Vezessetek listát a felszerelés gyári számairól!

Fotó: Matthew Schultz/Flickr

Nem árt, ha kép is van a gyári számokról
Fotó: Matthew Schultz/Flickr

Sokan csak túl későn, már akkor gondolnak rá, hogy milyen hasznos egy ilyen lista, mikor beütött a baj és ellopták valamilyüket. Pedig előre sokkal könnyebb összeírni a típusjelzéseket és gyáriszámokat, hogy ne a kellemetlenségek bekövetkezte után kelljen bajlódni vele – ami különösen akkor nehéz, ha eltűnt az eszköz, amin a gyári szám található.

Ismét egyre több ellopott, elveszett felszerelés hírével találkozni a fórumokon és közösségi oldalakon. Többször írtam már a fényképezőgép lopásokról, de ezt a fontos momentumot eddig még nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy írjátok fel a dolgaitok gyári számát. És ne csak a fényképezőgépekét, kamerákét, hanem az objektívek, vakuk, laptopok, monitorok, tévé, rádió, hifi, nyomtató, telefonok és minden más egyéb kütyűét is, aminek csak van valamilyen azonosítója.

Ne hagyjatok értéket a csomagtartóban
Részletekért katt a képre!
Fotó: Tom Gralish/Inquirer

A cégek leltárnak hívják
Akinek cége, vállalkozása van, vagy alkalmazott, de a munkahelyén vezetnek leltárt és átvételi elismervényeket, azoknak kevésbé jelent ez újdonságot. De ha csak a saját eszközeidet használod, akkor is érdemes egy listát készíteni az eszközeid típus- és gyári számairól. Ha már van ilyen listád, akkor meg érdemes ezt időnként frissíteni. Ha egy dátumot akarsz kitűzni, akkor a karácsony, év vége, vagy az újév kezdete pont jó alkalom lehet ehhez. Persze legjobb, ha automatikusan minden alkalommal frissíted, ha új eszköz kerül a táskába, vagy lecserélődik valami. Így mindig friss lehet a nyilvántartásod, ha netán szükség volna rá. Az sem hátrány, ha a nagy leltározásban fényképeket is készítesz a termékről, amikor még megvan, lehetőleg olyanokat, amik az eszközök állapotát és a gyári számokat is megörökítik – van olyan helyzet és rendszer, amikor ezekre a képekre is szükség lehet.

LenstagNemzetközi gyáriszám nyilvántartás

Lenstag
Nemzetközi gyáriszám nyilvántartás

Biztosítás és bejelentés
Kiválthatja, vagy legalábbis ösztönözheti egy ilyen lista elkészítését, ha csatolnod kell a tételes listát a biztosításodhoz, vagy ha olyan rendszerbe jegyzed be az eszközeidet, amiben még akkor kell regisztrálni a termékeket, mikor megvan – ilyen például a lopott termékek előkerítését segíteni próbáló LensTag, de ugyanúgy meg kell adni a gyári számokat a Canon CPS és a Nikon NPS profi szerviz rendszerébe regisztráláskor. Ezek állítólag egyre több hasznos szolgáltatást nyújtanak Magyarországon is, de arra biztosan jók, hogy legalább a gyári számok meglegyenek egy helyen összegyűjtve. Mióta az adás-vételi oldalakon is egyre inkább divattá vált a gyári számok feltüntetése, ezek használatában is segíthet, ha van egy listád a dolgaidról.
Ha pedig ellopták valamid, de legalább megvannak a gyári számok, akkor a már említett LensTag nemzetközi rendszere mellett a magyar regisztrald.hu oldalon is bejelentheted. Garancia persze nincs rá, hogy megkerülnek a dolgaid és visszakerülnek hozzád, de még mindig több az esélyed ezzel, mint nélküle. Az ilyen rendszerek és szolgáltatások mellett is érdemes azonmban saját nyilvántartást is vezetni. Ennek előnye lehet, hogy minden olyan dolgod egy helyen szerepelhet benne, amit esetleg egy csak fényképezőgépekre, vagy csak informatikai eszközökre, netán csak telefonokra fenntartott rendszer nem tárol.

Mindenre írjatok elérhetőséget!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Segíthetnek a dokumentumok is
Ha már megtörtént a baj és ellopták valamidet, de még nem volt listád a gyáriszámokról, akkor nehezebb utólag kideríteni a számokat. Ebben segítséget jelenthetnek a különféle hivatalos papírok. Biztosat nem mondhatok, mert helyzetek és szokások kérdése, de előfordul, hogy a számlákon, garancialeveleken, szerviz munkalapokon, adás-vételi szerződéseken, vagy akár a termékek dobozán is szerepelnek a gyáriszámok. Egy próbát megérhet minden ilyen papírt átnézni.

A digitális technika segíthet
Direkt a végére hagytam, hogy a digitális fényképezőgépek általában minden fotóba beleírják a saját típusukat és gyári számukat. Egyrészt mert ez tükörreflexes fényképezőgépeknél csak a vázat azonosítja, a többi eszközt, például objektíveket nem szokta. Másrészt ez a gyakorlat is gyártónként és termékenként eltérő lehet. Például a GoPro kamerák egyik generációja sem azonosítja a konkrét kamerát – pedig ez több kamerás felvételek használatánál egyéb célokra us használható volna.

Érdemes a felhőben (is) tárolni
Szorosan nem kapcsolódik a gyáriszámokhoz és a fényképezőgépek ellopásához, de fontosnak tartom megemlíteni, hogy egy ilyen gyáriszám listát, akár a termék fotókkal kiegészítve is érdemes lehet valamilyen felhő szolgáltatásban tárolni. Egyrészt így könnyen bárhonnan elérhető, akár egy nyaralás vagy egyéb utazás alatt is, mikor hirtelen szükség lesz a listára. Másrészt a felhőben tárolt adatok nagy előnye lehet, hogy akkor is hozzájuk férsz, ha azokat az eszközeidet (akár mindet) ellopják, amikkel a listát kezelted. Mert, ha csak a telefonodban, vagy csak a számítógépeden van meg a lista, azzal nem mész sokra, mikor azt az eszközt a listával együtt ellopják.

Papíron se csak otthon tartsd!
Persze érdemes lehet akár papír alapon is megtartani ezeket a listákat, de azt semmi esetre se tartsd a felszereléseddel együtt, olyan helyen, ahol az eszközeiddel együtt könnyen meg tudják lovasítani – például a fotós/laptop táska kifejezetten rossz hely a lista tárolására. Sőt az sem árt, ha a papír alapú listát (esetleg egy digitális másolattal együtt) földrajzilag más helyen tartod, mondjuk a könyvelőnél, vagy bank trezorban, ha valakinek van ilyenje. Már az is komoly előny lehet az otthon tartásához képest, ha a munkahelyeden, vagy egy rokonnál tartod, vagy akár egy baráthoz, barátnőhöz, vagy szomszédhoz átviszed egy borítékban. Ezt egyébként sok más dologgal, különösen a fontos digitális adataid redundáns mentéseivel érdemes megtenni, ha biztonságban akarod tudni őket minél több féle veszéllyel szemben.

Te milyen módon tárolod a felszerelésed gyári számait?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!