A tüntető fotósok sem terroristák

Fotó: Tesita/Flickr

A fotózás joga mellett demonstrálnak az angol fotósok, mert túlzásnak tartják, hogy a terror fenyegetésre hivatkozva zaklatják őket a hatóságok.

“Fotós vagyok, NEM terrorista!”

Bár Magyarországon komoly sajtó visszhangja nem volt, mint arról néhány híroldal is beszámolt (RTL KlubSG.hu, Fiatal Riporter blogBBC, PHNAT), múlt hétvégén Londonban profi és amatőr fotósok tartottak tüntetést a helyi hatóságok atrocitásai ellen tiltakozva. A demonstráció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet szabadságjogaik korlátozására, és hangsúlyozzák, hogy ők fotósok, NEM terroristák.

Különösen fotós körökben sokat emlegetett téma, amit már saját bőrömön is tapasztaltam, hogy a brit hatóságok előszeretettel zaklatják a közterületen fotózókat. Akinél fényképezőgépet látnak, az eleve gyanús, úgyhogy a terrorizmus elleni jogszabályokra hivatkozva igazoltatják, elbeszélgetnek vele, hogy miért is fényképez, ha úgy tartja kedvük, akkor a képeket is töröltetik.

A dolog hátterében a különféle terror támadások, és azok utóélete, illetve különösen az újabbak megakadályozásának szándéka áll. A brit hatóságok úgy gondolják, hogy a nyilvános helyekről (és egyéb potenciális célpontokról) készült képek segíthetik a terroristák támadásait, ezért legegyszerűbb megakadályozni – vagy kellő jogi háttér hiányában legalábbis fokozottan ellenőrizni – a fotók készítését.
A szabadságjogokat korlátozó intézkedés egyre többeket dühít, főleg mivel az intézkedő rendőrök gyakran túllépik hatáskörüket. A hatályos jogszabályok csak arra adnak felhatalmazást, hogy különösebb indoklás, vagy alapos gyanú nélkül is bárkit igazoltathassanak. Előállításra, letartóztatásra, eszközök elkobzására, és különösen az elkészült képek megsemmisítésére azonban nincsen joguk a rendőröknek. Mégis gyakran megtörténik.

Mivel sok fotós maga sincs tisztában a rá vonatkozó, és egy esetleges intézkedés során alkalmazható jogszabályokkal, a PHNAT szervezet készített egy kis kártyát a jogszabály kivonatával. Javasolják, hogy aki Angliában akar fotózni, inkább nyomtassa ki és tartsa magánál. Akár mutassa is meg az intézkedő rendőrnek. A PHNAT (PHotographer Not A Terrorist) szervezet igyekszik honlapján összegyűjteni a fotósokat ért atrocitásokat, illetve a hivatalos fellépés mellett tájékoztatni az érintetteket jogi lehetőségeikről. Illetve hangsúlyozni, hogy “a fotósok nem terroristák”, és addig kell tenni az ilyen elnyomás ellen, amíg a fotózás nem válik történelemmé ahelyett, hogy dokumentálná a történelmet.

Hivatalos website: PHNAT: I’m a Photographer NOT a terrorist!

További képek: Flickr képgyűjtemény

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!