“Ansel Adams törvényjavaslat” a fotósok jogaiért

Az eredeti törvénytervezetért katt a képre!

Törvénytervezetért katt a képre!

Amerika jogrendszere eddig is egészen máshogyan működött, mint ahogyan a magyar PTK és jogi gondolkodás szabályozza a dolgokat. Most azonban egy új törvényjavaslat született, hogy megerősítsék és megvédjék a fotózáshoz való jogot, amit egyre több korlátozás ér Amerikában.

Fontos már az elején megemlíteni, hogy az amerikai jogrend sok szempontból egészen máshogy működik, mint a magyar, vagy akár az Európai. Igaz ez a jogalkotás szándékaira is. Míg Európa általában is és a magyar jog különösen a személyiségi jogok védelmét helyezi előtérbe, addig Amerika sokkal szabadabban kezeli a közterületen fotózás szabályait. Az alkotmány eddig is garantálta mindenki számára a szólás és önkifejezés szabadságát, amibe a fotózás szabadsága is beletartozik. Ez azt jelenti, hogy közterületen tartózkodva bárki bármit fényképezhet.
Ugyanakkor mint azt az LSR Lounge cikke és számos más lap is rendszeresen emlegeti, ezt a jogot Amerika szerte egyre több korlátozás éri és még ha jogalapja nincs, akkor is egyre többször fordul elő, hogy akár magánszemélyek, akár rendőrök, vagy más hivatalos személyek megtiltják, vagy megakadályozzák a fotó vagy videófelvétel készítést és az eszközök elkobzásával fenyegetnek, vagy akár meg is teszik azt.

Mint arról a PetaPixel beszámol, a híres amerikai természetfotósról elnevezett “Ansel Adams törvényjavaslat” célja, hogy törvénybe iktassák a fotózás szabadságát. Ez persze csak a kezdeményezés népszerű neve. Hivatalos megjelölése “H. R. 5893 törvényjavaslat a fotósok Első kiegészítés szerinti alkotmányos jogainak helyreállítására”. Hogy egy törvény egyértelműen és mindenki számára világosan kimondja, hogy a fotózás is a szólás szabadságával egyenértékű, azt megtestesítő szabadságjog, aminek gyakorlását közterületen senki sem korlátozhatja. Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése foglalkozik a szólásszabadsággal (kiemelés az új törvényjavaslat indoklása alapján):

A Kongresszus nem alkot törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának eltiltása tárgyában; nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot; nem csorbítja a népnek a békés gyülekezéshez való jogát, valamint azt, hogy a kormányhoz forduljon panaszok orvoslása céljából.”

Ebből származik minden más, a fotózást is érintő szabályozás, amit most a törvényt benyújtó Steve Stockman, konzervatív texasi szenátor úgy érez, hogy ideje rendbe tenni, mert nem jó irányba tartanak a dolgok Amerikában.

Eközben Magyarországon
Nálunk majdnem annyi vita van a fotózás körül, mint Amerikában, bár terror veszélyre jóval ritkábban hivatkoznak. A személyiségi jogok védelmére alapozva viszont az új PTK megerősítette azt a több évtizedes gyakorlatot, hogy csak a képen szereplő személyek engedélyével lehet őket lefényképezni – és mióta ezt a sajtó alaposan felfújta, már azok is jogaikra hivatkozva tiltakoznak a fényképek készítése ellen, akiket le sem akarnak fényképezni.

