Foci fotózási helyzetet is teremtett a járvány – nem csak elvett, adott is valamennyit

Angol-német küzdelem Budapesten
Dani Olmo (hátul) a Leipzig játékosa és Xherdan Shaqiri (elől) a Liverpool játékosa küzdenek a labdáért Budapesten tartott mérkőzésükön.
2021. február 16. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A világszerte tomboló járvány és lezárások kivételesen egy kis hasznot is hoztak Magyarországra – még a fotósoknak is. A német és angol csapatok Budapestesten tartott mérkőzései mozgósították egy kicsit a magyar fotósokat is. A Liverpool meccsen én is dolgozhattam a tél búcsúztató hideg esték egyikén.

Tegnap arról a jóhírről írtam, hogy sikerült a járvány elleni oltást fotóznom. Most egy újabb munkaügyi jó hírt osztok meg veletek, ismét saját képeimel illusztrálva. (A képeken látható fotósok egyike sem én vagyok, hiszen én készítettem a fotókat és egyik sem szelfi.) Hiszen nemrég végre mást is fotózhattam, nem csak a járványt…

Addig nyújtózkodj…
A Leipzig játékosa, Nordi Mukiele (elől) próbálja elérni a labdát.
2021. február 16. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Néhány hete az UEFA bajnokok ligájának több mérkőzése is Budapestre költözött az eredeti terveket felrúgva. A járvány elleni védekezés jegyében ugyanis Németország nem enged be semmilyen vendéget Angliából. Még focizni sem.
Így aztán a német csapatok valaennyi angolok elleni mérkőzését Németország helyett máshol kellett megtartani. A magyar sport diplomácia azonnal élt a kínálkozó helyzettel és Budapestre hoztak egymás után három meccset is. Előbb a Leipzig-Liverpool, aztán a Wolfsberg-Tottenham és legutóbb a Mönchengladbach-Manchaster City mérkőzéseit rendezték a Puskás Arénában. (A Wolfsberg mondjuk osztrák, nem német, de a történet lényegén ez sem sokat változtat.) Azóta mondjuk Magyarország is szigorított a beutazás feltételein, de a focistákkal lehet, hogy továbbra is kivételeznek majd.

Komoly küzdelem volt
A Leipzig játékosai, Nordi Mukiele (balra) és Tyler Adams (középen) közdenek a labdáért a Liverpool játékosával.
2021. február 16. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Még ha a magyar futball életre nem is biztos, hogy túl nagy hatással voltak ezek a meccsek, a fotósoknak mindenképp kedvezett egy kicsit a váratlan vendégjáték. A hirtelen áthelyezett meccsekre ugyanis sok fotós nem tudott eljönni. A brit és német ügynökségek sorra keresték a magyar fotósokat, akiket gyorsan lehet mozgósítani.

Magyar fotósok fényképeztek a külföldi színeiben is
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Hiszen olcsóbb egy helyi fotósnak napidíjat fizetni, mint egy saját fotóst utaztatni, szállást fizetni és még a járvány miatt felmerülő tesztelési és egyéb költségeket is állni – a neki szintén kifizetendő munkadíjon felül. Na meg ugye a járvány miatt jócskán megritkult menetrendekben járatot találni is nehezebb, sőt költségesebb is mint korábban.

Eseménydús mérkőzés volt
A Leipzig játékosa, Yussuf Poulsen (jobbra) ordít fájdalmában.
2021. február 16. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Több esetben még a pályára lépő csapatok saját fotósai sem kísérték el a csapatokat. Így helyettük is az ügynökségek helyi fotósainak kellett képeket biztosítani a klubok számára is. Túl sokat azért nem érdemes feltételezni a helyzetről. Aligha oldja meg a teljes fotós szakma megélhetési gondjait. Még azokét sem, akiknek pont szerencséje volt a meccsekkel. Ez számukra is legfeljebb csak pár rendkívüli munka lehetőséget jelent. Talán a magyar piaci áraknál kedvezőbb tarifával is. De a megannyi más elmaradt munkának csak töredékét lehet képes pótolni. Ha meg még egy újabb baleset is ér valakit fotózás közben, akkor végképp többet érhet a hús, mint a leves.

Üres nézőtéren könnyű tartani a védőtávolságot
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A legtöbb magyar fotós épp úgy kívül rekedt a pályán, ahogyan a szurkolók is. A meccseket zárt kapuk mögött, különleges járványügyi óvintézkedések mellett bonyolították le. Ennek részeként akárcsak korábban, most is limitálták a fotósok számát is – csak most nem kellett tesztet csináltatni. Nagyjából 10-20 fotóst engedtek dolgozni meccsenként. Ezt a keretet a nagyobb nemzetközi hírügynökségek mellett a csapatok és néhány nagyobb helyi hírügynökség ki is merítette.

Kapus a hálóban
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Csak keveseknek és csak részleges segítség ez a munka lehetőség. De azért igen jó hír azoknak, akik részesedhettek belőle, ezért gondoltam érdemes megemlíteni, hogy ne csak panaszkodjak, hogy a járvány miatt minden munka lehetőség elmarad, vagy ha szükség volna is rá, engedélyt szerezni nehéz, vagy lehetetlen. Mint most is, még lehetőséget is teremtett a járvány. Ezúttal ráadásul egész pozitív formában – és nem COVID pozitívan. Néha a legfurcsább helyekről jönnek a jó hírek!

Mondjuk a fagypont körüli hideg téli estén három órán át a közönség nélkül néma csendben zajló meccset fotózni is egészen más volt, mint bármikor korábban…

Kiegészítés: Na persze ez a magyar fotósokat ért jó hír nem olyan jó hír azoknak a német, osztrák és angol fotósoknak, akiknek ez a munka lehetősége most kiesett azzal, hogy a meccset nem az eredeti helyen rendezték.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!