektek. Aztán, ha ezen túl vagytok és felvettétek a jogdíjaitokat (ha volt náluk), akkor jöhet a következő kérdés, hogy gondoljátok át, hogy érdemes-e hagynotok, hogy jogosítsák a képeiteket, vagy jobban jártok, ha kiléptek. Erről korábban megjelent írásomat ajánlom (amiben az ő ellenvéleményük is olvasható az enyém alatt).

14. Portfólió, weboldal, életrajz és névjegy frissítés
Ha már a régi anyagok hasznosítása szóba került korábban, frissíthetitek velük a portfóliótokat, bemutathattok belőlük a weboldalatokon. Túl komolyan venni sem szabad, mert nem biztos, hogy ez változtatja meg a dolgokat egyik pillanatról a másikra. Az sem mindegy, mit és hogyan csinálunk ezeken a területeken. A munkátok jellegétől, a piacotoktól és az ügyfélkörötöktől is nagyon függ, hogy melyik mennyire fontos. Ha élőben születnek inkább az üzleteitek, akkor kevésbé fontos a honlap. Bizonyos piacoknál akár teljesen lényegtelen is lehet – bár az ilyen egyre ritkább (pláne most járvány idején még annyira sem működőképes az élőben értékesítés). Ha viszont főleg a weboldalon zajlik az értékesítés, akkor jobb, ha nagyon penge az oldalatok. Sokan úgy gondolják, ma már nem is érdemes névjegyet adni. Mégis van, ahol ennek is megmaradt az értéke és jelentősége. Ártani semmi esetre sem árthat jól megcsinálni ezeket mindet. A részletekben elveszni viszont jobbára ezekkel sem érdemes túlságosan. Ebben az esetben is tudni kell megtalálni az egyensúlyt időtakarékosság, hatékonyság és eredményesség között.
Rám is igazán rám férne, mert nagyon régóta halogatom a weboldalam és a portfólióm frissítését is, de jó eséllyel most sem fogok rá túl sok időt fordítani az egyéb teendőim miatt (például mert most is inkább nektek írok tanácsokat az ezek helyett).

Ne felejtsétek el beállítani az órát a fényképezőgépen és más kütyükben is!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Holczer János

15. Szoftver frissítések, órák át/beállítása
Rengeteg féle programot kell időnként frissíteni. Amiket olykor hajlamosak vagyunk elhanyagolni a nagy rohanásban. Most talán ezekre is jut időnk.
Azért frissítés előtt érdemes lehet utánanézni, hogy mások milyen tapasztalatokról számolnak be az egyes frissítésekről, vajon több problémát orvosol-e, mint amennyit okoz, mert sajnos előfordul, hogy egy frissítés után több a gond, mint a haszon.

Változtass rendszeresen jelszót
Részletekért katt a képre!

Ne felejtsétek el, hogy a jelszavakat is érdemes rendszeresen lecserélni. Fogadjunk, hogy már jó ideje nem tettétek meg, úgyhogy ennek pont most jött el az ideje, ne halogassátok tovább!
Minden óraátállításnál megírom, hogy ne felejtsétek el, de sokan még igy is folyton halogatjátok, aztán teljesen elfelejtitek. Egyébként sem csak óraátállításkor érdemes frissíteni az órákat, mert hetek-hónapok alatt akár percekkel is el tudnak csúszni a különböző eszközök. Én általában havonta, de nagyobb munkák esetén gyakrabban is frissítek órát – különösen, amikor két vagy több géppel is dolgozom.

Írjatok elérhetőséget mindenre!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

16. Felszerelés tisztítás, karbantartás
Egyénenként változó, hogy ki milyen gyakran és alaposan takarítja az eszközeit. Most a nagy leállás akád nagyobb generálra is lehetőséget ad. Ha szükség van rá, küldd el a szervizbe elvégeztetni a fontosabb javításokat, szervizes takarításokat. Amit magad otthon is el tudsz végezni, azt mindenképp érdemes most beiktatni.
Most a járvány idején különösen ajánlott minden eszközünket rendszeresen átfertőtleníteni, főleg ha ki is hordjuk őket magunkkal.
Ha valaha tervezted, de eddig halogattad, akkor a gép ragasztó bevonatára is itt a remek idő. Ez persze nem szükséges mindenkinek. Merőben ízlés kérdése, hogy valaki alkalmazza vagy sem. Viszont mindenképp ajánlott a gyári számokat felírni. Ha eddig még nem tetted és ellenőrizni, hogy minden stimmel-e, ha korábban már felírtad már.

Legyen gyáriszám listád!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Matthew Schultz/Flickr

Egyúttal érdemes minden holmira nevet és elérhetőséget írni is, hogy nehezebben keveredjenek el nagyobb (fotós) társaságban és megnöveld az esélyét, hogy esetleg visszakapd, ha netán elhagynád, vagy más módon lába kelne. Ezekről mind írtam külön bejegyzéseket, érdemes őket mind elolvasnod és a tanácsokat megfogadni.

17. Mozgás, edzés, életmód-, étrend váltás
Figyeljetek a testi egészségre, kondícióra is. Főleg ha eddig kijártatok, most meg folyton otthon ültök. Ha eddig nem tornáztatok, edzettetek, akkor is érdemes legalább egy kis mozgást beiktatni, hogy javuljon az erőnlétetek.
Még jobb, ha rendszeresen, akár komolyabban is edzetek.

