A fotós nem terrorista – Angliában sem!

LondonPolice-knows-phnat

A rendőrök már tudják…

Komoly szakmai tiltakozás, néhány tüntetés és egyéb jogi lépés után úgy fest, hogy Angliában már legalább a rendőrök tisztában vannak vele, hogy közterületen márpedig szabad fotózni.

Szandelszky Béla, az AP hírügynökség magyarországi fotóriportere hívta fel a figyelmem erre a dokumentumfilm jellegű webes videóra, amit a PetaPixel és a DPreview is emlegetett. Igaza van, szerintem is érdekes lehet számotokra is. Annál is inkább, hogy már többször foglalkoztam az angol fotós helyzettel is, és azzal is, hogy Magyarországon mik a közterületen fotózás szabályai.

LondonSecurity-phnat-photo

…a biztnsági őrök még nem tanulták meg

A London Street Photography Festival egyik projektje keretében hat fotós vonult ki fotózni (egy-egy operatőr kíséretében) hat különböző helyszínre a londoni cityben, a város üzleti negyedében. A szokatlan társadalmi kísérletnek az volt a célja, hogy bemutassa, mivel kell számolnia a városban ténykedő fotósoknak.
A hat helyszín mindegyikén hamar feltűnt a biztonsági szolgálat egy, vagy akár több tagja is, hogy a fotóst arra kérjék, hagyjon fel a tevékenységével. Némelyik biztonsági őr – nyilván nem saját ötlettől indíttatva – azt is megpróbálta megtiltani, hogy az épületet fotózza a fotós, míg mások csak néhány lépésnyi távolságon, a magán terület és a közterület közti távolságon vitatkoztak.
Három esetben a rendőrséget kihívták, akik udvariasan elbeszélgettek a fotósokkal, majd konstatálták, hogy terror fenyegetést, vagy egyéb biztonsági kockázatot nem jelent, és természetesen joga van közterületen fotózni, amiről a buzgón intézkedő biztonságiakat is tájékoztatták.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!