Fotósverés: felmentették a fotósverő redőrt

Rendor-bantalmazza-eberling-andras-fotoriportert-2006-ute-fehervar-focimeccs-utan

Fotó: Darnay Katalin/EuroPress

“Bizonyítottság hiányában” első fokon ártatlannak találta a Fővárosi Katonai Bíróság B. Elek rendőr zászlóst – számol be róla a mai Magyar Nemzet – akiről fotók készültek 2006. júniusában, amint tonfával támad Éberling Andrásra, a Magyar Nemzet fotóriporterére.

Mint arról számos más lappal együtt a Magyar Nemzet beszámolt, 2006. júniusában az Újpest-Fehérvár bajnoki döntőjét követően a randalírozó szurkolók őrizetbe vételét fotózták a fotósok, mikor a rendőri csapat erő egyik tagja rátámadt a Magyar Nemzet fotóriporterére, Éberling Andrásra. Darnay Katalin bizonyító erejű képein jól látszik, hogy a rendőr tonfával üti, majd kicsavarja a fotós karját. A kolléga segítségére siető Veres Viktort, a Blikk fotóriporterét pedig könnygázzal fújták le – mint fogalmaz “családi adaggal”.

Rendor-bantalmazza-vedekezo-eberling-andras-fotoriportert-2006-ute-fehervar-focimeccs-utan

Fotó: Darnay Katalin/EuroPress

A bántalmazott fotós feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, de a nyomozást megszüntették, ezért pótmagánvádas eljárást indított. A fotóriporter a 2009. novemberében kezdődött per során fenntartotta korábbi vallomását, mely szerint a rendőrök minden előzmény nélkül támadtak rá. A tanúként beidézett rendőrök viszont előbb arra hivatkoztak, hogy “a fotós támadólag lépett fel”, majd vallomásukban azzal érveltek, hogy már “nem igazán emlékeznek az esetre, ráadásul azóta sok minden történt”.

Az immár négy éve húzódó ügy ezúttal ismét megfenekleni látszik, mivel a bíróság a bántalmazás szándékának bizonyítatlansága miatt nem találta bűnösnek a rendőrt. Az ítélet nem jogerős, a vád fellebbezett, és a jogi procedúra tovább folytatódik.

Kapcsolódó cikkek:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!