25 kedvenc fotós filmem gyűjteménye

Fotó: Denise Jans/Unsplash

Ez most nem olyan teljességre törekvő lista, mint korábban a fotós dokumentumfilmekből összeállítottam. Inkább csak egy rövid válogatás a kedvenc fotós játékfilmeimből, mint amilyet a fotósok számára ajánlott inspiráló filmekből is készítettem. Némelyiket már emlegettem a blogon, míg másokat eddig még nem.

Mit csináljon karanténban a fotós?
Részletekért katt a képre!
Fotó: One zone Studio/Unsplash

Mint a járvány ihlette válság tanácsaimban is írtam, túl sok időt most sem ajánlom, hogy filmekkel és szórakozással töltsetek, mert nagyon könnyen kicsúszik az ember alól a talaj. Ugyanakkor egy kis kikapcsolódás semmi esetre sem árt, ha más hasznos dolgokat is csináltok a kararnténban. Jöjjön ehhez egy kis fotósfilmajánló inspirálódásként!

Szemben a fotós dokumentumfilmekkel, ennél a listánál jóval nagyobb a mozgástér szabadon értelmezni, mit is tekintünk fotós filmnek. Fotós filmnek számít-e például Leonard Nimoy teljes (és tetemes) filmográfiája, csak mert a színész/rendező amúgy fotósként is alkotott?

Fotózásról szóló dokumentumfilmek
Részletekért katt a képre!
Fotó: Chelsea Marie Hicks/Flickr

Vagy fotós filmnek számít-e az első Batman mozifilm, csak mert a női főszereplője fotós a történet szerint, bár fényképezőgépet az egész film alatt csak egyszer látunk a kezében és akkor sem használja.  Vagy, hogy mennyire fotós film ugyanemiatt az összes Pókember film, vagy az extrém teleobjektív miatt idesoreoljuk-e Bruce Willis Sakál című filmjét?

Ez után a kis felsorolás után ki is hagyom őket és inkább más filmekre koncentrálok a továbbiaban. A lista messze nem teljes, nem is volt célom minden fotós filmet felsorolni, amit mindenki más is felsorolna. Viszont remélem, hogy amik felkerültek a listára, azokkal ti is egyetértetek, illetve hogy talán néhány újat is sikerül mutatnom a megannyi régóta ismert film mellett. A sorrend teljesen szubjektív, meg sem próbálom fontossági sorrendnek tekintneni, vagy bármi más szempont alapján sorba rendezni őket.

Kodachrome

2017 – 105 perc

Netflix Original, road movie-ba öltött családi dráma  valós fotótörténeti környezetbe ültetve. A legendás Kodachrome film végnapjaiban, amiről a National Geographic dokumentumfilmet is készített. A New York Times-ban 2010. december 29-én jelent meg a “Kodachrome kedvelők számára az út egy kansasi fotólaborban végződik” című írás. Arról szól, hogy a Kodak már beszünette a népszerű fotó nyersanyag gyártását és az egyetlen hely a világon, ahol még előhívják, a kansasi Dwayne’s Photography labor. A világ minden tájáról ide küldik a még megmaradt filmjeiket a fotósok. Ez a cikk ihlette a film történetét.
A filmbeli világhírű amerikai fotós talál otthon egy pár még elő nem hívott Kodachrome tekercset. Mivel halálos beteg és minden valaha készített képére emlékszik, ezért ragaszkodik hozzá, hogy a frissen előkerült képeit előhívassa. Ehhez pedig személyesen autózik el már felnőtt fiával és ápolónőjével. Az ország túlsó végében levő laborba vezető út rengteg időt és lehetőséget ad apa és fia számára, hogy újra egymásra találjanak, megismerjék és megértsék egymást és talán arra is, hogy bepótolják az apa fotós hivatása miatt külön töltött rengeteg időt.

Rendezte: Mark Raso
Főbb szerepekben: Ed Harris, Jason Sudeikis, Elizabeth Olsen

Kodachrome előzetes:

 

We’ll Take Manhattan

Életrajzi romantikus dráma – 2012 – 90 perc

Valós személyek története történet a ’60-as évek divatfotó világában. A Vogue később híresé váló brit fotósa David Bailey felfedezi és bevezeti a divat szakmába Jean Shrimptont, aki később a kor szupermodelljévé vált. A filmben még csak pályája elején járó fotós felkarolja a tapasztalatlan és félénk fiatal lányt, akit magával visz egy new yorki utazással egybekötött fotózásra, amivel a magazin a fiatal közönséget akarja megragadni. A fotós akkor még korszakalkotónak számító képeit a magazin eleinte le sem akarta hozni, később belátták, hogy pont erre van szükségük és mind a fotós, mind a modell karrierje szárnyakra kapott.
Érdekes módon a főszereplő Aneurin Barnard pár évvel később újra eljátszhatta a brit divat és portréfotós Bailey-t a fotózáshoz jóval kevésbé kötődő Legenda című brit gengszter filmben is.
A női főszereplő Karen Gillan a film több más szereplőjével is együtt játszott a Doctor Who sorozatban, de ez egyáltalán nem olyan meglepő egy BBC film és szintén BBC sorozat esetén. Különösen mivel a színésznő három évadon keresztül is állandó szereplője volt a sorozatnak, így összesen 36 epizódban szerepelt.
A filmnek magyar címét nem találtam, az IMDB sem tud ilyenről és mivel tévéfilmről van szó, elképzelhető, hogy Magyarországon sosem mutatták be, így magyar címe sincsen. Sajnos az Amazon Prime-on is hiába van fent a film, a területi korlátozások miatt csak Angliában és Amerikában lehet megnézni, a világ legtöbb részéről nem elérhető a film.

Rendezte: John McKay
Főbb szerepekben: Karen Gillan, Frances Barber, Aneurin Barnard

We’ll Take Manhattan előzetes:

 

Mapplethorpe

Életrajzi dráma – 2018 – 102 perc

A híres fotós, Robert Mapplethorpe élete, karrierje és viharos magánélete 1970-es befutásától 1989-es korai haláláig.
Főszerepben a Doctor Who sorozat tizenegyedik doktorát alakító Matt Smith, aki három évadon át szerepelt egyött az előző filmben szereplő Karen Gillannel. Később a Netflix saját gyártású A korona című sorozatában két évadon keresztül játszotta Fülöp edinburgh-i herceg szerepét.

Rendezte: Ondi Timoner
Főbb szerepekben: Matt Smith, Marianne Rendón, John Benjamin Hickey

Mapplethorpe előzetes:

 

Life

Életrajzi dráma – 2015 – 111 perc

Dennis Stock 1955-ös Life Magazinban megjelent fotó sorozatának története az akkor még csak felfelé ívelő karierű James Deanről. Megismerhetjük Hollywood egyik ikonikus alakjának korai éveit és pár ikonikus kép születését is.

Rendezte: Anton Corbijn
Főbb szerepekben: Robert Pattinson, Dane DeHaan, Peter Lucas

Life előzetes:

 

 

A dicsőség zászlaja
Részletekért katt a képre!

A dicsőség zászlaja
(Flags of Our Fathers)

Háborús történelmi dráma – 2006 – 135 perc

Erről a filmről korábban már írtam a blogon, érdemes azt az írásomat is elolvasni. Valós alapokon nyugvó történelmi dráma egy nagyon is valódi, az Iwo Jimán zászlót állító katonákat megörökítő és a hősiesség történelmi ikonjává vált fotó elkészültéről, hátteréről és különösen a fotóalanyok utóéletéről Clint Eastwood rendezésében.
A történetnek nagyon fontos párja, amit a rendező ezzel a filmmel együtt készített és mutatott be, az iwo jimai eseményeket a másik oldalról bemutató Levelek Iwo Dzsimáról.
Azt is érdemes a filmhez hozzáfűzni, hogy egyik főszereplője, Ryan Phillippe aligha nem a legtöbbször szereplő név a fotós filmek listáján, ugyanis több alkalommal is szerepelt a vásznon fényképezőggéppel a kezében, vagy mint itt is, fotós témájú filmben.