Elveszett a telefonom – de meglett!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ehhez akár otthon található dolgokat is használhattok, súlyzó helyett vizes palackokat, könyveket, fotós eszközöket. A fokozatosságra és mérsékletességre viszont ügyeljetek, mert a hirtelen nagy megterhelés többet árthat, mint használ. Aki komolyabb edzésre készül annak érdemes konzultálni edzővel, vagy legalább utánaolvasni vonatkozó tanácsoknak.
Különösen, ha tervezted egy ideje, talán most elkezdhetsz jobban figyelni a táplálkozásodra is. Ha már ugyis minden változik az életedben, miért ne most kezdenél új diétába, vagy egyéb életmód és étrend váltásba? Annál is inkább, mert ha kevvesebbet mozgunk, tápanyagokra is máshogyan van szüksége a szervezetünknek. Most több lehetőség van kipróbálni olyasmiket is, amit az eddigi munka mellett nem lehetett vagy körülményes lett volna, mint egy léböjt kúra, vagy egyéb méregtelenítési módszerek. Persze minden ilyet érdemes alaposan informálódva, a megfelelő háttér ismeretek birtokában elkezdeni.

18. Relaxáció, meditáció
Sokak számára ez talán a legfontosabb tanács. Lehet, hogy ezzel is kellett volna kezdenem. A bezártság képes megviselni az embereket. Még azokat is hajlamos frusztrálni, akik egyébként nem szoktak kimozdulni a lakásból és máskor ez nem is zavarná őket, De most, hogy nem is lehet, mindjárt nagyobb a teher is.
Szenteljetek egy kis időt a nyugalomnak, relaxációnak, meditációnak. Végezzetek légzési gyakorlatokat, összpontosítsátok a figyelmeteket a megfelelő dolgokra!

Fotós dokumentumfilmek listája
Részletekért katt a képre!
Fotó: Chelsea Marie Hicks/Flickr

19. Szórakozás, kikapcsolódás
Nem szerencsés minden időt csak kikapcsolódással tölteni, de a munkába otthon sem ajánlott belefeszülni. Keressétek meg az ideális arányt kikapcsolódás és munka között!
Szánjatok naponta néhány órát a kikapcsolódásra, olvasásra, zene hallgatásra, játékra is.

Inspiráló filmek fotósoknak
Részletekért katt a képre!
Fotó: Soe Zeya Tun/Reuters

Aki szereti a számítógépes játékokat játsszon néha, aki inkább a szórakoztató vagy inspiráló filmeket, vagy fotós dokumentumfilmeket, fotós játékfilmeket, sorozatokat kedveli nézzen ilyeneket – csak ezeket se vigyétek túlzásba, mert az egész napos szórakozástól ellustul a test és az agy is, közben nem haladnak az egyéb dolgok.

20. Füröggyé’ le és őtözzé’ fel normálisan!
Annyira triviális, hogy talán mondani sem kéne, de mégsem árt leírni. Maradjon ápolt a külsőd, rendezett a megjelenésed, öltözködésed és a fürdést se hanyagold el. A tisztálkodás már csak a fertőzésveszély miatt is fontos, hiszen nem csak a kezünket kell rendszeresen megmosni, hogy ne kapjunk el semmit. Ha kimegyünk, pláne emberek közt is megfordulunk, akkor a bőrünk, hajunk, arcszőrzetünk is összegyűjthet bármit, amikor hozzáérünk, pedig a kezünkre, ruháinkra, vagy épp párnánkra is átkerülhet. Szóval legalább, ha kimegyünk, utána mindenképp érdemes nem csak kezet, hanem fejet, arcot és minden mást is megmosni. De ezen kívül is nagy jelentősége van a higiéniának és az ápolt megjelenésnek.

Kedvenc fotós filmeim gyűjteménye
Részletekért katt a képre!
Fotó: Denise Jans/Unsplash

Most, hogy hosszú ideig sokan ki se mozdulnak, hajlamos az ember jobban elhanyagolni magát. Kevésbé ad az öltözködésre, borotválkozásra, fésülködésre, higiéniára is. Jim Carrey például megfogadta (24.hu, life.hu, femina.hu, Bosonline.hu, stb.), hogy addig növeszti a szakállát, amíg a karantén tart. Ami ugye már csak a fent említettek miatt sem túl praktikus, de például a szakáll a maszk archoz illeszkedését és így szigetelését sem segíti.
Nagyobb gond, hogy  mindez kihat a közérzetünkre is. Ha külsőségekben elhanyagoljuk magunkat, akkor az hajlamos ráerősíteni az amúgy sem épp kedvező pszichés folyamatokra. Hozzájárulhat, hogy kevésbé tartsuk a napirendünket is, rendet, tisztaságot az otthonunkban és minden korábban említett ponton végigmehetnék. A vége könnyen az lehet, hogy már nem is csinálsz semmit, amit elterveztél, mindentől teljesen elmegy kedved. Szóval inkább tiszteld meg magad és az otthon végzett tevékenységeidet is!
Kiöltözni persze nem szükséges. Sokkal jobban sikerülhet viszont tartani a napirendet, ha társítotok néhány külsőséget és rutinműveletet az egyes tevékenységekhez. Ahelyett, hogy  egész nap mosdatlanul, pizsamában vagy meztelenül fetrengtek az ágyban, kövessétek a normál napi rutint. Reggel mosdás után öltözzetek át a munkához egy (legalább elméletben) munkaruhába, abban dolgozzatok nap közben. Aztán amikor a munkával végeztetek, akkor átöltözzetek egy valamivel kényelmesebb szabadidőruhába, hogy abban kapcsolódjatok ki. Este pedig lefekvéshez megint öltözzetek át alvós ruhába – ha nem meztelenül szoktatok aludni.

Vegyetek komolyan mindent, amit most otthonról csináltok a korábbi munkahely és minden más helyett. Csináljátok ugyanolyan tudatosan, mintha ez lenne a munkátok és ezen múlna az életetek – ugyanis most ez a munkátok és ha nem is a léte, de az életetek minősége múlhat rajta!

Nektek mivel telik a karantén? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!