Eltemették a Tunisban elhunyt fotóriportert

NYT2011012715574185C

Fotó: Bertrand Guay

Múlt héten eltemették a francia fotóriportert, Lucas Melbrouk Dolegát, akit egy tunéziai tüntetésen ért súlyos sérülés, melyekbe később belehalt.

Az Európai Fotó Ügynökségnek (EPA) fotózó Lucas Melbrouk Dolega 32 éves volt, mikor a tunéziai zavargások fotózása közben január 14-én súlyos sérülést szenvedett. A tömegoszlató rendőrök egy a közvetlen közelében kilőtt könnygáz gránátja találta el. Az EPA hírei szerint fotóriporter kollégái vitték kórházba, ahol megműtötték.
Halálának híre elég hamar bejárta a világot, ám családja közleményben cáfolta a hírt, mivel akkor még életben volt, de kritikus állapotban feküdt a kórházban. Később mégis beigazolódott, hogy fejsérülésébe pár nappal az összetűzés után belehalt. Temetésére január 27-én, Párizsban került sor, ahol többszáz rokon, barát és kolléga búcsúztatta.

LucasDolega-photoCorentinFohlen-EPA

Fotó: Corentin Fohlen/EPA

A NY Times LensBlogjának és a ParisMatch hasábjain két kollégája, Olivier Laban-Mattei és Rémi Ochlik emlékezik meg róla, akik a közös munkák során barátkoztak össze vele, együtt tudósítottak több zavargásról a világ különböző pontjain, és Tunéziába is együtt utaztak.
Ochlik felidézi, hogy Dolega mindig szeretett tüntetéseken fotózni, és hogy egy ilyen diák lázadáson találkoztak először. Akkor javasolta Dolegának, hogy jelentkezzen az EPA-nál, ahol aztán öt évig dolgozott.
Laban-Mattei feleveníti utolsó nagy beszélgetésüket a tuniszi reptéren, Dolega belesetének előestéjén. Miközben csomagjaikat várták, az élet dolgairól beszélgettek, családról, tervekről, befejezetlen projektekről.

A PDNonline tudósításában Dolega volt főnöke, Horacio Villalobos nyilatkozik róla, hogy szerinte nem baleset történt, hanem kivégzés. Mint mondja: “Ha halálos fegyverekkel fej magasságban lőnek, az micsoda? Tévedés? Nem. Baleset? Nem. A szándék az volt, hogy megsebesítse, vagy megölje, akit eltalál.”
A British Journal of Photography szerint a francia kormány és az UNESCO is a történtek kivizsgálását követeli, bár Villalobos hozzáteszi, a tunisziak most mással vannak elfoglalva – utalva a zavargásokra, amik a munkanélküliség, és a korrupció elleni tiltakozásként törtek ki. A cikkben megszólal többek közt Dolega apja is, aki arról mesél, fia milyen szenvedéllyel űzte hivatását, és hogy a történtek hogy megrázták a családot.

Ügynöksége az EPA közleményben emlékezik meg eltávozott kollégájukról, és egy válogatást tettek közzé Dolega fotóiból, köztük utolsó a tunéziai képeiből, amiket társai küldtek el helyette.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet egy a képeiből készült videó összeállítással búcsúzik az elhunyt fotóriportertől:

Hommage à Lucas Mebrouk Dolega
Uploaded by rsf_internet. – News videos hot off the press.

Válogatások a tunéziai zavargásokról:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!