Mindig olvassátok el a szerződéseket aláírás előtt!

Fotó: rawpixel/Unsplash

Triviális javaslat, mégis olyan, amit nem lehet eleget mondani az embereknek, hogy ne kövessenek el kapitális hibákat.
Fotósként talán másoknál gyakrabban, de különféle élethelyzetben mindenkivel rendszeresen előfordul, hogy különféle nyilatkozatokat, hozzájárulásokat, igazolásokat, megállapodásokat és szerződéseket kell aláírnunk. Mindig olvassátok el, hogy mit is írtok alá és gondoljátok végig, hogy mire fogják használni az aláírásotokat, milyen következményei lehetnek.

Amikor elkezdtem ezt összeírni, akkor még csak a fotózás közben gyakran előkerülő fotózási engedélyek, felelősségvállalási nyilatkozatok és megbízási szerződések jártak a fejemben. Mire a végére az írás értem, addigra már mindenféle más szerződési helyzetekre vonatkozó gondolatok is belekerültek. Persze minden lehetséges helyzetre nem tudok én sem kitérni.

Rajtam rendszeresen meglepődnek mindenféle rendezvények szervezői, amikor egy szerződést, vagy nyilatkozatot tesznek elém, hogy írjam alá. Egyáltalán nem kéne meglepőnek lennie, mert ezek mind maguktól értetődő, logikus dolgok. Egy csomó ember viszont nem szokott így tenni, ezért okoz meglepetést, amikor valaki mégis tudatosan jár el.

0. Minden szerződést/nyilatkozatot lefotózok, elmentek:
Változó, hogy ez az első, vagy az utolsó dolgom egy szerződéssel, esetleg csak utólag rohanok vissza, mert elfelejtettem. De mindenképpen igyekszem lefotózni (legalább mobillal, de mindenképpen olvashatóan) minden szerződést. Fontos tudnotok, hogy milyen feltételeket vállaltatok. Ehhez nem elég, ha csak nagyjából emlékszel a feltételekre. Főleg egy csak évek múlva bekövetkező jogvita, vagy per esetén nem elég csak nagyjából emlékezni az elfogadott feltételekre. Ezért fontos, hogy a kötelezettség vállalásotok később visszakereshető és pontosan felidézhető legyen, hogy mit is írtatok alá. Nem elég csak nagyjából emlékezni ezekre, mert betartani sem csak nagyjából kell a feltételeket, amiket ilyenkor vállaltok.

Ha a szerződés/megállapodás egy konkrét fotózásohoz kapcsolódik, akkor érdemes a szerződést az esemény képeivel együtt kezelni és archiválni is. Legegyszerűbb, ha az esemény képei közt első vagy utolsó (netán mindkettő csak a biztonság kedvéért) a szerződés fotókópiája. Így könnyebben megtalálhatóak a dokumentumok és nem kell külön helyen keresni őket. Főleg sok éves, vagy évtizetedes távlatokban válik ez igazán fontossá, amikor már nem is emlékszel rá, hogy volt-e szerződés, amit keresned kéne, nemhogy még annak a részleteit is ismerd.

1. Mindig elolvasom, mielőtt aláírok valamit:
Furcsa, hogy ezt el kell magyarázni, de azzal, hogy aláírtok egy dokumentumot, elfogadjátok a benne szereplő feltételeket, felelősséget, sőt kötelezettséget is vállaltok azok betartásáért és teljesítéséért. Akkor is, ha nem tudjátok, hogy mi áll benne.
Lehetnek ezek kötelezettségek, kizárólagosságok, határidők, vagy akár titoktartás is. Ha megszegitek az így vállalt kötelezettségeket, akkor akár bíróságon is felelhettek érte, de találkoztam már olyan fotózási engedéllyel is, amiben már az összegszerű büntetési díjtétel is benne volt, hogy mennyit fizetsz érte a rendezőnek, ha nem teljesíted a feltételeket. Egy ilyen szerződés pedig igencsak leegyszerűsíti az utólagos jogvitát – de nem biztos, hogy neked kedvező módon. Szóval érdemes legalább tudnod ezekről.
Sokan azt hiszik, hogy udvariatlanság elolvasni egy szerződést. Pedig nem udvariatlanabb, mint szerződést írni. Persze szerződést irni sem udvariatlanság, hanem alaposság. A megállapodáshoz hozzátartozik, hogy szerzdődésbe foglaljuk. A szerződéshez pedig hozzátartozik, hogy elolvassuk, mielőtt aláírjuk. Ez így normális.

Egyes szolgáltatások, előfizetések, weboldalak, szoftverek, stb. szerződési feltételei, ÁSZF-jei kifejezetten hosszúak és bonyolultak tudnak lenni. Ezeket a legtöbb ember nem olvassa el, csak leokézza, hogy tovább  léphessen. Viszont ettől még ugyanúgy komoly következményei lehetnek, úgyhogy érdemes ezeket is átnézni. Főleg, ha olyasmire is használod őket, amik például a te szerzői jogaidat, a fotóalanyaidnak viszont a személyiségi jogait is érintheti, mint a különféle felhő tárhelyekre, vagy közösségi oldalakra feltöltött képek.

2. Fotózás után újraolvasom a szerződést:
Ha aláírás előtt nem olvastam volna el, akkor legalább a fotózás után megteszem. Ha már aláírás előtt megtettem, AHOGY KELLENE, akkor is újraolvasom, mielőtt a képeket elkezdem felhasználni, vagy leadni a megrendelőimnek. Azért kell ez, hogy biztosan minden részletre jól emlékszem-e és nehogy mégis megszegjek egy vállalt feltételt. Ha megrendelésre fotózom valakinek, akkor a megrendelővel kötött szerződést is újra átnézem a leadás előtt. Fontos pontosan tudni, hogy kit hogyan terhelnek és milyen felelősségek, meg persze hogy mik a velem szemben támasztott elvárások, amiknek meg kell felelni. Nyilván ez az utóbbi rész egyszerűbb, ha nem változnak munkáról-munkára a szerződési feltételek és az elvárások. Ha munkaviszonyban, vagy állandó szerződéses feltételek mellett dolgozol, akkor elég, ha az állandó feltételeket egyszer megismered, és mindig azokhoz tartod magad. Ha minden fotózásról más megbízóval és más feltételekben is állapodsz meg, akkor érdemes mindig ellenőrizni, hogy most épp mik is voltak a megállapodás részletei.

3. Értelmezem, hogy mit írtak le és az hogyan érint engem:
Eredetileg ezt nem akartam külön felsorolni, mert ez is magától értetődőnek tűnik, főleg mivel emiatt írtam, hogy olvassátok el a szerződést. De mégis jobb ezt is kihangsúlyozni.
Ahogyan az aláírás, úgy a szerződés/nyilatkozat elolvasása sem csak merő formaság, amin túl kell esni. Meg kell ismernetek és értelmeznetek is muszáj a feltételeket, hogy azok titeket hogyan érintenek. Különösen azért, mert nektek több féle, egymásra is kiható, vagy akár egymást kizáró kötelezettségetek is lehet, amiknek a feltételeit és azok ütközését csak ti ismerhetitek.
Sok esetben nem ugyanazt mondják a szerződésről, mint ami ténylegesen áll benne. Fotózás esetében általában csak annyit mondanak, itt kell aláírni, hogy fotózhass. A meggondolatlan fotós meg aláírja, hiszen ez jelenti azt, hogy fotózhat. Csakhogy, mint a mondás tartja, “az ördög a részletekben lakozik.” Szerencsére találkoztam már olyan szervezővel is, aki szóban úgy foglalta össze a szerződés lényegét, hogy “Ezzel rám íratod a házadat, fényképezőgéped és én leszek az örökösöd is.” Viccnek jó és legalább egy kicsit elgondolkodtatja az embert. Persze volt, aki így is simán aláírta és csak bízott benne, hogy nem ilyesmi volt benne – ahelyett, hogy meggyőződne róla, hogy mit is írt alá.
Biztosítási szerződéseknél különösen gyakori, hogy amikor szerződést kötsz, akkor a csillagokat is leígérik neked SZÓBAN. Persze, hogy ilyen és olyan helyzetekre is vonatkozik a biztosítás, mondják. Viszont, ha elolvasod az általad ÍRÁSBAN vállalt feltételeket (különösen a kizárásokat, mellékleteket, függelékeket és egyéb apró betűsnek csúfolt részeket), akkor láthatod, hogy egyértelműen nem vonatkozik a szóban beígért helyzetekre, vagy csak olyan korlátozásokkal, amikkel már nem biztos, hogy pont ugyanazt éred el.
Kicsit hasonló ahhoz, hogy egy időjárásálló profi fényképezőgépnél nem jelent garanciális problémát, ha beázik az esőben. Ettől még megveszed, de esőben használni fogod az esőhuzatot is hozzá, hogy ne menjen tönkre, mert tudod, hogy mik a korlátai.

