Ellopták a díjnyertes fotós felszerelését

Warren Richardson a World Press Photo nagydíjával
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A képeken látható fiatalember Warren Richardson egy Magyarországon élő ausztrál fotós, aki egy Röszke mellett készült menekült fotóval nyerte el a tavalyi World Press Photo pályázat nagydíját. Én is itt, nem sokkal a díjnyertes fotó elkészülte előtt ismertem meg őt. Azóta is a még mindig a világ zömét foglalkoztató menekült válságon dolgozik, immár négy éve. Az elmúlt őt hónapban egy szerbiai menekülttáborban fotózott, de május elején a belgrádi vonaton ellopták a felszerelését. A fényképezőgép, objektívek és tablet hiánya is elég nagy veszteség számára. Igazán komoly kárt viszont a kártyákon levő mintegy négyezer kép, több havi fáradtságos munka gyümölcse jelenti.
Alábbi angol nyelvű üzenetével fordult a Facebook népéhez, hogy segítsenek neki megtalálni az eltűnt felszerelést.
Remélem, az is segít ebben, hogy én megosztom itt (a magyar és angol blogomon egyaránt). Egyúttal szeretnélek ezzel is emlékeztetni rá, hogy milyen fontos neked is odafigyelni a holmidra és a legfontosabb óvintézkedéseket megtenni.

Warren Richardson (b) munka közben Röszkén
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nyilván Richardson is tudja, hogy a biztonsági mentés mennyire fontos. Azért nem mentette le a fotóit ilyen sokáig, mert a terepen dolgozva nem állt rendelkezésére a biztonságos informatikai háttér nyújtotta luxus, amivel saját munkáink megőrzését próbáljuk otthon garantálni. Ő próbal olyan könnyű felszereléssel utazni, amennyire ez lehetséges. Így nem cipel még egy könnyű laptopot sem, csak egy tabletet és a fotózáshoz elegendő kártyát. Minden extra merevlemez, vagy más felszerelés csak növelné a vállaira nehezedő terhet, amivel a munka során további nehezségei lennének, azzal épp úgy, hogyan mozogjon vele, hova tegy és hogyan tartsa biztonságban.

Warren Richardson (j) munka közben a Keletinél
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A Facebook posztjából is látszik, hogy (szinte) minden gyári számot felírt, ami különösen fontos utazás és utazó munkák során. Azt csak remélni tudom, hogy az elérhetőségeit is feltűntette a kártyákon és az eszközein is, akárcsak magukban a képfájlokban. Ha így teszünk legalább esélyt adhatunk, hogy akinek a kezéne kerülnek, az visszajuttathassa hozzánk, akár merő kedvességből, vagy legalább némi haszon, vagy ha úgy tetszik, váltságdíj reményében. Biztos vagyok benne, hogy az iPadet megpróbálta az Apple szolgáltatásai segítségével megtalálni és üzenetet küldeni is a tolvajnak, hiszen ez tűnik még lehetőségnek. Persze ezek mindegyikéhez szükséges a megtaláló, vagy eltulajdonító együttműködése. De azért érdemes minden lehetőséget megragadni – ehhez pedig már azelőtt is érdemes megtenni a szükséges előzates lépeseket, hogy eltűnnének a dolgaink!

Warren Richardson üzente (csak ismerősei látják):

On the 4/5/2017 coming home on the train between Belgrade and Subutica Serbia i had my camera 5d mark 4, and 40mm lens, 135mm lens, ipad, and all the power leads stolen, but what makes it even worse is that they took my memory cards that had all my work on them leaving me with no pictures as well, if anyone knows about it please contact me as soon as possible.

This is the list of items stolen:

Canon 5D mark 4 code of camera: 033022002797
Canon 40mm f2.8 lens code of lens: 9021115600
Canon 135mm f2 lens code of lens: this code im still waiting for as it was someone else’s lens
Apple ipad air 64GB: IME 356966060892033
8 memory cards 32GB 16GB CF, and 6 32GB SD cards.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!