Védettségi igazolvány kellhet már a fotózáshoz is

Fotó: Balázs Attila/MTI

Miközben a gazdaság egyre több része újraindul a járványügyi kolrátozásokból, újra nyílnak a szolgáltató, vendéglátó és egyéb ágazatok is, egyre több rendezvényt is szerveznek. Viszont nem csak látogatóként, vendégként, hanem fotósként és újságíróként is egyre több helyen csak védettségi igazolvánnyal lehet dolgozni.

Nyílt levél a média korlátozása ellen
Részletekért katt a képre!

Szaporodnak a rendezvények
A járvány alatt eddig a sajtóesemények többsége teljesen elmaradt, vagy online rendezték, így fotózni nem is nagyon volt rajtuk mit. Elvétve azért akadtak eseményeket, amiket hagyományos módon, élőben tartottak, persze a kötelező hőmérés, fertőtlenítés és különféle egészségügyi nyilatkozatok kitöltése mellett. Az egészségügyi intézményekre kiadott központi tiltás mellett sok más üzem és intézmény is elutasította a tudósításra vonatkozó kéréseket, de az is sok helyen előfordult, hogy bizonyos médiumok munkatársait mégis beengedték a másokra vonatkozó tiltások ellenére.

Nyitás védettségi igazolvánnyal
A közelmúlt újranyitása újabb változatot vezet be a sajtó munkájába is. Egyre több rendezvényen és sajtóeseményen elvárás (akár szabadtéren is), hogy ugyanúgy rendelkezni kell az újságíróknak is védettségi igazolvánnyal, mint a többi látogatónak. Ez persze nem csak logigkus, hanem járványügyi szempontból is indokolt. Nem vitatom a rendszer jogosságát, csupán dokumentálom az aktuális helyzetet.

Oltást fotózni sem könnyebb, mint megkapni
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ellenőrizhetik a védettségi igazolványt
Az enyhítéssel bevezetett védettségi igazolvány rendszert sokan kritizálják. Sokan megkérdőjelezik, hogy helyes elnevezés-e a védettség, hiszen csupán oltottságot igazol, nem védettséget. Sőt sokan azt is diszkriminációnak tartják, hogy bizonyos tevékenységeket az igazolvány birtoklásához kötik.
Azt is sokan megkérdőjelezik, hogy van-e joguk pincéreknek, biztonsági őröknek, recepciósoknak ellenőrizni a védettségi igazolványt. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint az igazolvány ellenőrzése nem vet fel adatvédelmi aggályokat, ha csak ellenőrzik, de nem tárolják az adatokat – ugyanúgy, mint a dohányboltokban az életkort.
Az persze egy újabb érdekes kérdés ebben a helyzetben, hogy vajon az ilyen helyen dolgozók, például, akik ellenőrzik a mi védettségünket, vajon szintén rendelkeznek-e igazolással és nekünk is van-e jogunk ezt ellenőrizni, hogy kellő biztonságban érezzük magunkat egy vendéglátó helyen.

Mindig írjatok szerződést!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Scott Graham/Unsplash

Magán megbízókra nincs általános szabály
Akik nem mások rendezvényeit fényképezik, hanem magán megbízókkal, vagy akár saját stúdiójukban fotóznak (amik az enyhítés keretében újra kinyithattak a korábbi bezárás után), azok saját, vagy megbízóikkal szerződéseikben rögzített módon működhetnek. Érdemes persze a szabályokat ésszerűen és biztonságosan kialakítani, méginkább az ügyfelek felé megfelelően kommunikálni, hogy ők is értsék azokat és biztonságban is érezzék magukat.

Buborékba zárja a fotósokat is a járvány
Részletekért katt a képre!
Fotó: Ibrányi Gábor

Teszt és buborék a sporteseményeken
A sporteseményeknél toávbbra is igen vegyesek a rendelkezések. Nézők már egyre több helyen látogathatnak védettségi igazolással sporteseményeket. A fotósok és újságírók számára a legtöbb helyen még nem elegendő a védettségi igazolvány. Jobbára két napnál nem régbbi PCR tesztet írnak elő. Egyre több helyen opció viszont a helyben végzett antigén teszt. Szaporodnak az olyan sportesmények is, ahol csak a fotósoknak kell tesztet felmutatniuk, a nézőket viszont védettségi igazolvánnyal beengedik – akár ingyen is. Sőt van ahol következetes rendszer sincs, egyik nap ezt kérik, másik nap azt – akár ugyanazok a szervezők is. Akárcsak az országos járványügyi szabályozás, a szervezői rendelkezések is napról-napra változnak.
Sok sportseményt viszont továbbra is buborékban rendeznek, aminek előnyeiről és hátrányairól is írtam már a blogon – és azóta több féle buborékot magam is megjártam már.

Falfirkával tiltakoztak a védettségi igazolvány ellen
Összefirkálták a Fővárosi Állat- és Növénykert bejárattánál álló kőelefántot. Vélhetően az elkövető nem ért egyet azzal, hogy a kormány rendelete értelmében csak az oltottak mehetnek be az intézménybe.
2021. május 29. Budapest, Magyarország
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A blogbejegyzésem megjelenése óta valaki a Fővárosi Állat- és Növénykert bejáratánál található kőelefántra firkált diszkrimináció felirattal tiltakozott vélhetően az ellen, hogy csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet az intézménybe belépni látogatóként (és fotósként is).
A hatóságok nyomozásba kezdtek és keresik az elkövetőt. A helyszínre is fegyvereseket vezényeltek, viszont azóta máshol is megjelent hasonló felirat.

Ti mit gondoltok a védettségi igazolvány bevezetéséről? Írjátok meg véleményeteket kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!