Szabad-e fotózni a nudista strandon?

DrLukacsTamas-Szabade-nudista-strandon-fenykepezni-bookCoverSokféle vélemény felszínre került az új PTK életbelépése kapcsán kirobbant vitákban. Egy olvasó viszont nagyon érdekes dolgokat küldött nekem, amivel a témakör egyenesen történelmi kontextusba helyezhető.

A Főfotó gondozásában 1984-ben jelent meg Dr. Lukácsi Tamás: Szabad-e a nudista strandon fényképezni, avagy fotós jogi kérdések című könyve. A következő szemelvények ebből a könyvből származnak, a tippért köszönet Dalnoki Istvánnak, aki befotózta a kritikus oldalakat, hogy megoszthassam a blog olvasóival.

Érdekes, hogy a személyiségi és a képmáshoz fűződő jogokkal már abban a korban is foglalkoztak, amikor még nem volt ennyire általános, hogy mindenki fényképez és mindenki azonnal meg is osztja a képeket. A kacsintásra fényképező Google Glass még elképzelhetetlen volt. Nemhogy nem volt minden mobiltelefonban kamera, de még mobiltelefon se létezett, sőt a vezetékes telefonra is évkekig kellett várni, hogy bekössék. De azzal már akkor foglalkoztak, hogy kit és hogyan szabad lefényképezni. Persze akkoriban a könyv 35 forintos ára is egészen más értéket képviselt, ma úgy két nullával több állna utána.

DrLukacsTamas-Szabade-nudista-strandon-fenykepezni-book-37 DrLukacsTamas-Szabade-nudista-strandon-fenykepezni-book-38
DrLukacsTamas-Szabade-nudista-strandon-fenykepezni-book-40-41
DrLukacsTamas-Szabade-nudista-strandon-fenykepezni-book-45

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!