Első számú fotós biztonsági alapszabály

Ne hagyjatok értéket a csomagtartóban
Részletekért katt a képre!
Fotó: Tom Gralish/Inquirer
PhotoEquipmentInCarTrunk-photoTomGralishInquirer

Illusztráció: Tom Gralish/Inquirer

Biztos van, akinek már unalmas ezt hallgatni, de piszkosul jól jön ez a tanács, hogy későbbi komoly fejfájásokat kerüljetek el! Megint történt egy lopás, ami elkerülhető lett volna. Fotósok osztják meg a lopott holmik listáját annak reményében, hogy előkerülnek a holmik. Viszont a tanulság sokkal fontosabb a megelőzéshez, mint utólag síránkozni.
Ugye ti nem hagytok semmit a kocsiban?

“Bízz Istenben, de azért zárd be jól az autódat.”  – tartja a népi bölcsesség

https://instagram.com/p/zNlkIxuWcJ/?taken-by=volgyiattila_hu

Fotósok is lopnak egymástól
Részletekért katt a képre!

A megelőzés a legfontosabb
A remény sosem hal meg, fontos megosztani a lopott holmik listáját, hátha előkerülnek a cuccok (a legfrissebb lopáshoz tartozó listát a bejegyzés végén találjátok) és ez talán segíthet a rendőrségnek és a lopás áldozatának is, hogy megkerüljenek a holmik. Viszont a fotós társadalomnak sokkal hasznosabb, ha a tanulságokat is megismerik és legalább a sokadik ilyen esetből megtanuljátok, hogy nem szabad a holmikat a kocsiban hagyni. Még arra a rövid időre sem, amíg elmegyünk mosdóba vagy beugrunk egy kávéért. Ha nagy értékű cuccok vannak nálatok, akkor inkább vagy hagyjátok ki a kitérőt, vagy vigyétek magatokkal a felszerelést. Igen, egy nagy és nehéz fotós táskával sokkal nehezebb beugrani valahova.
Elismerem, hogy igen komoly macera mindent mozgatni. Különösen egész, vagy akár több napos munka után hulla fáradtan egy hosszú vezetés közben. Pláne, ha a fényképezőgép mellé még állványok, lámpák és egy komplett stúdió is be van hajtogatva a csomagtartóba, akkor különösen nehéz (vagy akár nem is lehetséges) hiánytalanul kivitelezni.

Utazás fotó felszereléssel
Részletekért katt a képre!

De ha nincs veletek senki ismerős, aki vigyázhatna a kocsira, amíg beugrotok valahova, akkor legalább a legfontosab és legértékesebb dolgokat vidd magaddal – első sorban a pótolhatatlan dolgokat, a talán még le sem mentett képeket a memóriakártyádon, és az egyéb biztonsági másolat nélkül(?) magaddal hurcolt anyagokat a laptopodon.
Még ha esetleg úgy döntesz is, hogy a kényelmed érdekében inkább kockáztatsz és a teljes felszerelést nem is viszed magaddal a mosdóba, akkor is érdemes legalább a telefotózott memóriakártyákat és a laptopot kivenned a kocsiból és magaddal vinni. Bár én azt mondom, hogy érdemesebb minimum a fényképezőgépet a válladra akasztani egy objektívvel, de sokkal inkább a komplett fotós táskával együtt menni bárhova. Sokkal kisebb kellemetlenséget jelent több holmit cipelni magunkkal, hogy megóvjuk a lopástól, mint az eltűnt dolgokat pótolni, meg az ahhoz szükséges extra pénzért külön dolgozni.

Legyen gyáriszám listád!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Matthew Schultz/Flickr

A megelőzésnek persze az is irtó fontos része, amiről külön bejegyzést is írtam, hogy legyen listád a felszerelésed minden darabjának gyári számairól. Ezek nélkül az adatok nélkül feljelentést tenni is sokkal nehezebb, ha mégis bekövetkezik a baj. Sokan elmúlasztják, pedig sokkal egyszerűbb a gyáriszámok listáját jó előre elkészíteni, illetve frissíteni már akkor, amikor az eszközöket beszerzed, vagy legalább most azonnal, amikor még egy helyen és hiánytalanul a birtokodban vannak az eszközök. Sokkal nehezebb dolgod lesz, ha utólag kell nyomoznod utánuk, amikor valami történt a dolgaiddal.
A szándékos lopásnál nem jelent segítséget, de sok kellemetlen helyzetben segít az is, amiről szintén írtam külön bejegyzést, hogy írjátok rá a neveteket és elérhetőségeteket a holmijaitokra!

