Rengeteg fotó elveszett a Canon felhőben

A pár nappal ezelőtti Canon adatvesztés fontos emlékeztető mindenkinek: ne tartsátok egy helyen a fontos anyagaitokat!

“Egy mentés nem mentés, két mentés csak egy mentés. Tároljátok a fontos dolgokat több helyen!”

Általános tanács
Nem lehet eleget ismételgetni, hogy a fontos dolgokat több példányban, több különböző helyen kell tárolni, hogy azok biztosan meg is maradjanak számunkra. A mostani hírnek is ez a legfontosabb tanulsága mindenki számára. Mindegy mennyire megbízható egy márka vagy cég, mindegy mennyire fejlett, vagy biztonságos egy berendezés. A valódi biztonságot csak az jelenti, ha nem egy dologra bízzuk az adatainkat, hanem több példányban, több külön helyen tárolunk mindent.

Ne hagyjatok értéket a csomagtartóban
Részletekért katt a képre!
Fotó: Tom Gralish/Inquirer

A különféle felhő szolgáltatások sok mindent leegyszerűsítenek és kényelmesebbé tesznek számunkra. Ez a kényelem viszont nagyon könnyen visszaüthet és hamisnak bizonyulhat a biztonságérzetünk is, amiből csak súlyos veszteségek árán ocsúdhatunk fel egy ilyen baleset után. Addig jó, amíg csak másokat érint, minket nem. Viszont minden ilyen másokat érintő balszerencse – akárcsak a különféle csomagtartóból, stúdióból, rendezvényekenfesztiválon, vonaton, Forma-1-enOlimpián, vagy máshol történt lopások, elhagyott holmik, lopott telefonok és megannyi más kellemetlenség – jó apropó átgondolni és felülvizsgálni a saját gyakorlatunkat, ha van lehetőség és szükség, akkor változtatni a dolgokon.

Mielőtt az aktuális hírre térek, megismétlem hát, hogy a számotokra értékes fényképeket, videókat, dokumentumokat több példányban és több helyen tároljátok, mert ami csak egy helyen van meg, az olyan, mintha már le is töröltétek volna – lehet, hogy meg is történt, csak még nem tűnt fel.

Rengeteg képet veszített el a Canon
A Canon sűrű bocsánatkérések mellett próbálja helyreállítani a kárt, ami nem csak a cég hírnevén esett, hanem a rájuk bízott anyagokban is. Egy apró szoftverhiba miatt sikerült biztonsági mentés nélkül elveszíteniük a egy rakás anyagot, amit a felhasználóik a nemrég újrabrandelt image.canon felhőszolgáltatásban tároltak. A videók kivétel nélkül mind elvesztek, a fotók eredetijei szintén oda lettek, valamilyen kisebb felbontásban állítólag megmaradtak, erről az érintett felhasználókat közvetlenül értesítik.

Ez persze csak azoknak igazán probléma, akik a felhőbe feltöltés után törölték a kártyákat és semmilyen más módon nem gondoskodtak otthon külön mentésekről. Miért tették volna, hiszen a Canon vigyáz rájuk a felhőben?
Csakhogy hiba ezt feltételezni. Eddig ezt csak elméletben tudtuk, a történelem (és a Canon) viszont most bizonyítékkal is szolgált rá, hogy többé ne csak elmélet legyen, hanem tény.

A felhő ugyanúgy csak egyetlen másolat, mint amit otthon is tartanátok. Persze elvben egy alaposabban felépített rendszernél ilyen véletlen törlés elképzelhetetlen kéne, hogy legyen. Ha mégis előfordul, legalább egy teljes mentés történik a frissítés előtt. Sőt a frissítéstől függetlenül is rendszeresen készülnek biztonsági mentések, hogy minél kisebb veszteség történjen bármilyen gikszer miatt. A Canonnál történt malőr (ha a részletei nyilvánosak lennének) valószínűleg érdekes tananyag lehetne sok informatikai képzésen.
De még így is nagyon fontos tanulsággal jár minden fotós számára. Nem első sorban azzal, hogy ne a Canon szolgáltatását használjátok!

A tanulság, hogy bármilyen felhő szolgáltatást használtok is, ne az legyen az egyetlen mentésetek. Meg, hogy akár használtok felhőt, akár nem, legalább két, de inkább három-négy-több példányban és különbböző helyeken tároljátok a dolgaitokat!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!