H. R. 5893 törvényjavaslat a fotósok alkotmányos jogainak helyreállítására:

“Rövid cím: Ansel Adams törvény

Megállapítások
(1.) Az elmúlt években a szövetségi kormány több olyan határozata is életbe lépett, ami tiltja, vagy korlátozza a fotó készítést nemzeti parkok, közterületek és kormány épületek területén, bűnüldöző szervek tisztjeiről és más munkájukat végző kormány hivatalnokokról.
(2.) Az elmúlt években szövetségi területen és térben tartózkodó fotósokat felszerelésük és memóriakártyáik elkobzásával és lefoglalásával fenyegettek, letartóztatták vagy azzal fenyegették őket csak mert lefényképeztek olyasmit, amit közterületről szabad szemmel is lehet látni.
(3.) A szövetségi bűnüldöző szervek tisztjeit, más kormányhivatalnokokat, illetve magán alkalmazottakat még vonatkozó törvények hiányában is arra utasították, hogy megtiltsák a közterületen fotózást és letartóztatással illetve felszerelésük elkobzásával fenyegettek fotósokat.
(4.) Fotósok letartóztatása, fotó felszerelésük elkobzása és különféle engedélyek, díjak, vagy biztosítások számonkérése mind a szólás- és sajtószabadság megsértését jelentik.
(5.) Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya kijelenti, hogy “A Kongresszus nem alkot törvényt … nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot”.
(6.) Az álló és mozgó kép is vélemény nyilvánítás.
(7.) Ansel Adams és más híres fotósok munkássága hozzájárult, hogy Amerikaiak tömegéhez eljusson természeti erőforrásaink szépsége és törékenysége.
(8.) Ansel Adams fényképei segítettek társadalmi támogatást szerezni hozzá, hogy a Yosemite Nemzeti Parkká válhasson.
(9) A jövőbeni “Ansel Adamsek” útjába nem szabad akadályokat gördíteni, korlátozni és megdrágítani különféle díjakkal és birságokkal, vagy letartóztatással és felszerelés elkobzással fenyegetni.

A fotósok Első kiegészítés szerinti alkotmányos jogainak helyreállítására
(a) Általánosságban ellenkezik az Amerikai Egyesült Államok közpolitikájával, hogy megtiltsa, vagy korlátozza a fotózást nyilvános helyeken, függetlenül attól, hogy magán, sajtó vagy kereskedelmi felhasználást szolgál.

(b) Amennyiben egy szövetségi ügynökség számára szükséges a létesítményeinek, vagy személyzetének fotózását megtiltani, erre bírósági határozatot kell szereznie, ami körülhatárolja a tiltás nemzetbiztonsági, vagy egyéb okokait. Ilyen bírósági határozat lehetővé tenné a fotózás korlátozását ha a fotók készítése a köz- vagy nemzet biztonságát veszélyeztetné. A törvény egyetlen eleme sem tilthatja meg szövetségi ügynökségeknek, hogy törvényes lépéseket tegyenek és meggyőződjenek róla, hogy a fotók készítése nem közveszély okozását, vagy nemzetbiztonsági kockázatot előkészítő felderítést szolgál. A törvény egyetlen része sem értelmezhető a 18. paragrafus 795-ös cikkely visszavonása, hatályon kívül helyezése, vagy felülírásaként.
(c) Díjak, engedélyek és biztosítások tilalma – A szövetségi kormányzat egyetlen ügynöksége sem követelhet díjat, engedélyt, vagy biztosítást az álló vagy mozgó képek készítésének feltételeként szövetségi területen, nemzeti parkokban, erdőkben és más nyilvános területen, függetlenül attól, hogy magán, sajtó vagy kereskedelmi felhasználást szolgál.
(d) Fotó felszerelés elkobzásának és lefoglalásának tilalma – A szövetségi bűnüldöző szervek tisztjei és magán szerződéses alvállalkozók nem kobozhatnak el semmilyen fotó felszerelést, memóriakártyákat és azokt tartalmát, vagy filmet és nem utasíthatnak fotósokat felvételeik megsemmisítésére sem a fényképezőgépen, memóriakártyán, vagy filmen.

Definíció
“Fényképnek” minősül álló vagy mozgó kép felvételének, rögzítésének, vagy továbbításának minden formája és metódusa.”

Te mit gondolsz, inkább a fotózáshoz való jogokat kell védeni, vagy a személyiségi jogokat?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!