Az alkalmazkodóképesség fontosabb az erőnél és a kitartásnál

Charles Darwin szobra a londoni Természettudományi Múzeum auliájában
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Válsághelyzetben a kitartás és az állóképesség önmagában nem mindig elég. Sokkal fontosabb tulajdonság lehet az alkalmazkodó képesség. Nem csak a természetben igaz ez, hanem a gazdaságban is.

A koronavírus válság súlyos csapás volt a fotósokra és sok más gazdasági területre is. Még a jóval hétköznapibb időkben is igazak a gazdasági életben is a Darwinizmus elvei. Ilyen nehéz időszakokban különösen fontos emlékezni rá, hogy a körülményekhez alkalmazkodni tudás sokkal fontosabb lehet, mint körömszakadtáig kitartani egy korábbi terv mellett.

A Darwinizmus lényege egy mondatban:

“Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.” – Darwinnak tulajdonított mondás, ami állítólag mégsem tőle származik. Valószínűleg Leon C. Megginson fogalmazta meg elsőként.

Mint kiderült a fenti, sok üzleti irodalomban és előadáson ismételt idézet valójában nem Darwintól származik. Ő ilyet ebben a formában soha nem írt, vagy állított. Többen keresték az idézet forrását. Nem csak fő művében a Fajok eredetében nem szerepel ilyen részlet, de a szakmai és privát levelezését is alaposan ismerő kutatók sem találtak tőle semmilyen nyomot hasonló kijelentésre.
Mégis számtalan helyen megjelent, általában Darwin idézetként, pedig nem az.
A kitartó forrás kutatók szerint valószínűleg első alkalommal 1963-ban Leon C. Megginson összegezte Darwin munkáját hasonló megfogalmazással és az terjedt tovább később Darwinnak tulajdonított idézetként.

Charles Darwin
Fotó: Elliott & Fry – Swarthmore.edu

Vannak, akik nem csak azt vitatják, hogy Charles Darwin tényleg mondott, vagy írt volna ilyet, hanem arra is léteznek levezetések, hogy ez a megállapítás tényleg összhangban van-e a Darwinizmus lényegével. Darwin persze nem elsősorban egyes egyedek túléléséről elmélkedett, hanem teljes fajok fenmaradásáról, illetve azok átalakulásáról, ami a törzsfejlődéshez vezet. Az egész rendszer gyökere viszont mégis csak a körülményekhez való alkalmazkodás képessége, ami kihatással van az egyed és a faj túlélésére is.

Ahogy a nagyjából Kr. e. 500 körül élt Hérakleitosz ókori görög filozófus mondta:

“Semmi sem állandó, csak a változás maga.” – Epheszoszi Hérakleitosz

Darwinizmus a gazdaságban
Minden esetre a gazdasági életben a saját és vállalkozásunk túlélése az alkalmazkodóképességen múlik. Ha változik a gazdasági környezet, akkor nincs más lehetőség, mint vagy kitartani a végsőkig és elbukni (mint azt nagyon sok fotós, média és egyéb cég története is bizonyítja, akikre ma már legfeljebb emlékezhetünk). Vagy lehetőség van alkalmazkodni a változó körülményekhez és ennek segítségével túlélni a változásokat (amire szintén rengeteg fotós, média és egyéb cég története mutat remek példákat).
Az alkalmazkodás és túlélés záloga pedig lehet a szintén Darwinizmusban gyökerező változatosság. Minél több féle tevékenysége (lehetőleg minél több területen) van egy vállalkozásnak, annál több esélye van, hogy a változások nem mindegyiket, vagy legalább nem egyformán sújtják. Így legalább a tevékenységek egy része képes lehet tovább élni és kihúzni a céget a csávából. Az alkalmazkodás pedig ebben a helyzetben lehet az, hogy a jobban működő területeket fejleszti a cég, míg a kevésbé működőket leépíti – akár csak átmenetileg, akár tartósan. Ne habozzatok új dolgokat tanulni, szélesíteni a látokörötöket és az üzleti érdekeltségeiteket is!

Mindenki ért mindenhez IS!
Részletekért katt a képre!

Hozzáértés és alaposság azért nem árt
A több lábon állást és változatos tevékenységet azért ugyanúgy szakértelemmel érdemes művelni, mint mindent. Különben felületes tudással csak rosszul csinálni lehet egynél több dolgot is. Amivel csak egynél több szakmát is tönkretesznek a hozzá nem értők. Aki mindenhez ért, mint Mekk Elek, épp csak egyiket sem tudja jól csinálni, egyáltalán nem biztos, hogy a túlélés záloga. Úgyhogy ami újba vágtok, próbáljátok a lehető legjobban elsajátítani.
Többek közt ezért sem működtethető bármi áron a multifunkciós fotóriporter modell, amire a jelek szerint az Index is készül átállni. (Bár azóta cáfolták, hogy így lenne.) Főleg, ha nem jól művelik a különböző területek keverését, alkalmazását.

Érdemes ezt nektek is szem előtt tartani saját személyes életetek, szakmai karrieretek és különösen munkahelyetek, vállalkozásotok szempontjából. Az ilyen válságos időkben különösen!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!