A boltokkal együtt a fotóstúdiókat is be kell zárni

Fotó: Maxim Tolchinskiy/Unsplash

A koronavírus járvány harmadik hullámának érkeztével a magyar kormány március 8-ával elrendelte a napi szükségletek kielégítéséhez nem szükséges üzletek és szolgáltatók bezárását. Ezek az üzletek és szolgáltatások csak online kereskedelmet folytathatnak, az üzlethelységekben vásárlókat egyáltalán nem fogadhatnak.
Azért fontos ezen a blogon ezzel foglalkozni, mert a fotózás (különböző területeinek jó része) is az ügyfél és szolgáltató személyes találkozásával járó tevékenység – és mint ilyen, jelenleg tilos. Saját vagy bérelt fotóstúdiójában sem fogadhatja ügyfeleit a fotós. Termék fotózás esetén a fotózási tevékenységet lehet folytatni, ha a termékek eljuttatása személyes találkozó nélkül megoldható, de a megrendelő nem lehet jelen a fotózáson, sőt a termékek átadásakor sem léphet be. Modellek fotózása talán megoldható lehet, hiszen itt nem a modellnek történik a szolgáltatás, hanem a modell munkaviszonyban áll a megrendelővel (vagy a fotóssal). Ugyanakkor mivel a bér műterem esetén maga a műterem használata a szolgáltatás, bizonytalan, hogy létezhet-e bármilyen szabályos megoldás a nyitvatartásra.

104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról:

6. § (1) A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani […]
(2) Az ott foglalkoztatottak kivételével a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen […] tilos tartózkodni.”
[Mivel a rendelet kivételei közt fotózásra értelmezhető nem szerepel, így a felsorolást és az utalást is kihagytam belőle, a linken teljes változatban olvasható.]

A koronavírus súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

A lakodalmakat már jó ideje betiltották. Házasságkötés lehetséges, de a már jó ideje életben levő szabályozás miatt nem csak a résztvevők létszámát korlátozzák (ahogyan a temetéseken is), hanem a házasságkötésnél tételesen felsorolják azt is, hogy melyik családtagok lehetnek jelen. Mivel a felsorolásban nem szerepel fotós, videós (sem vőfély vagy egyéb szokásos esküvői szolgáltató), így fotós itt sem dolgozhat.

2020. évi CIX. törvény a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről:

“6. § (4) A temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt.
(5) A házasságkötésnél kizárólag
a) a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető,
b) a házasulók,
c) a házasulók tanúi,
d) a házasulók szülei, nagyszülei,
e) a házasulók testvérei és
f ) a házasulók gyermekei
lehetnek jelen.”

Annak ellenére viszont, hogy dolgozni nem lehet, továbbra sem szerepelnek az adókedvezményre jogosító felsorolásban sem a fotózás, fényképészet, sem a videózás vagy egyéb hasonló szolgáltatási kategóriák. Tehát dolgozni tilos, de kompenzáció, vagy támogatás sincs rá.

Mit csináljon karanténban a fotós (vagy bárki más)?
Részletekért katt a képre!
Fotó: One zone Studio/Unsplash

Valamelyest kiskapu lehet a fotós szolgáltatók számára, hogy szabadban találkozhatnak emberek és fotózni sem tilos. Így akár portré, vagy egyéb fotózások eszközölhetők a parkokban, erdőkben. Bár üzleti tevékenységet végezni itt sem feltétlenül szabályos, de talán nem is büntethető – főleg, ha nem nyilvánvaló ránézésre, hogy ott üzleti tevékenység zajlik. A járványügyi előírásokat persze ilyenkor is be kell tartani. Városi parkokban maszkot kell hordani és tartani kell a 1,5 méteres távolságot. Az este 8 órás kijárási korlátozás utáni közlekedéshez pedig munkavégzési engedélyt kell kiállítani, hogy ne birságolhassanak érte, ha később is kint vagytok.

Munkavégzési engedély korlátozáshoz
Részletekért katt a képre!
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A közjegyzők egyes tevékenységei ugyan végezhetők továbbra is személyesen, de még a könyvelők sem találkozhatnak ügyfeleikkel, hogy személyesen vegyék át a számlákat. Nekik is mindent postai úton vagy futárral kell az átadást bonyolítaniuk, akárcsak az online kereskedelemre kényszerült boltoknak, ahol a személyes termék átvételre nincs lehetőség a járványügyi intézkedések miatt. Ezzel a két fél találkozása elkerülhető, bár a fertőzésveszélyt talán inkább növeli, hogy így minden vásárló kénytelen egy futárt bevonni, aki jó esélyel ugyanúgy találkozik az átvétel miatt a feladóval is és a címzettel is – illetve még egy csomó másik címzettel is. (Persze talán így a XXI. század elején már sok könyvelő is áttért, vagy közelít a papírmentes iroda felé, így a számlákat és egyéb dokumentumokat is elég lehet scannelve, online elküldeni. De úgy tapasztaltam, hogy ez az iparág még ma is igencsak papír alapúan működik. Sok olyan könyvelővel találkoztam, aki még a számlázó programmal PDF-ben kiállított számlát is kinyomtatva kéri.)

Szerencsémre a sajtó fotózást nem tiltják, így jogom van fotózni. Csak az események túlnyomó többsége marad el, amiket fotóznék, így lehetőség marad rá nagyon kevés.

A korlátozásokkal kapcsolatban részletes tájékoztató olvasható a TASZ weboldalán.

Ti mit gondoltok a boltok és szolgáltatások bezárásáról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!