Rendezte: Clint Eastwood
Főbb szerepekben: Ryan Phillippe, Barry Pepper, Joseph Cross

A dicssősség zászlaja előzetes:

Levelek Iwo Dzsimáról előzetes:

 

Hétköznapi titkaink
(Louder Than Bombs)

Norvég-francia-dán-amerikai családi dráma – 2015 – 109 perc

Felkavaró történet egy anya halálának és azt megelőző életének körülményeiről, de főleg arról, hogy a családja hogyan viseli azt és ki miért nem képes tovább lépni a saját életében.
A film főszereplője egy háború fotós, aki folyamatosan a hivatása és a családja között örlődik. Amíg a fronton dolgozik a családját hiányolja, amikor végre velük lehet, akkor meg otthon nem találja a helyét és a munkáját hiányolja. Végül békés hazájában egy autó balesetben hal meg és a film ekkor még csak kezdődik, ezután kapcsolódunk be a cselekménybe. A nő munkásságát, életét és problémáit is csak a halála után ismerjük meg éppúgy, mint a családja is.
A film ugyan nem magáról a fotózásról szól, sőt a fotós sem sokat szerepel benne, de így is számos ponton átszövi a töténetet a fotós munkája. Egyik elgondolkodtató jelenete, amikor egy reptéren a gépére várva szemléli, hogyan lapozzák át az emberek a megfeszített munka árán készített képeit. A film azonban ennél sokkal több érdekességet tartogat mindenki számára.

Rendezte: Joachim Trier
Főbb szerepekben: Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert

Hétköznapi titkaink előzetes:

 

Éjjeli féreg
(Nightcrawler)

Bűnügyi dráma – 2014 – 117 perc

Ugyan nem fotósokról szól a film, hanem tévésekről, viszont a történet és az általa felvetett problémák minden fotós számára érdekes és elgondolkodtató lehet.
Bűnügyi dráma napjaink Los Angelesében. Az ambiciózus főhős mindenre elszánt, hogy munkát találjon, amikor egy balesetbe futva véletlenül megismeri hogyan dolgoznak a balesetekről tudósító tévések. Vesz egy kamerát és ő is beszáll az iparágba, egyre sikeresebben teljesítve benne.
A szerepére készülve Jake Gyllenhaal valódi havaria tudósítókkal, a Raishbrook Testvérekkel dolgozott együtt, hogy beletanuljon a szerepébe, akik szerepelnek is a film egyik jelenetében.

Rendezte: Dan Gilroy
Főbb szerepekben: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton

Éjjeli féreg előzetes:

 

Örök pillanatok
(Everlasting Moments)

Történelmi családi dráma – 2008 – 131 perc

Egy erőszakos férj által bántalmazott háziasszony története az 1900-as években társadalmi változásokon áteső Svédországában. Örökre megváltoztatja az életét a lottón nyert fényképezőgép, amin eleinte túladna, majd már nem csak a gyerekei fotózására használja, hanem megélhetést is talál általa.

Rendezte: Jan Troell
Főbb szerepekben: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen

Örök pillanatok előzetes:

 

Eszeveszett esküvő (Le sens de la fete)

Francia vígjáték – 2017 – 107 perc

A történet napjainkban játszódik egy 17. századi kastélyban rendezett esküvőn. Főszerepben az esküvőszervező, aki próbál mindent aprólékosan leszervezni, koordinálni, de ahogy az egy ilyen filmtől várható, minden máshogyan alakul.
Kiemelt szereplő az esküvői fotós is, aki miatt a film tananyag lehet minden fotós iskolában: hogyan ne viselkedj egy esküvőn. De minden más szempontból is ajánlott film mindenkinek – esküvőkben, rendezvényekben akár fotósként, akár szervezőként érintetteknek pláne. Aki még csak készül az esküvőre, annak talán inkább csak a nászút után ajánlom, mert előtte nem biztos, hogy olyan önfeledten sikerül nevetni rajta!

Rendezte: Olivier Nakache, Éric Toledano
Főbb szerepekben: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche

Eszeveszett esküvő magyar előzetes:

C’est La Vie (Le sens de la fete) french trailer with Engllish subtitles:

 

Isten városa
(City of God)

Kalandos társadalmi dráma – 2002 – 130 perc

A rioi nyomornegyedek bandaháborúiban résztvevő egyik utcagyerek dokumentarista fotóriporterré válásának története.

