Fotósverés: felmentették a fotósverő redőrt

A fotó sem mindig elég bizonyíték
Fotó: Darnay Katalin
Rendor-bantalmazza-eberling-andras-fotoriportert-2006-ute-fehervar-focimeccs-utan

Fotó: Darnay Katalin/EuroPress

“Bizonyítottság hiányában” első fokon ártatlannak találta a Fővárosi Katonai Bíróság B. Elek rendőr zászlóst – számol be róla a mai Magyar Nemzet – akiről fotók készültek 2006. júniusában, amint tonfával támad Éberling Andrásra, a Magyar Nemzet fotóriporterére.

Mint arról számos más lappal együtt a Magyar Nemzet beszámolt, 2006. júniusában az Újpest-Fehérvár bajnoki döntőjét követően a randalírozó szurkolók őrizetbe vételét fotózták a fotósok, mikor a rendőri csapat erő egyik tagja rátámadt a Magyar Nemzet fotóriporterére, Éberling Andrásra. Darnay Katalin bizonyító erejű képein jól látszik, hogy a rendőr tonfával üti, majd kicsavarja a fotós karját. A kolléga segítségére siető Veres Viktort, a Blikk fotóriporterét pedig könnygázzal fújták le – mint fogalmaz “családi adaggal”.

Rendor-bantalmazza-vedekezo-eberling-andras-fotoriportert-2006-ute-fehervar-focimeccs-utan

Fotó: Darnay Katalin/EuroPress

A bántalmazott fotós feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, de a nyomozást megszüntették, ezért pótmagánvádas eljárást indított. A fotóriporter a 2009. novemberében kezdődött per során fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint a rendőrök minden előzmény nélkül támadtak rá. A tanúként beidézett rendőrök viszont előbb arra hivatkoztak, hogy “a fotós támadólag lépett fel”, majd vallomásukban azzal érveltek, hogy már “nem igazán emlékeznek az esetre, ráadásul azóta sok minden történt”.

Az immár négy éve húzódó ügy ezúttal ismét megfenekleni látszik, mivel a bíróság a bántalmazás szándékának bizonyítatlansága miatt nem találta bűnösnek a rendőrt. Az ítélet nem jogerős, a vád fellebbezett, és a jogi procedúra tovább folytatódik.

Kapcsolódó cikkek:

Readers Comments (4)

 1. meddig lehet azzal takarózni egy perben, hogy “rég volt, nem emlékszem”?

  lásd még gergényi “vasprefektus” péter bizottsági interjúját. ha lehetne hinni annak amit ott elmondott (nem emlékszik, nem vonták be, nem tudott róla), azok alapján egy gyenge, tutyimutyi, inkompetens ember portréja sejlik fel, nem egy “vasprefektusé”…

  ez az eset meg csak szimpán felháborító, remélem a press feliratú mellények megoldották.

  • Mint a Stop.hu cikke próbál rávilágítani, a fő gond (már megint) a jogrenddel van. Az pedig természetes, hogy a vádlottak azzal védekeznek, hogy már nem emlékeznek. Ez a világ minden jogállamában így működik. Az első tanács, amit a jogász ad, hogy “nem emlékszem”. Bizonyítsa bárki az ellenkezőjét…
   ,-(((

   Ez az incidens még a press mellény korszak előtt volt, pontosabban éppen emiatt került elő a probléma, és az ekkor indult egyeztetések nyomán vezették be a press mellényt….ami egy sor egyéb problémát okozott, és hozott felszínre…

 2. inkább baszott volna rá olyat a tonfával, hogy összeszarja magát, nem még a rendőrt jelentgetni fel…majd a rendőr, biztos azért ver meg valakit mert olyan kedve van mi?
  Kajak, megölök egy embert, és feljelentem a nyomozó hatóságot mert ki merte nyomozni? Beugatok egy csapaterős rendőrnek, provokálom és csodálkozom ha orrbavág? Milyen provokáló cikk ez?

  • Te ennyire hulye vagy? Mibol gondolod, hogy provokalta? ha te provokalsz valakit, akkor annak joga van megutni teged? Nem.. Nem szurkolo, nem reszeg orjongo volt, hanem egy fotos, ember… te nem vagy teljesen komplett..

Comments are closed.