Ha a rendőrnek nincsen arca Magyarországon,

Fotó: Jessica Rinaldi/Reuters

Fotó: Jessica Rinaldi/Reuters

Felhívás a rendőri intézkedések képmásai miatt intézkedésbe vont magánszemélyeknek, újságíróknak és fotóriportereknek. Közelmúltban érintettek közreműködését keresik egy alkotmányossági felülvizsgálat előkészítéséhez, hogy rend legyen a rendőr képmások szabályozása terén.

Többször foglalkoztam már a történettel én is, ahogy a sajtóban sokan mások is. A legújabb fejlemény a rendőrök kötelező kikockázása ügyében, hogy az Eötvös Károly Intézet az alkotmánybíróság elé szeretné vinni a legutóbb a Kúria által is megerősített jelenlegi gyakorlatot. Ha érintett vagy ilyen ügyben, vagy ismersz olyat, aki érintett lehet, továbbítsd neki a felhívást!

Fotó: Pályi Zsófia/Origo

Fotó: Pályi Zsófia/Origo

Olyan magánszemély vagy újságíró, fotóriporter jelentkezését várják, “akivel szemben jelenleg vagy a szoros közelmúltban bírósági eljárás zajlott vagy zajlik rendőr képmáshoz fűződő jogának megsértése miatt”, feltéve hogy a jogerős bírósági ítélet megszületése után kéri a szervezet segítségét és képviseletét az alkotmánybírósági eljáráshoz. Az érintettek az info@ekint.org e-mail címen vagy a 06-1 212 4800 telefonszámon jelentkezhetnek, további részletek az Eötvös Károly Intézet oldalán találhatók!

Köszönöm a blog minden olvasójának, aki beküldte, nem nevezem meg őket, mert többen is voltak. Örülök, hogy sokaknak fontos ez a kérdés (is)!

Kiegészítés: Szomorú, hogy egy ilyen fontos jogvédelmi kezdeményezés támogatói tüntették fel az eredeti felhívásban az általuk (és másodikként általam is) használt kép készítőjét.  Ezt nekik is jeleztem és biztosítottak róla, hogy csak technikai baki volt, amit azóta már orvosoltak.

2014. szeptember 24-én az Alkotmánybíróság úgy határozott, hogy az intézkedő rendőr arca megjelenhet a hírekben, mert a közvélemény tájékoztatását fontosabbnak ítélték a rendőrök személyiségi jogainál, de a jogi helyzet továbbra sem egyértelmű. Érdemes elolvasni erről szóló külön írásomat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!