Nyílt levél a média korlátozása ellen

Mint arról saját oldalaikon valamennyi érintett lap, illetve angolul az AP és Reuters hírüggynöskégek is beszámolnak, 28 magyar lap szerkesztősége közösen fogalmazott meg nyílt levelet, hogy a magyar kormány ne akadályozza tovább a koronavírus járványügyi helyzetről készülő hiteles tudósítások elkészítését.

A szabad tájékoztatás életeket menthet mottójú nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték és azt kérik, tegyék lehetővé, hogy az újságírók Magyarországon épp úgy tudósíthassanak a járványügyi helyzetről és annak kezeléséről, mint azt a világ legtöbb más országában is megtehetik.

Idő közben, mint azt a Média1 is megírta, saját Facebook oldalán a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán elutasítóan reagált a nyílt levélre, melynek lényegét ez a mondata foglalja össze: “A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni”. Teljes válasza a bejegyzés végén, a nyílt levél után olvasható.

28 szerkesztőség nyílt levele:

“Tisztelt Döntéshozók!

Oltást fotózni sem könnyebb, mint megkapni
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az egészségügyi dolgozók után Önök tudják a leginkább, hogy a koronavírus-járvány életeket veszélyeztető hatása a kórházak falain belül látszik legjobban. Erről azonban a jelenlegi szabályok szerint az orvosok, ápolók nem beszélhetnek szabadon a nyilvánosság előtt; miközben a sajtó munkatársait nem engedik be a kórházakba, így nem tudunk beszámolni arról, mi történik azok falai között. Miért gond ez?

A járvány alatti kórházi munka bemutatásának fontosságát több országban is felismerték. Forgattak, illetve készítettek számos írásos riportot Covid-osztályokon – a teljesség igénye nélkül – az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Írországban, Németországban, Romániában, Szlováiában, Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztráliában.

Külön megjegyzendő, hogy mi, magyarok magyar nyelven eddig csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház (Átlátszó, Magyar Hang), illetve a dunaszerdahelyi kórház munkáját bemutató riportokon keresztül alkothattunk valós képet egy Covid-osztály működéséről.

Magyarországon azonban továbbra is csak falakba ütközik minden szerkesztőség, amely felelősen, a társadalmi érdeknek megfelelően szeretne beszámolni a járványhelyzetről és a kórházak leterheltségéről.

Az információhiánynak súlyos következményei vannak. Mivel ezeket az információkat – a kórházban tapasztalható valós állapotokat bemutató anyagok elkészülésének megakadályozásával – elzárja a kormány és az Operatív Törzs az emberektől, sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet.

A levelet aláíró szerkesztőségek ezért a következőket kérik a kormánytól és az Operatív Törzstől:

Cenzúráz az MTI, vagy a törvényesen működik?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát!
Tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak! Hadd nyilatkozzanak a sajtónak végre arccal-névvel a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, hogy ne „nevük elhallgatását kérő forrásokra” hivatkozva kelljen beszámolnunk a valódi helyzetről.
Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a kormány és az Operatív Törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg. Alakuljon külön csoport az Operatív Törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen!
Várjuk válaszukat ezekre a kérésekre:

24.hu, 444, Azonnali, Átlátszó, BaHír, Borsod24, Debreciner, Egri Ügyek, Hvg.hu, Jelen, Jövő TV, KecsUP, Klubrádió, Kpsvr.hu, Magyar Hang, Magyar Narancs, Média1, Mérce, Mfor, Népszava, Partizán, Privátbankár, Piac & Profit, RTL Híradó, Szabad Pécs, Telex, Ugytudjuk.hu, Válasz Online

Kovács Zoltán reakciója:

“A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek.
Hagyják őket dolgozni!”


Kiegészítés: Nem sokkal a bejegyzés megjelenése után a Magyar Orvosi Kamara is állást foglalt, hogy szerintük is hagyni kellene a médiát tudósítani. Viszont azóta már a rendelőintézetekből is kitiltják a sajtót, mint mondják “az oltás zavartalansága érdekében”.
2021. május 3-án a Sajtószabadság Viágnapja alkalmából a Telex közzétette a magyar egészségügyi tudósítási kérelmeikre kapott válaszleveleket. Igen érdekes, bár meglehetősen egysíkú olvasmány.
 
2022. február 02-án a Telex pert nyert a minisztériummal szemben. A bíróság kimondta, hogy a minisztérium nem volt illetékes megtiltani az újságírók munkáját, ez a döntés a kórházigazgatók hatáskörébe tartozik. Az ítélet után pár nappal a kormány rendeletet adott ki róla, hogy ezentúl a sajtó munkájának engedélyezése az Operatív Törzs hatásköre, ezzel felülírták a bíróság döntését.
 
Ti mit gondoltok a nyílt levélről és az arra adott kormányzati válaszról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!