Fegyvert rántott a rendőr a kamera miatt

Videó kép: News2share

Egy san diegoi rendőr fegyvert rántott egy fotósra, mivel nem tudta megállapítani, hogy csak kamera van nála, vagy valamilyen fegyver. A fotós szabályosan pánikba esett és ellenállt az intézkedésnek, ami végül fegyverhasználat nélkül zárult.
Amerikai oldalak jobbára a fotósok jogai, a túlkapások és rendőri brutalitás kapcsán emlegetik a történetet. Ugyanakkor érdemes azon is elgondolkodni, hogyan érdemes kommunikálni hatósági szemelyekkel.

Többször írtam már sok féle hasonló történetről, amikor a rendőrök különféle helyzetekben fotósra támadtak, mert nem látták, hogy csak fotózik és nem rájuk támadfegyvernek nézték a telefont, tüntetésen fotózott, épp ott volt, a Fehér Házat fotózta. Volt, aki bele is halt hasonló helyzetben szerzett sérüléseibe. Arról is írtam, hogy az ilyen és hasonló esetek egy időben már sorozatos tüntetések indultak, hogy tudatosítsák a hatóságokban, hogy a fotós nem terrorista. Sőt az Angol rendőröket alaposan fel is készítették, hogy ne zaklassanak fotósokat jogalap nélkül.

Mégis lehet rendőr arc a sajtóban…
Részletekért katt a képre!

Ahogy azt is megírtam, hogy Magyarországon rendőr nem büntethet fotózásért és rendőr nem töröltethet fotókat sőt hosszas pereskedés után végre az is eldőlt, hogy az Alkotmánybíróság szerint lehet fotózni és sajtóban mutatni a rendőröket. A pert övező viták során az is felvetődött, hogy ha a rendőrnek nincsen arca, akkor felelőssége sincsen a tetteiért. Ugyanakkor az ilyen és hasonló túlkapási esetek azt is megmutatják, hogy ha hivatalosan lehet fotózni a rendőrt, akkor is rendszersen előfordulnak ezzel kapcsolatban intézkedési hibák.

Fegyvert rántott a san diegoi rendőr
Elég régi felvétel került újra elő mostanában az amerikai fotós oldalakon. A 2018-ban készült felvételen James Everette san diegoi járőr látható szokványosnak tűnő igazoltatás közben. A járőr felszólítja a fotóst, hogy tegye le a kamerát, mert nem tudja megállapítani, hogy mi van a kezében.

A fotósok jogairól talán túlságosan is sokat hallott fotós erre nem a leghiggadtabban reagált. Sőt kiabálva kezdte zsarnoknak nevezni a rendőrt, majd vitába száll vele, hogy alkotmányos joga dokumentálni a történéseket. A vita hevében a rendőr egyre izgatottabbá válik, majd egy ponton fegyvert ránt, hogy együttműködésre bírja a fotóst. A fegyver tovább fokozza a fotós idegességét  és egyre hangosabban kiabálva ismételgeti, hogy joga van videózni. A rendőr erősítést hív és a kiérkező rendőr is fegyverért nyúl…

Kit és hogyan lehet közterületen fotózni?
Részletekért katt a képre!

Végül a vita fegyverhasználat nélkül zárutl. A felvétel a fotósokat zaklató rendőrök illusztrációjaként járták be az Internetet. A PetaPixel cikke arról számolt be, hogy a rendőrség fizetett szabadságra küldte a rendőrt a belső vizsgálat lezárásáig és azóta visszatrét az aktív szolgálatba. Az NBC7 tudósítása szerint a rendőrségi szóvivő szerint “az eljárás eredményeinek megfelelő lépéseket tettek”, de ennél többet nem árulnak el a vizsgálat eredményéről, mivel azok “bizalmas, személyes jellegűek”.

Tanulság
Fontos tisztában lennünk a jogainkkal. Ugyanakkor sok ilyen történetnek, így ennek is fontos tanulsága, hogy az sem mindegy, milyen módon kommunikálunk a hatóságokkal!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!