Rendezte: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Főbb szerepekben: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele

Isten városa előzetes:

 

Paparazzi film
Részletekért katt a képre!

Paparazzi
(Paparazzi)

Fiktív bűnügyi dráma – 2004 – 84 perc

A frissen befutott akciófilm sztár és családja életét tönkreteszik a paparazzi fotósok. Aljas húzásaik kiborítják a színészt, aki bosszút áll, hogy megbűnhődjenek embertelen viselkedésükért.
Erről a filmről is írtam már korábban a blogon hosszabban, érdemes elolvasni azt az írásomat is róla.

Rendezte: Paul Abascal
Producer: Mel Gibson
Főbb szerepekben: Cole Hauser, Robin Tunney, Dennis Farina

Paparazzi előzetes:

 

Walter Mitty titkos élete (The Secret Life of Walter Mitty)

Kaland vígjáték – 2013 – 114 perc

Nem kimondottan a fotózásról szól, de mégis szorosan kötődik hozzá mind tartalmában, mind mögöttes gondolatiságában és életfilozófiájában szintén.
Vígjáték a Life magazin sokat álmodozó képszerkesztője valódi kalandba vág a magazin utolsó címlapfotójának felkutatásáért. Meg kell találnia az épp terepen dolgozó fotóst, hogy előkerüljön az utolsó szám címlapjára szánt fotó és ehhez a terep munka számos visszontagságával meg kell küzdenie.

Rendezte: Ben Stiller
Főbb szerepekben: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly

Walter Mitty titkos élete előzetes:

 

Bang Bang Klub
Részletekért katt a képre!

A Bang Bang Klub
(Bang Bang Club)

Háborús kalandfilm – 2010 – 106 perc

Valós fotósok történetén alapuló kalandilm. Az egyik legnépszerűbb fotós film a dokumentaista fotogáfia négy jelentős alakjáról, akik a film címét is adó Bang Bang Club néven dolgoztak együtt a ’90-es évek Dél-Afrikájában. Halált megvető bátosággal dokumentálták a tözsi háborúk bozalmait, ami kettejük életébe is került – ami a filmben is megjelenik néhány ikonikus képük készítésével együtt.
A film a benne szereplő fotósok még ma is élő két tagja által azonos címen megjelent könyve alapján, az ő aktív közeműködésükkel készült.
A filmől annak megjelenése idején bővebben is írtam a blogon, édemes azt is elolvasni.

Rendezte: Steven Silver
Főbb szerepekben: Ryan Phillippe, Taylor Kitsch, Neels van Jaarsveld, Frank Rautenbach, Malin Akerman

Bang Bang Klub előzetes:

 

Apokalipszis most (Apocalypse Now)

Háborús dráma – 1979 – 147 perc

A 2019-ben éppen negyven éve készült háborús dráma igazi filmtörténeti klasszikus, amit alighanem minden fotós film lista megemlít.
Egy csapat amerikai katona egy renegát különleges alakulat felkutatásán dolgozik a vietnámi háborúban. A film egyik ikonikussá vált karaktere a Denis Hopper által alakított háború fotós, míg egy tévés rendezőt maga a rendező, Francis Ford Coppola alakít.
A filmet már eredetileg is két évig vágták, később megjelent egy újabb vágott változata és most a negyvenedik évfordulóra újra mozikba került Végső vágás alcímű változata.

Rendezte: Francis Ford Coppola
Főbb szerepekben: Denis Hopper, Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duval

Apokalipszis most előzetes:

 

A felejtés virágai
(Harrison’s Flowers)

Háborús dráma – 2000 – 121 perc

A Pulitzer-díjas amerikai háború fotós már nem tud a munkára koncentrálni, mert a család jár a fejében a harctéren. Mielőtt abbahagyja, még elválal eggy megbízatást a Balkánon. Halál hír érkezik róla a Dél-Szláv háborúból, de mivel a holtteste nem kerül elő, szintén újságíró felesége nem adja fel a reményt. Utána megy az összeomlás szélén háborút vívó Jugoszlávliába, ahol két fotóriporter segíti a féjre utáni kutatást a háborúk összes kalandja és borzalma közepette. Mindeközben fiuk otthon őrzi apja virágait és a reményt, hogy szülei együtt térnek haza a háborúból.

