Beperelte a fotós Steven Spielberget

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Érdekes jogvita indult New Yorkban, miután Steven Spielberg (embere) nem hagyta, hogy egy fotós paparazzi módon megörökítse a város utcáin zajló filmforgatást. A biztonsági őrök mindent megtettek érte, hogy paravánokkal, vásznakkal és esernyőkkel eltakarják a forgatást a fotós elől. A fotós pedig perre vitte az ügyet, mert New York utcái közterületnek számítanak, közterületen pedig joga van hozzá, hogy lefotózza, mi történik és a szólásszabadság alkotmányos jogát korlátozzák vele, ha nem hagyják.

Ez a jogvita New York utcáin és az Amerikai Egyesült Államok bíróságán zaljlott, így a helyi törvények értelmében kell a történet vonatkozásait is értelmezni. Hogy mik a közterületen fotózás szabályai Magyarországon, arról korábbi írásomban olvashatsz. Akadnak közös vonásai a közterület szerepének és a közügyek nyilvános tárgyalásának olykor kivételeket jelentő szerepében. Ugyanakkor nagyon komoly különbségek vannak a törvények rendelkezései és a jogi közgondolkodás jellegében is. Például amerikában precedens jog van, míg nálunk nem, illetve ennél is fontosabb különbség, hogy Európa zömében a személyiségi jogok védelme erősebb. Ezek miatt Magyarországon egyáltalán nem valószínű, hogy hasonlóan zárulhatott volna egy ilyen per. Pont a precedens jog említése miatt azért azt is hozzá kell tenni, hogy ez a per Amerikában most is megállapodással zárult, nem pedig bírói ítélettel. Így még arra sincs garancia, hogy Amerikában ugyanígy végződik egy következő ugyanilyen per. Sőt szerintem nem is véletlen, hogy a bíró inkább azt szorgalmazta, hogy megállapodás szülessen a felek helyett, bírói ítélet helyett. Hiszen egy ítélet egészen máshogyan hatna az elkövetkező hasonló vitás helyzetek lezárására.
Egészen érdekes, hogy a filmgyártó cég még csak meg sem próbálta az ügybe bevonni saját szerzői jogaik védelmének kérdését. Pedig az is érdekes és erős érvelés lehetett volna a történetben, hogy a forgatáson szerzői jog védett díszletek, jelmezek, koreográfiák jelennek meg. Ezek premier előtti megjelenése a sajtóban sérthetné a szerzői jogaikat és a mű integritását is, spoilerként lelőve poénokat is a filmből – és mégsem vetődött fel ilyen érvelés a per során.

Korábban írtam a blogon az amerikai törvényhozás elé terjesztett Ansel Adams törvényjavaslatról, aminek célja további védelmet biztosítani a fotósoknak, illetve egyértelműsíteni egyes, fotózási helyzetekre gyakran tévesen és ezért korlátozóan értlemezett szabályozásokat. Azt szintén megírtam, hogy Amerikában komoly botrány lett egy a fotózást korlátozó törvény módosítási tervezetből, ami a magyar szabályozásnál is jobban leszűkítette volna a fotósok lehetőségeit, de végül a heves tiltakozás miatt ez a törvény tervezet nem lépett hatályba.

Nem hagyták fotózni a filmforgatást
A szokatlan perről a NY Post számolt be, miután a korábban a lapnál dolgozó fotóst, JB Nicholast megakadályozták benne, hogy a munkáját végezze és tudósítson a New Yorkban közterületen zajló forgatásokról. Ahogyan az a filmes szakmában egyébként bevett szokás a biztonsági szolgálat nagy paravánokkal, vásznakkal és esernyőkkel próbálta akadályozni a paparazzi munkáját. Mint az a fotós által készített videón is látható, némi szóváltás is kialakult köztük, de azért bőven kulurált keretek között maradtak, csupán idegesítővé vált a helyzet. A periratokban viszont említésre kerül, hogy egy másik fotós létrán állva próbált átfotózni a takarások felett, akinek a létráját elkezdték rázni az őrök. Még ez sem véres brutalitás, de már közelebb áll a tettlegességhez.

A fotós pert indított
Nicholas előbb a közterületet bérbeadó önkormányzathoz és a filmet forgató Amblin Entertainmenthez fordult panaszával, hogy törvény ellenesen akadályozzák, hogy meg lehessen örökíteni a közterületen zajló eseményeket. Ennek hatására a filmesek engedtek és a korábbi takaró vásznak helyett egyszerű, derékig érő fém kordonokat kezdtek használni.
Végü a történtek után Nicholas (ügyvéd nélkül, saját magát képviselve) bírósághoz fordult és keresetében azt követelte, hogy a bíróság ítélete tiltsa el a film gyártó céget a takaró vásznak használatától, attól, hogy bárkit is felszólítsanak, hogy ne fotózzon és bárkit bármilyen módon akadályozzanak a közterületen fotózásban. Az amerikai törvények értelmében ugyanis közterületen bárki bármit fotózhat és ebben még ilyen helyzetben sem akadályozhatják meg.  Különös tekintettel arra, hogy egy ilyen filmforgatás a városban nagy érdeklődésre számottartó közügy is, így mindenképpen sérti a fotózás megakadályozása az alkotmányos szabadságjogokat.

A perbe fogott filmes cég ügyvédei azzal érveltek a vádakkal szemben, hogy embereik hiába próbálták akadályozni a fotóst, próbálkozásaik sikertelenek voltak, bejutott a takarások mögé, mindössze pár méterre volt a színészektől és remek képeket tudott így is publikálni a forgatásról. A cég nevében védekező ügyvéd, Elizabeth McNamara érvelésében még az is elhangzott, hogy “nem látom a felvételen bizonyítékát annak, hogy akadályozták volna”.
A fotós erre azzal vágott vissza, hogy “Azt mondták, hogy nem tartózkodhatok ott, nem készíthetek képeket.”

A Manhattani Legfelsőbb Bíróságon a tárgyalást veezető Joan Madden bíró ezek után a szobájába hívta a feleket, hogy megállapodásra segítse őket. Végül az Amblin Entertainment filmgyártó cég belement, hogy írásba adja, ezentúl nem fogják akadályozni Nicholast a film további három forgatási napjának fotózásában. Kijelölnek egy összekötőt, aki segíteni fogja őt az esetleg felmerülő konfliktus helyzetek kezelésében a helyszínen. Az Amblin továbbá elfogadta, hogy fizetik a fotósnak a dokumentumok alapján $400 dollárra tehető perrel kapcsolatos költségeit is. A fotós a per lezárulta után azt nyilatkozta a korábban őt alkalmazó NY Posttnak, hogy “A new yorki embereknek joguk van fotózni, bármi történik is az utcákon, Madden bíró segített megállapodást kötni, ami visszaállítja az utcákon fotózás lehetőségét.”

A fotósnak van egy további folyamatban levő pere is. Ezt a keresetet a város vezetésével szemben nyújtotta be, amiben azzal vádolja a new yorki önkormányzatot, hogy a megfelelő hivatalos eljárások lefolytatása nélkül engedélyezik a városban a filmforgatásokat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!