Tíz millió kártérítés a megvert fotósnak

Fotó: Andrew Winning/Reuters
LondonG20clash-photo-AndrewWinning-Reuters

Fotó: Andrew Winning/Reuters

A rendőrség elismerte, hogy emberük akadályozta a fotóst munkájának végzésében, és hogy jogtalanul bántalmazták. Hivatalos bocsánatkérést fogalmaztak meg, és közel tíz millió forint kártérítést fizet a rendőrség.

Nyilván sokakat meglep, és szinte mindenkinek – nekem is – Éberling András ügye jut eszébe, akinek rendőri bántalmazóját bizonyítottság hiányában felmentették. Ez a (talán?) nagyvonalú kártérítés természetsen nem Magyarországon, hanem Angliában történt.

Mint arról a PetaPixel beszámol, a 64 éves David Hoffmant 2009 áprilisban bántalmazták a brit rendőrök a G20 találkozó miatt kitört tüntetések fotózása során. A tömegoszlatás során egy rendőr pajzsával ütötte meg Hoffmant, kiverve öt fogát.
A brit főváros rendőrsége közleményben kér bocsánatot a fotóstól. Elismerik, hogy “a sajtó szabadsága a demokrácia egyik alappillére, és hogy az újságíróknak joga szabadon tudósítani”. A sértett Hoffmant pedig megakadályozta ebben az őt jogtalanul ért rendőri bántalmazás, és az ennek következtében bekövetkezett sérülése.

Ugyanennek a zavargásnak a során Ian Tomlinson újságárust a földre lökték (lásd alábbi videó), majd később szívrohamban elhunyt.

Readers Comments (1)

  1. Van, ahol valóban van demokrácia…

Comments are closed.