Szolgálati közlemény: Szünetel a kommentelés

Kényetlen voltam kikapcsolni a kommentetlést. Egyelőre nem tudom, hogy vissza fogom-e kapcsolni, de a blog jövőjéről szóló kérdőívemben kifejthetitek, hogy mit gondoltok róla, szükségesnek, feleslegesnek, vagy egyenesen zavarónak tartjátok a kommenteket.

Disqus kikapcsolva
Nemrég feltűnt, hogy a blogon eddig használt Disqus komment rendszer leilthatatlanul reklámokat helyez el a bejegyzések után és a kommenttek előtt. Ezt pedig nem akarom hagyni  nekik.
A reklámokkal nem első sorban azért van bajom, mert én nem részesedek belőle. Sokkal inkább az zavar, hogy olyasmik jelennek meg a blogomon miatta, amibe nincs beleszólásom és még csak nem is tájékoztatnak róla. Leginkább viszont azért zavar az egész, mert a reklámok, amiket megjelenítenek egyáltalán nem illenek a blogom tematikájába és egyáltalán nem tartom őket hasznosnak az olvasóim számára sem. Sőt kimondottan kártékony dolgoat is látok köztük, ezeknek meg még akkor se adnék felületet, ha fizetnének érte. Annak sem örülnék sokkal jobban, ha fényképezőgép vagy bármilyen más műszaki termékek gyártóinak a  hirdetései jelennének meg a blogomon a tudtom és jóváhagyásom nélkül, de annak legalább esélye volna, hogy érdekli az olvasókat.
Egyszerűen nem akarom, hogy a blogom közepén egy nagy és felesleges rész legyen, csak mert ők nem hagynak beleszólást ebbe. Ha fizetnék nekik, a komment rendszer használatáért, akkor lekapcsolhatnám a reklámokat. Érthető az üzleti modellük, de mivel a blogból nincs bevételem, bizotsan nem fogok fizetni érte. Főleg, hogy nem biztos, hogy amit a Disqus nyújt, az értékesebb annyival az ingyen is elérhető megoldásoknál.

Átmeneti megoldás
Egyelőre csak lekapcsoltam a kommentelést, hogy ne jelenjenek meg a reklámok. Ezzel együtt elttűnek a korábbi kommenttek is. Dolgozom a régi kommentek kiexportálásán és töröm a fejem rajta, hogy milyen másik komment rendszerbe érdemes őket átvinni. Viszont azon is töröm a fejem, hogy van-e értelme ezzel tölttenem az időmet, vagy inkább vesszenek a kommentek és a kommentelés lehetősége is, helyette meg inkább új bejegyzéseket írjak inkább.

Kellenek-e kommentek a blogon?
Régi kérdés, amin sokat törtem a fejem, sokan sokfélét írtak is róla. Valamelyik Goldenblog díjátadón még kerekasztal beszélgetés is volt erről az igazán menő sztár bloggerekkel. Megosztó kérdés, hogy kellenek-e a kommentek. Pláne egy szakmai blogon nehéz erre választ találni. Főleg véglegesen.
Mindkét álláspont mellett tudnék érvelni, de eldönteni sosem tudtam a kérdést. Többek közt ezért is szerepel egy pár kérdés ezzel kapcsolatban is a blog jövőjéről szóló kérdőívemben is. Eddig csak merő kíváncsiságból, filozofikus hajlamból foglalkoztatott a kérdés. Most sokkal konkréttabban vetődik fel, hogy mi legyen a kommenteléssel a blogon.

Töltsd ki a kérdőívem és mondd el, mit gondolsz a kommentelésről – sok minden más mellett!

Kiegészítés: Mivel a visszajelzések alapján nem mindenkinek sikerült felfognia, hogy nem önmagában a reklámokkal van gondom, újra olvasásra ajánlom a korábban már írtakat: “A reklámokkal nem első sorban azért van bajom, mert én nem részesedek belőle. Sokkal inkább az zavar, hogy olyasmik jelennek meg a blogomon miatta, amibe nincs beleszólásom és még csak nem is tájékoztatnak róla. Leginkább viszont azért zavar az egész, mert a reklámok, amiket megjelenítenek egyáltalán nem illenek a blogom tematikájába és egyáltalán nem tartom őket hasznosnak az olvasóim számára sem. Sőt kimondottan kártékony dolgoat is látok köztük, ezeknek meg még akkor se adnék felületet, ha fizetnének érte. Annak sem örülnék sokkal jobban, ha fényképezőgép vagy bármilyen más műszaki termékek gyártóinak a  hirdetései jelennének meg a blogomon a tudtom és jóváhagyásom nélkül, de annak legalább esélye volna, hogy érdekli az olvasókat.”

2020 augusztusáig még sajnos nem sikerült megoldani a korábbi kommentek kiexportálását a Disqus rendszeréből és más komment plugint beüzemelni helyette, de dolgozom rajta és remélhetőleg sikerül egyszer megoldani.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!