Fotósok vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!

Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

A járvány miatti karantén és a kényszerpihenő sok féle elmaradás pótlására lehetőséget ad. Többek közt arra is, hogy felvegyétek a Hungart közös jogkezelő szervezet által a nevetekben beszedett jogdíjakat, mielőtt azok elévülnek. Bizony, bármelyikőtöknek lehet náluk pénze és csak akkor juttok hozzá, ha jelentkeztek érte!

Már régóta meg akartam ezt írni nektek, micsoda mázli, hogy a kijárási korlátozás erre is lehetőséget adott most nekem. A korábbi írásomban többnyire csak negatív dolgokat írtam a Hungartról, amiket továbbra is tartok, de az ő ellenvéleményüket is elolvashatjátok abban a bejegyzésben (és ajánlott is megtenni). Most viszont arra a pozitív tulajdonságukra akarom felhívni a figyelmeteket, amire a szervezetet alapították és ami még ha nem is minden fotós számáa egyformán előny, van akinek hasznos lehet különösen most, amikor mindnen plussz pénz jól jön.

A Hungart tömegesen intézi fotósok és más képzőművészek közös jogkezelését. Ez azt jelenti, hogy az ő engedélyükkel akár a tudomásotok és engedélyetek nélkül is megjelenhettek a képeitek legálisan különféle kiadványokban. A jogdíjért pedig csak jelentkeznetek kell – viszont enélkül sosem kapjátok meg!

2020-ban 1748 alkotó jelentkezésére vár a Hungart
Ellenőrizzétek, hogy köztük vagytok-e!
Részletekért katt a képre!

A Hungart weboldalán találtok egy jogosult keresési listát, ezen találhatók azok az alkotók, akiknek a műveit a Hungart jogosította. Vagyis akiknek jogdijat vettek fel a nevére és az összeg kifizetésre vár, amíg a jogosult (maga az alkotó, vagy jogutódja) nem jelentkezik, különben a jogdíj 5 év után elévül. A Hungart jogosult keresési listáján jelen pillanatban 1748 alkotó szerepel, ismeretlen helyen tartózkodó, ismeretlen jogosult címszó alatt (ezek nem mind fotósok, mivel a szervezet több képzőművészeti ág alkotóinak jogdíját gyűjti, de a fotósok is sokan vannak a listán). Mivel én minden évben több tucat ismerős nevet is találok a listán, mindenképp érdemes megnéznetek a listát! Nem csak most, hanem évente legalább egyszer, hogy megtudjátok, hogy az elmúlt egy évben lett-e új jogdíjatok a szervezet által. Ha igen, akkor meg jelentkezni a pénzért. Nem biztos, hogy túl nagy összeg, de kellemes meglepetések is érhetnek. Ha már kifizette valaki a képeitek után és nektek jár, akkor nem árt, ha el is jut hozzátok (az elévülő jogdíjak sorsáról a szervezet weboldalán tájékozódhattok).

https://unsplash.com/photos/GJao3ZTX9gU

Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Cytonn Photography/Unsplash

Hogy mennnyire hasznos a fotósok számára a szervezet működése, arról a korábbi írásomban elolvashatjátok az én véleményemet is, meg a végére szerkesztve az övéket is. Azóta volt velük egy hosszú és egész barátságos beszélgetésem, amiben egyeztettük az álláspontjainkat. Azt hiszem sikerült nekik néhány új szempontot is mondanom a fotósok üzletének, munkaviszonyának és szerződéseinek működéséről, amit a jelek szerint korábban nem tudtak, vagy nem vettek figyelembe.
Én továbbra is tartom, hogy az ő működésük nem minden fotós számára egyformán kedvező, ők pedig nem tudnak más alternatívát ajánlani számunkra, mint a kilépést. Ebben nincs vita köztünk, eleve innen indultunk annak idején, hogy én javasoltam, hogy lépjetek ki ti is, ha nem kértek a működésükből. Azóta száznál többen kiléptünk és szerintem jól is tettük. A kilépők száma azóta is nő. Sokunknak nincs más választása, ha kizárólagosságot akarunk a saját műveinkre, akár saját magunknak, akár az ügyfeleinknek. Nem véletlen, hogy a Capa testvérek (jogkezelői) és az MTI is a teljes archívumát kivette a Hungart hatásköre alól.

Minden esetre, ha van náluk pénzetek, azt kérjétek el, aztán döntsetek, hogy reméltek-e máskor is pénzt tőlük, vagy inkább ne rendelkezhessenek a nélkületek a képeitek felett.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!