Hivatalos: alig mehet pár újságíró és fotós Forma-1-re

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Egy hete már írtam róla, hogy várható a F1 sajtó jelenlét korlátozása, de akkor még semmi sem volt belőle biztos. Sokáig halogatták, de már a szervezők hivatalosan is megerősítették, hogy csak néhány újságíró és fotós dolgozhat majd az újrainduló Forma-1 futamokon.
Érdekes, hogy a jóval nagyobb terület (és érdeklődés) ellenére is szinte ugyanannyi újságíró és fotós dolgozhat majd a futamokon, mint a magyar futball mérkőzéseken.

Koronavírus teszt kell a foci fotózáshoz
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Úgy fest, hogy nekem idén sem fog összejönni a nyolcadik Forma-1 futamom. A koronavírus járvány miatt bevezetett szigoú egészségügyi korlátozások sok újságírót és fotóst a pályán kívül szorítanak idén. Én ilyen szempontból szerencsésebb helyzetben vagyok, mert nagyon sok féle más témával is foglalkozom, így a Forma-1 legfeljebb érdekességként hiányzik. Viszont azokat a fotósokat egyáltalán nem irigylem, akiknek a teljes, vagy fő bevételi forrása eköré az egyetlen sportág köré épül, és most mégsem mehetnek fotózni azt. Az újságírók munkáját is megnehezíti ez a helyzet, de az újságírók tudnak cikket írni otthonról, vagy a szerkesztőségből is. Viszont mint arról már a koronavírus járvány fotósokat érintő hatásai kapcsán és általánosságban is írtam, fotózni nem lehet otthonról és az el nem készült fotókért fizetni sem fognak a fotósoknak.

Magyarul a Racingline számolt be róla a Speedweek nyomán, hogy a korábban jellemző mintegy 400-as tudósítói létszám helyett idén mindössze 10 újságíró vehet majd részt az osztrák és magyar Forma-1 futamokon. Ők is csak korlátozottan és különlegesen szigorú szabályok mellett dolgozhatnak.

Koronavírus: súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

Mivel a rendezőknek a járvány miatt extrém módon korlátozniuk kell a versenyek résztvevőinek számát, teljesen átalakul a versenyek lebonyolítása. A csapatok nem hozzák a motorhome-okat és a szokásos kiszolgáló személyzetet is a legszükségesebbre csökkentik, csoportokra osztják akik nem érintkezhetnek egymással, pláne nem más csapatokkal, hogy a fertőzés veszélyét ezzel is minimalizálják. A csapatok azt is egyértelművé tették, hogy egyáltalán nem fognak találkozni a versenyek idején egyetlen külső személlyel sem – így a média képviselőivel sem.

A FIA hivatalos bejelentése
Részletekért katt a képre!

A sportág életét szervező FIA hivatalos tájékoztatása részletezi a korlátozásokat és az újságírók mellett a fotósokat érintő új szabályokra is kitér. Minden résztvevőt már az utazás előtt is, illetve a helyszínen is rendszeresen tesztelni fognak. Szigorú szabályokat vezetnek be az egyének és csapatok elkülönítésére.

A sajtó képviselőinek egy kis létszámú, hírügynökségek és állandó akkreditációval rendelkező újságírók közül kiválasztott csoportja vehet majd részt a futamokon, akiket erről már külön értesítettek. A kiválasztás szempontja az volt, hogy a kevés tudósító minél több médiumot kiszolgálva a nagyobb közönséget tudja elérni. A fizikailag jelenlévő tudósítók csak a sajtóközpontban tartózkodhatnak majd. Nem léphetnek majd be a paddockba és nem találkozhatnak a pilótákkal, illetve a csapatok tagjaival sem. A szokásos sajtótájékoztatókat továbbra is meg fogják tartani, de a távolságtartás jegyében más lebonyolítást dolgoznak ki rá. A sajtótájékoztatókat élő videó közvetítésben távolról követhetik majd az újságírók.

Így készülnek a Forma-1 képek
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotósok is csak kis létszámban vehetnek részt a futamokon, itt is a legnagyobb közönség elérésű általános hírügynökségek és a sportág-specifikus ügynökségek képviselői közül válogattak. A súlyozás szempontja itt az ügynökségek F1 csapatokkal kötött együttműködései voltak. A jelenlévő fotósok képeit pool rendszerben megosztják a médiumokkal, így azok a lapok sem maradnak fotók nélkül, akik nem vehetnek részt a futamokon.
A pool rendszer nem ismerertlen fogalom a Forma-1-ben sem és az általánosabb média gyakorlatban sem. Leginkább olyan helyzetben szokás a pool megosztást alkalmazni, amikor az események szervezői, mint most külső körülmények hatására, vagy bizonyos esetekben önkényesen korlátozzák a sajtó jelenlétét. Mivel így a jelenlévők kiváltságos helyzetbe kerülnek a helyszínről kiszorultakkal szemben, a pool megosztás célja ellensúlyozni a helyzetet. A kiváltságos helyzetbe került fotósok képeit (legalább azok egy részét) a többi médium díjazás és korlátozás nélkül használhatja, ha már maguk nem lehetnek jelen, hogy saját anyagaikat elkészíthessék.

Az új járványügyi eljárásokat időről időre felül fogják vizsgálni és az első három futam után forgó rendszerben cserélődnek majd a tudósítók, amennyiben továbbra is korlátozásokkal rendezik majd meg a futamokat.

Ti mit gondoltok a FIA megoldásáról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!