Sűrű hét kezdődött, de a járvány továbbra sem segít

A hét sporteseményei
Részletekért katt a képre!

Mégis Olimpia lesz 2021-ben Magyarországon – csak nem ilyen néven
Részletekért katt a képre!
Fotó: Meggyesi Bálint

Kezdetét vette a korábban már beharangoztott sűrű hét, amikor szinte olimpiai mennyiségű sportesemény zajlik egyszerre Magyarországon. Ahogyan az sejthető is volt, a koronavírus járvány jelentősen leegyszerűsítette a választást, hogy miről mennyire lehet tudósítani.

Buborékba zárja a fotósokat is a járvány
Részletekért katt a képre!
Fotó: Ibrányi Gábor

Az események többségét buborékban tartják, ahol nincs ki-be ingázás, aki elkezdte csinálni, annak végig azon az eseményen szabad csak dolgoznia. Van, ahol “csak” PCR tesztet kérnek (a máshol is életben levő kötelező távolságtartás, maszk viselés és fertőtlenítés mellett), ami “csak” a tudósítás költségeit növeli. A tudósítók számát is sok helyen korlátozták, hogy minél kevesebb kontaktus lehessen és a helyszíni munka során is távolságtartást írnak elő, ami tovább nehezíti a munkát.

Nyílt levél a média korlátozása ellen
Részletekért katt a képre!

Persze a többi fotós dolga sem feltétlenül lett könnyebb. Az oltást és járványügyi védekezést még annyira sem lehet fotózni, mint amennyire korábban valamennyire néha hagyták. A sajtótájékoztatókat és a legtöbb egyéb rendezvényt még mindig online tartják, vagy teljesen elmaradnak.

A boltokkal együtt a fotóstúdiók is újranyithattak
Részletekért katt a képre!
Fotó: Maxim Tolchinskiy/Unsplash

A korábban bezárásra kényszerült fotóstúdiók a boltokkal és szolgáltató üzemekkel együtt már kinyithattak, de esküvőket fotózni és lakodalmat tartani még mindig nem lehet az 5 milliomodik beoltottig.

Az éttermek, múzeumok, színházak, mozik és egyre több minden újranyithatott. Viszont ezek csak védettségi igazolvánnyal látogathatók – így tudósítani is csak védettségi igazolvány birtokában lehet róluk, ami a fotósoknak is sok esetben újabb munkaügyi nehézséget jelenthet és még mindig alternatív tevékenységekre kényszerülnek otthon amíg nem dolgozhatnak. Én egyelőre várom, hogy megérkezzen a védetségi igazolványom…

Nálatok hogy alakul a járványügyi helyzet? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!