4. Szükség esetén konzultálok a feltételekről:
Előfordul, hogy egyes megfogalmazások bonyolultak, vagy nem egyértelműek, esetleg egyértelműek, csak nem felelnek meg nekem. Rendszeresen szoktam egyeztetni a fotós szerződésekről a kollégákkal, sőt akár jogászokkal is. Ti is tegyétek meg bátran!
Egy fotózás helyszínén persze jobban szorít az idő, ha 2 perccel a koncert előtt dugják a szerződést az orrod alá, hogy írd alá, vagy nem fotózhatsz (ha nem egyértelmű a helyzet, lehet, hogy jobb inkább nem fotózni ilyenkor). De egy munkaszerződésnél, vagy adás-vételi szerződésnél is mindig kell, hogy legyen idő átolvasni és átgondolni a feltételeket.

5. Ha nem értek egyet, módosítást kérek:
Ahogyan elolvasni sem udvariatlanság a szerződést aláírás előtt, ugyanúgy módosítást javasolni sem udvariatlanság. Minden szerződéshez hozzátartozik, hogy aláírás előtt egyetértés alakul ki a feltételekről. Ha nem tetszenek a szerződési feltételek, jogodban áll megvitatni és módosítást kérni. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy módosítani is fogják a feltételeket, ha kéred. Akkor is mindenképp érdemes módosítást javasolnod, ha nem tetszik egy feltétel, vagy megfogalmazás. Sokkal érdemesebb módosítást javasolni, mint ellenvetés nélkül akár aláírni, akár elutasítani.
Nagy cégek, multik, közmű, szoftver és egyéb szolgáltató cégek, általában nem nagyon szeretnek módosítani a feltételeiken. Hiszen azért ír a legtöbbjük ÁSZF-et (amit időnként módosítanak is), hogy ne kelljen minden külön ügyféllel egyesével alkudozni mindenről. De azért még a legnagyobb cégekkel is előfordul, hogy lehet egyes feltételeken módosítani, mert ha mégis akarják, akkor meg tudják oldani még ők is. Te pedig mindig dönthetsz úgy, hogy nem fogadod el a feltételeket és inkább nem szerződsz.

