Szerzői jogok és a könyvnyomtatás világnapja

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ma van április 23-a, a könyv és a szerzői jogok világnapja. Ez idén egyúttal William Shakespeare születésének  456. és azonos napon bekövetkezett halálának 404. évfordulója is.

Képtolvajok alaptalan mentségei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Olvassatok ezen a napon minél több könyvet is, meg ha már annyit foglalkozom a blogon szerzői joggal, erről is olvashattok.
Legegyszerűbb a szerzői jog linkre kattintva az összes ilyen írásom elérnetek, de azért néhány jelentősebb témábavágó írásomat kiemelem ebben a posztban.

Vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

Az Unesco weboldala a világnapról:

“1995-ben az UNESCO – katalán javaslatra – a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át, azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen – különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére.

A világnap meghirdetésével az UNESCO tisztelegni kíván a könyvek és szerzők előtt, továbbá fel kívánja hívni a figyelmet az olvasás fontosságára, és rá kíván világítani az olvasásban rejlő örömökre. Fontos felismerni, hogy a könyvek és az olvasás meghatározó szerepet játszik az emberiség társadalmi és kulturális fejlődésében.

Április 23-a szimbolikus jelentéssel bír, mivel ezen a napon és egyazon évben, 1616-ban halt meg William ShakespeareMiguel de Cervantes és Inca Garcilaso de la Vega is. Szintén április 23-a jelöli Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla és Manuel Mejía Vallejo születési, vagy halálának dátumát.

Képet beágyazni szabad, lopni nem!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Luke van Zyl/Unsplash

A katalánoknak ez a nap védőszentjük – Sárkányölő Szent György – napja. Ekkor emlékeznek meg a “rózsákról és a könyvekről”, a legenda értelmében Szent György az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Barcelonában az április 23-a a XIII. század óta a “szerelmesek ünnepe” is.”

Fontosabb szerzői jogi írásaim:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!