Rendezte: Élie Chouraqui
Főbb szerepekben: Andie MacDowell, Scott Anton, Elias Koteas

A felejtés virágai előzetes:

 

Az igazság nyomában
(Triage)

Lélektrani dráma – 2009 – 99 perc

Egy 1988 tavaszán Kurdisztánból tudósító fotóriporter hazatérése utáni komoyl küzdelmet folytat a munkája során látott borzalmak okozta poszt traumatikus stresszel és a megrázó élmények feldolgozásával, a visszarazódásal a mindennapokba.

Rendezte: Danis Tanovic
Főbb szerepekben: Collin Farrel, Paz Vega, Christopher Lee

Az igazság nyomában előzetes:

 

Gyilkosság villanófényben
(The Public Eye)

Neo noir bűnügyi dráma – 1992 – 99 perc

A főszereplőt akár nevezhetnénk fotós keresztapának is. Egy még élő és halott bűnözőket fotózó bűnügyi tudósító története a ’40-es évek New Yorkjában. Nélkülözhetetlen kalandos romantikus szállal a gyönyörű nő, illetve a férfi között.

Rendezte: Howard Franklin
Főbb szerepekben: Joe Pesci, Barbara Hershey, Richard Riehle

Gyilkosság villanófényben:

 

Sötétkamra
(One Hour Photo)

Amerikai thriller – 2002 – 96 perc

A bevásárló központ fotólaborjában dolgozó magányos és mániákus laboráns az ügyfelek képeit nézegetve és gyűjtögetve az egészségesnél közelebb érzi magát a magánéletükhöz, mint ők azt gondolnák, vagy szeretnék.

Rendezte: Mark Romanek
Főbb szerepekben: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan

Sötétkamra előzetes:

 

Egy hét Marilynnel
(My Week with Marilyn)

Életrajzi dráma – 2011 – 95 perc

Sir Laurence Olivier Londonban forgat Marilyn Monroe-val, aki közelebbi kapcsolatba keveredik az egyik kisegítővel. A színésznő egészen közel engedi magához a fiút, aki így megismerheti a világsztár külvilág elől elrejtett legbensőbb kételyeit, félelmeit és önbizalomhiányát is.
A film nem a fotózásról szól, de már az előzetes is tele van a kor nőideálját fényképező fotósokkal és vakuk villogásával és talán egy fotósnak is érdekes lehet megismerni egy sztármodell belső érzéseit, amik nem látszanak a fotókon.

Rendezte: Simon Curtis
Főbb szerepekben: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Kenneth Branagh

Egy hét Marilynnel előzetes:

 

Füst (Smoke)

Dráma – 1995 – 112 perc

Egy brooklyni dohánybolt a környéken lakók életének központi eleme. A bolt tulajdonosa kizárólag a sarkon álló saját portáját fotózva mégis minden képen más és más arrajáró életét örökíti meg a föstként gomolygó forgatagban. A fotózásnak marginális szerepe van a filmben, de mély filozófiai jelentés társul hozzá, amit ki is fejtenek az egyik jelentben.

Rendezte: Wayne Wang
Főbb szerepekben: Harvey Keitel, William Hurt, Giancarlo Esposito

Füst előzetes:

Fotókról szóló jelenet:

 

Memento

Bűnügyi dráma – 2000 – 113 perc

Lassan klasszikussá váló lélektani drámai alkotás. Nem szorosan vett fotós film. Nem fotósról, fotós munkáról, vagy fotózqsról szól. Viszont a filmben lépten-nyomon jelen levő polaroid fotok, ugyan csak dokumentálnak, de különösen komoly szerepet kapnak a rövid emlékezetű főszereplő furcsa történetének kibontakozásában.

Rendezte: Christopher Nolan
Főbb szerepekben: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

Memento előzetes:

 

Kémjátszma
Részletekért katt a képre!

