Szolgálati közlemény: Szünetel a kommentelés

szükség van egyáltalán kommentekre?

Magyar verzió

Kényetlen voltam kikapcsolni a kommentetlést. Egyelőre nem tudom, hogy vissza fogom-e kapcsolni, de a blog jövőjéről szóló kérdőívemben kifejthetitek, hogy mit gondoltok róla, szükségesnek, feleslegesnek, vagy egyenesen zavarónak tartjátok a kommenteket.

Disqus kikapcsolva
Nemrég feltűnt, hogy a blogon eddig használt Disqus komment rendszer leilthatatlanul reklámokat helyez el a bejegyzések után és a kommenttek előtt. Ezt pedig nem akarom hagyni  nekik.
A reklámokkal nem első sorban azért van bajom, mert én nem részesedek belőle. Sokkal inkább az zavar, hogy olyasmik jelennek meg a blogomon miatta, amibe nincs beleszólásom és még csak nem is tájékoztatnak róla. Leginkább viszont azért zavar az egész, mert a reklámok, amiekt megjelenítenek egyáltalán nem illenek a blogom tematikájába és egyáltalán nem tartom őket hasznosnak az olvasóim számára sem. Annak sem örülnék sokkal jobban, ha fényképezőgép gyártók hirdetései jelennének meg a blogomon a tudtom és jóváhagyásom nélkül, de annak legalább esélye volna, hogy érdekli az olvasókat.
Ha fizetnék nekik, a komment rendszer használatáért, akkor lekapcsolhatnám a reklámokat. Érthető üzleti modell, de mivel a blogból nincs bevételem és abban sem vagyok biztos, hogy szükség van kommentelésre, ez az alternatíva nem túl esélyes.

Átmeneti megoldás
Egyelőre csak lekapcsoltam a kommentelést, hogy ne jelenjenek meg a reklámok. Ezzel együtt elttűnek a korábbi kommenttek is. Dolgozom a régi kommentek kiexportálásán és töröm a fejem rajta, hogy milyen másik komment rendszerbe érdemes őket átvinni. Viszont azon is töröm a fejem, hogy van-e értelme ezzel tölttenem az időmet, vagy inkább vesszenek a kommentek és a kommentelés lehetősége is, helyette meg inkább új bejegyzéseket írjak inkább.

Kellenek-e kommentek a blogon?
Régi kérdés, amin sokat törtem a fejem, sokan sokfélét írtak is róla. Valamelyik Goldenblog díjátadón még kerekasztal beszélgetés is volt erről az igazán menő sztár bloggerekkel. Megosztó kérdés, hogy kellenek-e a kommentek. Pláne egy szakmai blogon nehéz erre választ találni. Főleg véglegesen.
Mindkét álláspont mellett tudnék érvelni, de eldönteni sosem tudtam a kérdést. Többek közt ezért is szerepel egy pár kérdés ezzel kapcsolatban is a blog jövőjéről szóló kérdőívemben. Eddig csak merő kíváncsiságból, filozofikus hajlamból foglalkoztatott a kérdés. Most sokkal konkréttabban vetődik fel, hogy mi legyen a kommenteléssel.

Töltsd ki a kérdőívem és mondd el, mit gondolsz a kommentelésről – sok minden más mellett!

Kiegészítés: 2019 decemberében még sajnos nem sikerült megoldani a korábbi kommentek kiexportálását a Disqus rendszeréből és más komment plugint beüzemelni helyette, de dolgozom rajta és remélhetőleg sikerül mihamarabb megoldani.

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és osszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék