A jelszavak világnapja – cseréljetek jelszót MOST!

Jelszavaink és azok biztonsága
Részletekért katt a képre!
Fotó: NeONBRAND/Unsplash

Ez a valaha volt leghasznosabb világnap, aminek a jelentőségéről mégis mindenki megfeledkezik – sajnos valószínűleg még azután is, hogy felhívtam rá a figyelmet: cseréljetek jelszavakat MOST!

Számtalanszor megírtam már a blogon, hogy a jelszavaink biztonsága és azok rendszeres cseréje is nagyon fontos, hogy minél kevésbé férjenek hozzá az adatainkhoz, ne tudják feltörni a rendszereinket, minél kevésbé tudjanak különféle Facebook vírusok és más egyéb dolgok károkat okozni nekünk.

Mindenre írjatok elérhetőséget!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Mint a National Day Calendar oldalon írják, a világnap ötletét 2005-ben megjelent Tökéletes jelszók (Perfect Paswords) című könyvében vetette fel Mark Burnett IT biztonság kutató. Az ötletet 2013-ban karolta fel az Intel, kikiáltva minden május első csütörtökét Jelszó Világnapnak. Érdekesség, hogy vándor ünnepként 2023-ban és 2028-ban is május 4-ére fog esni a Jelszó világnap is, akárcsak a minden évben ugyanazon a napon tartott May4th Star Wars ünnep is, amit pár napja emlegettem a blogon.

A felvetés szerint a világnapon mindenkinek meg kellene osztani a közösségi médiában a #WorldPasswordDay hashtaggel az alábbi hasznos tanácsokat:

  • régi jelszavaitokat cseréljétek hosszú és biztonságos másikra
  • kapcsoljátok be a két lépéses azonosítást az összes fióknál
  • védjétek jelszóval a vezeték nélküli routereket
  • ne írjátok ki a jelszavakat a számítógépre, vagy a telefonra
  • használat után jelentkezzetek ki az oldalakról, programokból
  • rendszeresen töröljétek az átmeneti fájlokat

Akit bővebben is érdekel a téma, érdemes elolvasnia korábbi írásomat a jelszavaink biztonságáról és más hasonlóan fontos tanácsaimat is:

Ti miennyi idő után cseréltek most jelszót? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!