6. Elfogadhatatlan feltételeket nem írok alá:
Néha előfordulnak olyan szerződések a szakmámban, amikben elfogadhatatlan feltételek szerepelnek. Ilyenkor általában jelezni szoktam, hogy mivel, milyen problémám van és miért. Általában javaslatot teszek a módosításra is. Van, hogy sikerül, van, amikor nincs értelme vitatkozni róla. Ilyenkor két lehetőség van, vagy beletörődsz, hogy ezek a feltételek, vagy elutasítod őket és nem írod alá a szerződést. Ez utóbbi általában a fotózási engedély, megállapodás, vagy akár munkaviszony végét is jelentheti (attól függően, hogy épp milyen szerződésről beszélünk). Érdemes bölcsen mérlegelni a lehetőségeket és legjobb belátásunk szerint, felelősségteljesen cselekedni.
Az elfogadhatatlan feltételeknek egész sorával találkoztam már a pályám során. Nem csak Ke$ha és az LGT fotózását utasítottuk vissza többen is annak idején.
Az is lehet elfogadhatatlan lehet, ha bele akarnak szólni, hogy mi jelenhet meg, vagy mi nem, de éppúgy elfogadhatatlan hogy olyan feltételek legyenek egy szerződésben, amikről azt állítják, hogy élni nem fognak vele – mert akkor nincs rá szükség, hogy benne legyen.
Nem kell persze ahhoz tisztességtelennek, igazságtalannak, méltatlannak, ártó szándékúnak, vagy bármilyen más negatív jelzővel bírnia egy feltételnek, hogy elfogadhatatlan legyen. Akkor is elfogadhatatlan egy feltétel, ha nektek egyszerűen nem éri meg elfogadni azt, amit kérnek. Például egy irreális mértékű kötbér, vagy más számotokra túlzó igény lehet a mértéke miatt is elfogadhatatlan, nem csak vélt vagy valós szándéka miatt. Számomra például elfogadhatatlan egy Aston Martin piaci ára, ezért nem írok alá egy olyan szerződést, amiben ez az ár szerepel. Lehet ettől még akár kifejezetten kedvező is az ajánlat annak, akinek van ennyi pénze és ki akarja erre adni, de számomra egy ilyen szerződés akkor is elfogadhatatlan, ezért aztán nem is írom alá.

7. Ne írj alá felelőtlenül szerződéseket!
Vannak, akik akár a feltételek ismeretében is aláírnak elfogadhatatlan, összeférhetetlen és betarthatatlan szerződéseket. Egyszerűen azért, mert abban bíznak, úgysem fog senki törődni vele. Olyanról is hallottam már, hogy valaki egyszerűen átírta a fotózás előtt kiküldött szerződést és anélkül, hogy szólt volna bárkinek, az eredetileg kiadott feltételek helyett a sajátjait fogadta el. Olyanról is hallottam már, hogy valaki Tapsi Hapsi nevét írta alá egy szerződésre, hogy így ne őt kössék a feltételek (ezzel persze neki engedélye sincs arra, amire a szerződés felhatalmazná). Előfordulhat, hogy egy ilyen ügyeskedést is meg lehet úszni. Biztosan konfliktusmentesebb, mint vitatkozni a feltételekről, vagy elutasítani őket és elesni a fotózás, vagy egy munka lehetőségéről. Szerintem mindenképpen tisztességesebb, sőt jogilag, anyagilag és minden más szempontból is biztonságosabb, ha inkább előbb megvitatjuk, aztán felelősségteljesen döntve írunk alá, vagy utasítjuk el a feltételeket.

K. É. R. L. E. K. rövidítés azt jelenti, Kussolsz és Rendre Legalizálsz Egész Kalózakciókat
P. L. E. A. S. E. – Provide Legal Exculpation And Sign Everything
Forrás: Így jártam anyátokkal sorozat

Vicces adalék
Az Így jártam anyátokkal sorozat alábbi videója nagyon is témába vág. Barney Stinson évadokon keresztül titkolt munkája ugyanis nem más, mint gondolkodás nélkül aláírni mindent, amit elétesznek a cégnél. Ezt jelenti a “kérlek”, amivel mindig válaszol a sorozatban, hogy mit dolgozik. A K. É. R. L. E. K. rövidítés azt jelenti, Kussolsz és Rendre Legalizálsz Egész Kalózakciókat.
A neten több féle magyar fordításban is fellelhető, de a szinkronizált változatban így használták.  A képen az eredeti angol változata látható: P. L. E. A. S. E. – Provide Legal Exculpation And Sign Everything.
Ahogy a sorozatban is bemutatják, ilyen állást csak azután szabad elfogadni, ha előtte már sikerült vádalkut kötni a hatóságokkal, hogy ti is mentesültök a felelősségrevonás alól, ha cserébe leadod nekik a drótot, hogy milyen törvénytelen üzelmek zajlanak a cégnél. Ilyen egyezség nélkül inkább ne írjatok alá semmit elolvasás nélkül!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!