Fotósok lopnak egymástól nagy rendezvényeken

Waiting for Vladimir Putin #putin #wait #work #Photography #media #press #werk #mylife #pressconference #camera

A photo posted by Attila Volgyi (@volgyiattila_hu) on

Egyre több népes rendezvényen szembesülnek vele a fotósok, hogy kisebb-nagyobb értékű holmijaiknak lába kél. A jelek arra utalnak, hogy sokszor más fotósok lehetnek az elkövetők, ezért érdemes a dolgainkra különösen vigyázni.

A napokban több külföldi fotós oldal (Fstoppers, CP24, stb) lehozta a Reuters hírügynökségtől nemrég távozott Gary Hershorn kalandját, akinek nemrég a Pán-Amerikai Játékokon egy nagyteléjét lopták el a rászerelt profi fényképezőgéppel együtt. Ilyen léptékű ügyben persze már gőzerővel nyomoz a helyi rendőrség és az elkövető képét is közzétették, hogy sikerüljön elkapni. A távol megesett történet viszont Magyarországon is tanulságos lehet, hiszen a tolvajoktól sajnos a magyar események sem teljessen mentesek. A tapasztalatok alapján különösen a több napos, vagy akár több hetes rendezvények, mint egy olimpia utolsó napjain kezd sokminden eltűnni. De nem árt mindig odafigyelni!

Szerencsére engem még nem ért komoly kár ilyen módon és remélem, hogy nem is kerül rá sor. Sokat hallottam viszont másoktól, hogy ennek vagy annak lába kelt. Korábban is megírtam már a blogon, hogy a tolvajok köztünk járnak. Történtek lopások a nagy fotófesztiválokon, sőt fotó műteremben is és az szinte mindennapos, hogy a csomagtartóban hagyott értékeket ellopják, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy csomagtartóban nem hagyunk fényképezőgépet.
Az viszont kifejezetten elszomorít, amikor arról érkeznek hírek, hogy a világra szóló sportesemények és egyéb nagy rendezvények sajtóközpontjában kél lába valaminek. Ezeken a helyeken ugyanis kollégák dolgoznak együtt. Persze ahogy egyre jobban felhígul a szakma és egyre többen kapnak lehetőséget bekerülni az “elit társaságba”, úgy a biztonsági kockázatok is egyre komolyabbá válhatnak. Más szakmai szempontok mellett többek között ezért is fontos, hogy a szervezők minél alaposabban megszűrjék, hogy kiket engednek dolgozni egy eseményen és persze azt is, hogy a sajtó és a fotósok munkaterületeire kiket engednek be. (Jártam már  egy pár olyan sajtóközpontban, ahol sokkal komolyabban őrizték a VIP svédasztal fogásait, mint a fotósok felszerelését.) Ennél is fontosabb azonban, hogy te is minél jobban vigyázz a saját dolgaidra, lehetőleg ne hagyd szerte szét és pláne ne hagyd őrizetlenül. Amit lehet, inkább tartsd mindig magadnál és persze ne felejts el listát vezetni a gyáriszámokról!

Kiegészítés: Sajnos idő közben különleges apropója is lett ennek a bejegyzésnek, a 2015-ös Forma-1 Magyar Nagydíj hétvégéjén ugyanis rögtön történt is egy újabb lopás. Szerencsére ezúttal nem egy fényképezőgépnek, vagy objektívnek kelt lába a sajtóközpontból, “csak” egy teleobjektív dobozát lovasította meg valaki. Sajnos azonban ez is éppen elég komoly kárt jelent és az eltűnése éppen elég kellemetlen a magyar kollégának, aki felelősségel tartozik a szerkesztőségi felszerelésért. (Elképzelhető volna persze, hogy csak tévedésből tette el valaki, de a hétvégén ennek csak fel kellett volna tűnnie az illetőnek és akkor már rég leadta volna.)

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!