Kémjátszma (Spy Game)

Kémfilm, kaland dráma – 2001 – 126 perc

Újabb fim, amiről korábban már írtam a blogon, annak ellenére, hogy a fotózáshoz csak lazábban kötődik.
Fordulatos kalandfilm a kémek világából, aminek egy jelentős részében Brad Pitt fotóriporter fedő szerepben látható az ostrom alatt álló Bejrútban. A film további érdekessége, hogy számos jelenetét Budapest gyakran fotózott helyszínein forgatták, bár a filmben szeretett fővárosunk a hidegháborús Berlint alakítja – jobbára a nyugati oldalt, de a ritkább keletberlini jeleneteket is itt vették fel, sőt a névtelen mellékszerepekben remek magyar színészek is feltűnnek a filmben – annak, aki alaposan figyel.

Rendezte: Tony Scott
Főbb szerepekben: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack

Kémjátszma előzetes:

 

Amelie csodálatos élete
(Amelie)

Meseszerű romantikus vígjáték – 2001 – 122 perc

A szerelmet kereső párizsi pincérnő örömet szerez a környezetében élőknek, miközben keresi saját boldogságát. A film nem igazán a fotózásról szól, de a fényképezés és fényképek is több formában megjelenik benne. A főhős maga is fotózik (első sorban mókás formájú felhőket), nyomozást folytat egy igazolványkép automata rendszeres vendége után és több embert is felvidít megfelelően megválogatott képekkel.

Rendezte: Jean-Pierre Jeunet
Főbb szerepekben: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus

Amelie csodálatos élete előzetes:

 

Túl az Óperencián
(Far and Away)

Történelmi-kaland-romantikus-dráma – 1992 – 140 perc

Az 1893-ben játszódó film egy ifjú ír pár történetét meséli el. Az óhazából szerencsét próbálni utaznak Amerikába. Küzdelmes útjuk során sok nehézséget leküzdenek, hogy végül sikerüljön saját földet szerezve letelepedniük.
A filmnek semmi köze a fotózáshoz, viszont a vége felé látható nagy oklahomai földfoglaló verseny jelenetben látszik néhány fotós, akik korhű technikával örökítik meg a történelmi eseményt.

Rendezte: Ron Howard
Főbb szerepekben: Tom Cruise, Nicole Kidman, Thomas Gibson

Túl az Óperencián előzetes:

Landrush jelenet:

 

A korona
(The Crown)

Történelmi dráma sororzat – 2016-napjainking

Netflix original, brit életrajzi dráma II. Erzsébet királynő trónra kerüléséről és uralkodásáról, olykor hosszabb-rövidebb visszaemlékezésekkel a gyermekkorára is. A sorozatnak alapvetően nem sok köze van a fotózáshoz, de már az alábbi előzetesben is szembetűnő és az egész sorozatot valamennyi  korszakát végigkísérik a korhű fotósok. Megannyi féle helyzetben láthatjuk a korhű sajtófotósokat is fényképezni a sorozatban bemutatott történelmi eseményeket.
Olykor bepillantást engednek a hivatalos udvari portrék készítésébe. Megismerhetjük, Margaret hercegnő és fotós férje hogyan ismerkednek meg és azt is, hogyan jelent mg a lapokban a hercegnőről készült első botrányos fotója.
Felületesen még talán a királynő közismert vonzalma is megjelenik a fotózáshoz. Bár a sorozatban inkább filmfelvevő kamerával látjuk, amit édesapjától, az akkor uralkodó György királytól kap az első részben.
A hat évadra tervezett sorozatban két évadonként más-más szereplőgárda játssza el a szereplők más-más életszakaszait. A színészeket minimum részben a valós személyek történelmi fényképeihez hasonlóságuk alapján választottak ki szerepeikre. Az első két évadban pedig a királynő férjét, Fülöp Walesi herceget a Dr Who sorozatból is ismert Matt Smith játssza, akit a lista elején már emlegettem, mivel a 2018-as életrajzi drámában a híres fotóművész, Robert Maplethorpe szerepét is ő alakította.

The Crown előzetes:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!