Újranyithattak a fotóstúdiók és a boltok

Fotó: Maxim Tolchinskiy/Unsplash

Az eredeti bejegyzésben szereplő információk mára aktualitásukat veszítették, a változásokkal a bejegyzés végén frissült az írás.
A koronavírus járvány harmadik hullámának érkeztével a magyar kormány március 8-ával elrendelte a napi szükségletek kielégítéséhez nem szükséges üzletek és szolgáltatók bezárását. Ezek az üzletek és szolgáltatások csak online kereskedelmet folytathatnak, az üzlethelységekben vásárlókat egyáltalán nem fogadhatnak.
Azért fontos ezen a blogon ezzel foglalkozni, mert a fotózás (különböző területeinek jó része) is az ügyfél és szolgáltató személyes találkozásával járó tevékenység – és mint ilyen, jelenleg tilos. Saját vagy bérelt fotóstúdiójában sem fogadhatja ügyfeleit a fotós. Termék fotózás esetén a fotózási tevékenységet lehet folytatni, ha a termékek eljuttatása személyes találkozó nélkül megoldható, de a megrendelő nem lehet jelen a fotózáson, sőt a termékek átadásakor sem léphet be. Modellek fotózása talán megoldható lehet, hiszen itt nem a modellnek történik a szolgáltatás, hanem a modell munkaviszonyban áll a megrendelővel (vagy a fotóssal). Ugyanakkor mivel a bér műterem esetén maga a műterem használata a szolgáltatás, bizonytalan, hogy létezhet-e bármilyen szabályos megoldás a nyitvatartásra.

104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról:

6. § (1) A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani […]
(2) Az ott foglalkoztatottak kivételével a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen […] tilos tartózkodni.”
[Mivel a rendelet kivételei közt fotózásra értelmezhető nem szerepel, így a felsorolást és az utalást is kihagytam belőle, a linken teljes változatban olvasható.]

A koronavírus súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

A lakodalmakat már jó ideje betiltották. Házasságkötés lehetséges, de a már jó ideje életben levő szabályozás miatt nem csak a résztvevők létszámát korlátozzák (ahogyan a temetéseken is), hanem a házasságkötésnél tételesen felsorolják azt is, hogy melyik családtagok lehetnek jelen. Mivel a felsorolásban nem szerepel fotós, videós (sem vőfély vagy egyéb szokásos esküvői szolgáltató), így fotós itt sem dolgozhat.

2020. évi CIX. törvény a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről:

“6. § (4) A temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt.
(5) A házasságkötésnél kizárólag
a) a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető,
b) a házasulók,
c) a házasulók tanúi,
d) a házasulók szülei, nagyszülei,
e) a házasulók testvérei és
f ) a házasulók gyermekei
lehetnek jelen.”

Annak ellenére viszont, hogy dolgozni nem lehet, továbbra sem szerepelnek az adókedvezményre jogosító felsorolásban sem a fotózás, fényképészet, sem a videózás vagy egyéb hasonló szolgáltatási kategóriák. Tehát dolgozni tilos, de kompenzáció, vagy támogatás sincs rá.

Mit csináljon karanténban a fotós (vagy bárki más)?
Részletekért katt a képre!
Fotó: One zone Studio/Unsplash

Valamelyest kiskapu lehet a fotós szolgáltatók számára, hogy szabadban találkozhatnak emberek és fotózni sem tilos. Így akár portré, vagy egyéb fotózások eszközölhetők a parkokban, erdőkben. Bár üzleti tevékenységet végezni itt sem feltétlenül szabályos, de talán nem is büntethető – főleg, ha nem nyilvánvaló ránézésre, hogy ott üzleti tevékenység zajlik. A járványügyi előírásokat persze ilyenkor is be kell tartani. Városi parkokban maszkot kell hordani és tartani kell a 1,5 méteres távolságot. Az este 8 órás kijárási korlátozás utáni közlekedéshez pedig munkavégzési engedélyt kell kiállítani, hogy ne birságolhassanak érte, ha később is kint vagytok.

Munkavégzési engedély korlátozáshoz
Részletekért katt a képre!
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közjegyzők egyes tevékenységei ugyan végezhetők továbbra is személyesen, de még a könyvelők sem találkozhatnak ügyfeleikkel, hogy személyesen vegyék át a számlákat. Nekik is mindent postai úton vagy futárral kell az átadást bonyolítaniuk, akárcsak az online kereskedelemre kényszerült boltoknak, ahol a személyes termék átvételre nincs lehetőség a járványügyi intézkedések miatt. Ezzel a két fél találkozása elkerülhető, bár a fertőzésveszélyt talán inkább növeli, hogy így minden vásárló kénytelen egy futárt bevonni, aki jó esélyel ugyanúgy találkozik az átvétel miatt a feladóval is és a címzettel is – illetve még egy csomó másik címzettel is. (Persze talán így a XXI. század elején már sok könyvelő is áttért, vagy közelít a papírmentes iroda felé, így a számlákat és egyéb dokumentumokat is elég lehet scannelve, online elküldeni. De úgy tapasztaltam, hogy ez az iparág még ma is igencsak papír alapúan működik. Sok olyan könyvelővel találkoztam, aki még a számlázó programmal PDF-ben kiállított számlát is kinyomtatva kéri.)

