Kezdjétek tiszta lappal az új évet!

Katt a képre és töltsd le!

Töltsd le és próbáld ki a YearCompasst!
Kép forrása: YearCompass.com

Újév táján sokakat foglalkoztatnak az óév kudarcai, szomorúságai és sokan törik a fejüket, hogy vajon mit hoz nekik az újév. Ilyenkor jönnek a különféle  fogadalmak, nagyravágyó álmok és a rövidéletű elhatározások. A sokféle hatékonysági és életvezetési személet mind más módon közelíti meg a dolgokat. Az újévnek a legtöbb esetben mégis különleges szerep szokott jutni. Hiszen ez egy remek, szinte kihagyhatatlan alkalom arra, hogy megújuljatok, újrakezdjetek és mielőtt belefogtok, átgondoljátok, hogy mire is készültök.

Egy hasznos módszer
Ha azt szeretnétek, hogy az elhatározások a kitartás és főleg az eredmények is tartósak legyenek, akkor érdemes lehet komolyabban számot vetni a múlttal és átgondoltabban felvázolni a jövőre vonatkozó elképzeléseket, terveket, célokat és a megvalósításukhoz szükséges tennivalókat.
Ebben a gondolat rendezési folyamatban nyújt némi segítséget a neten több nyelven is ingyenesen elérhető YearCompass munkafüzet.

Katt a képre és töltsd le!

Töltsd ki a YearCompasst és kezdj tiszta lappal!
Kép forrása: YearCompass.com

A készítők azt tanácsolják, hogy mindenképpen nyomtassátok ki és papíron töltsétek ki, de ha nagyon elkötelezetten a papírmentes iroda hívei vagytok, akkor persze akár közvetlenül a PDF dokumentumba is szerkeszthetitek a válaszaitokat. A lényeg, hogy elgondolkozzatok, mérlegeljetek, elemezzetek, számot vessetej, lezárjátok és elengedjétek, amit kell, átgondoljátok és akár ugyanúgy, akár máshogyan, de csináljátok, amit kell.

Háttér
Mint a YearCompass közösség honlapján írják, ez egy nemzetközi mozgalom. Követői lezárják az előző évüket, és megtervezik a következőt annak érdekében, hogy nagyobb tudatossággal élhessék életüket. Az újévi fogadalmak nem működnek, az évrendezés igen. A mozgalom meghatározó eszköze az ingyenesen letölthető YearCompass évrendező füzet, amely sok nyelven elérhető.

A YearCompass hivatalos videója:

Kiagyalói a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és Semmelweis Egyetem végzett hallgatói. Tartalmasabb szilveszter éjszakára vágytak a barátaikkal, ezért készítettek egy füzetet a visszatekintést és tervezést segítő kérdésekkel. 2013-ban publikálták először az évrendező füzetet az interneten, ahol pár nap alatt több ezer letöltést ért el. Azóta a budapesti központú non-porfit YearCompass nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Mára már 21 országból száz önkéntes dolgozik rajta. A füzet 19 nyelven érhető el, tavaly 200 000 fölött volt a letöltések száma.

Töltsétek le a sajátotokat és próbáljátok ki!

Katt a képre és töltsd le!

Katt a képre és töltsétek le a YearCompasst!
Kép forrása: YearCompass.com

Kiegészítés: Természetesen számos más módja is van az óév lezárásának és az újév megtervezésének, elindításának. Léteznek kevésbé lelkizős és valószínűleg sokkal érzelmesebb, vagy akár spirituálisabb megoldások is. Válasszátok azt, amelyik leginkább illik a személyiségetekhez. Annyi biztos, hogy nem árt (legalább) évente egyszer rendezni a gondolatokat és elképzeléseket.

Ha tudtok más hasonló évzáró/évkezdő módszert, rendszert, írjátok meg, minden ilyen érdekel!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!