Szerencsémre a sajtó fotózást nem tiltják, így jogom van fotózni. Csak az események túlnyomó többsége marad el, amiket fotóznék, így lehetőség marad rá nagyon kevés.

A korlátozásokkal kapcsolatban részletes tájékoztató olvasható a TASZ weboldalán.

Ti mit gondoltok a boltok és szolgáltatások bezárásáról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán.

Elértük a 2 és fél millió beoltottat. Kezdõdhet a fokozatos újraindítás
Szerdától:
-A kijárási tilallom este 10 és reggel 5 óra között lesz érvényes
-Az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva
-Az üzletekben 10 négyzetméterenként átlagosan 1 vásárló tartózkodhat
-Kinyithatnak a szolgáltatók
-A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben – csak elvitelre szolgálhatnak ki
-A szállodák továbbra sem fogadhatna vendégeket
Forrás: Magyarország Kormánya

Kiegészítés: 2021. április 8-án 2,5 millió magyar beoltása után újra megnyithattak a boltok és a szolgáltatók, így a fotóstúdiók és fotó üzletek is újra fogadhatják ügyfeleiket. Az éttermek továbbra is csak elvitelre szolgálhatnak ki. Esküvők fotózására és lakodalmak megrendezésére továbbra sincs lehetőség.

2021. április 24-én 3,5 millió magyar beoltása után újranyithattak a vendéglátó helyek teraszai. Itt már lehetőség van helyben fogyasztásra is, a teraszok vendégei számára nem kötelező már a maszk viselés, csak a dolgozóknak. A vendéglátó helyek belső helységeinek továbbra is zárva kell tartaniuk. Esküvők fotózására és lakodalmak megrendezésére továbbra sincs lehetőség.

4 millió beoltottnál újranyitás
Megnyitjuk a szolgáltatások széles körét, a szállodákat, az éttermek belső részét is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.
Elérhetők lesznek számukra:
-színházak
-tánc- és zeneművészeti rendezvények
-cirkuszok
-mozik
-edző-, és fitnesztermek
-sportesemények
-uszodák, közfürdők
-könyvtárak
-múzeumok
-játszóházak
-kalandparkok
-vidámparkok
-jégpályák
-vadasparkok, állatkertek
Forrás: Magyarország Kormánya

2021. május 1-jén 4 millió beoltott elérése után a vendéglátó egységek belső tereit, színházakat, múzeumokat és számos más rendezvényhelyszínt is megnytiottak. Ezek látogatását védettségi igazoláshoz kötötték, így csak beoltottak és koronavírus fertőzésen igazoltan átesettek vehetik igénybe őket. A legtöbb helyen a sajtó munkavégzését is védettségi igazolványhoz kötik.

5 millió beoltottnál
Feloldjuk a lakodalmakra ma érvényes korlátozásokat
Forrás: Magyarország Kormánya

Ekkori állapotok szerint esküvők fotózására és szélesebb körben történő megtartására, a lakodalmak megrendezésére ekkor még továbbra sem volt lehetőség az ötmilliomodik beoltott eléréséig. De azóta ez is megváltozott.

5 millió beoltottnál újabb könnyítések:
2021. május 22-től feloldott korlátozások:
– Nem kell maszkot viselni a közterületeken.
– Megszűnik a kijárási tilalom.
– Az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja is megszűnik.
– Engedélyezett az egyéni és csapatsport a közterületeken.
– 50 fővel korlátozás nélkül meg lehet tartani a magán és családi rendezvényeket.
– Korlátozás nélkül akár 200 fővel is lehet tartani lakodalmakat.
– Lehet szabadtéri rendezvényeket tartani legfeljebb 500 fő részvételével, de az 500 főt meghaladó rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
– A zenés-táncos rendezvények látogathatóak, ám ehhez védettségi igazolványra van szükség létszámtól és helyszíntől függetlenül.
– Zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
– A védettségi igazolvánnyal rendelkező 16-18 évesek felnőtt kísérete nélkül is mehetnek zárt térbe (pl. moziba, étterembe).
Forrás: Magyarország Kormánya

2021. május 22-én Orbán Viktor bejelentette az 5 milliomodik beolttat és a korlátozások tovább enyhítését.

Mit hoz a fotósoknak az újranyitás?
Részletekért katt a képre!
Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala
Készítő ismeretlen

Mint erről és a fotósokra gyakorolt hatásairól külön is írtam, nem kötelező már a maszk viselés, védettségi igazolvánnyal újabb sor rendezvény és szolgáltaatás megtartható, korlátozott létszámmal, de tarthatnak újra esküvőt és lakodalmat. De a járványnak ezzel még nincs vége. Ki tudja, mi jön még…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!