Mindenre írj nevet és elérhetőséget!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Szerelhettek széfet a csomagtartóba
Fontos tudni, hogy a csomagtartó nem trezor.  Messze nem olyan nehéz kinyitnia egy ügyes tolvajnak, mint amennyit ti szenvedtek vele, ha elromlik a zár. Különösen akik sokat autóznak a felszerelésükkel, akár speciális biztonsági megoldásokat is alkalmazhatnak, hogy ne lehessen a cuccokat csak úgy kikapni a kocsiból. A tolvajok általában igyekeznek minél gyorsabban és feltűnés mentesebben dolgozn. Minél inkább sikerül ezt megnehezítenetek nekik, annál nagyobb az esélye, hogy inkább feladják és üres kézzel távoznak, mielőtt lebuknak. Legegyszerűbb megoldás, hogy minél alaposabban és több helyre szétpakoljátok a ddolgaitokat. Így legalább nem egy helyen, pláne ha nem szem előtt vannak és könnyebben elkerülik a vélhetően többnyire kapkodó tolvaj figyelmét. Ha letakarjátok valamivel az értékeket, akkor nagyobb az esélye, hogy nem vesznek észre valamit és ott felejtik. Sok kocsiban van a csomagtartó aljában/oldalában többé-kevésbé rejetett tároló. Persze könnyen lehet, hogy a rutinos tolvajok még nálatok is jobban ismerik a különféle kocsi típusokat és jobban tudják, hogy hol vannak a rejtekhelyek. De még mindig nagyobb az esélye, hogy ott nem vesznek észre valamit, mint ha szem előtt van. Az ülések alatt is sok minden elférhet feltűnés nélkül.
Hallottam már olyan fotósokról is, akik biztonsági láncot, vagy drót sodronyokat rögzítenek  csomagtartóban a kocsihoz (van aki akár a csomagtartóból kivezetve az alvázhoz rögzítve), hogy azok segítségével láncolják a kocsihoz a felszerelést, lelakatolják a fotós táskát.

Olyan külföldi kollégáról is hallottam, aki egy lelakatolható masszív Peli utazóládát lánncolt a kocsihoz. Ezek a módszerek mind alkalmasak lehetnek megnehezíteni a tolvaj dolgát. Persze a láncok, lakatok mind elvághatók, kinyithatók valahogyan. A kérdés csak az, hogy a tolvaj mennyire felkészült és mennyi időt szán rá – valószínűleg nem fognak túl sokáig közdeni azért ami nem könnyen mozdítható. A kocsival együtt pedig minden mást is elvihetnek, így a kocsihoz rögzítésnek csak akkor van értelme, ha az autó lopásának megelőzésére is van kellően biztonságos rendszer a kocsiban. Sőt vannak cégek, akik kimondottan csomagtartóba szánt széfeket árulnak.

Széf a kocsi csomagtartójában
Olvasói fotó

Egyik magyar kolléga egyszerűbb megoldást választott és egy 30 kilós szobai széfet szerelt be a csomagtartójába. Csavarok rögzítik a kocsihoz és önmagában is elég nehéz, hogy senki ne tudja csak úgy kikapni és elfutni vele. Viszont szükség esetén a tulaj azért ki tudja szerelni (belülről, miután kinyitotta) és akár egy másik kocsiba is át tudja tenni. Ugyan ez a széf nem sokkal nagyobb egy fotós táskánál, a felszerelés főbb és talán legdrágább darabjai azért elférnek benne. Ha pedig a kocsiban van lopásgátló rendszer, akár elegendő védelmet is nyúljthat, hogy  a kocsival együtt se lopják el a holmit. Aki pedig sokkal több holmival jár és nem éri be vele, hogy csak a felszerelés egy része van a széfben, akár nagyobb széfet is vehet.

Sok fotós holmiját lopják el így
Amikor elsőre megírtam ezt a bejegyzést, akkor írta ki egy ismerős a Facebookon, ami aztán körlevélként is terjedt net szerte (azóta több hasonló történt, ezek a frissítések a bejegyzés végén kiegészítésben találhatók.), hogy egy kollégának ellopták a teljes fotó felszerelését, drága gépekkel, objektívekkel, vakukkal, sőt stúdió világítástechnikával mindennel együtt. Megállt egy parkolóban, kiszállt elintézni a dolgát és mire végzett, addigra lába kelt a holmijának.

A Szigeten is lopnak fotósoktól
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Bár ebben a történnetben nem írják, a listát elnézve az sem kizárt, hogy kocsival együtt vitték el, mert ennyi mindent egyszerűbb úgy meglovasítani, mint egyesével kirámolni a kocsiból. De a lényeg itt a felszerelés, ami profi fotósként a munkaeszköze, amivel dolgoznia kellene, és most épp nincsen mivel. Illetve iszonyatos költség – és idő, energia – pótolni ezeket a munkaeszközöket.

Van akivel többször is megesett
Még, amikor évekkel (egyre inkább évtizedekkel) ezelőtt a fotó kereskedelemben dolgoztam, volt egy vevőm, aki akkor mesélte, hogy neki öt-hat alkalommal lopták el különböző fotó felszerelését a kocsiból. Olykor csak a táskát kiemelve, néha kocsival együtt. Mint mondta, az utolsó esetben a felszerelés már önmagában is többet ért, mint az autó.

F1 fotósoktól loptak a Hungaroringen
Részletekért katt a képre!
Fotó: Skuta Dávid/CarsAndGirls.hu

Tanulság első kézből
Valamivel később egy újabb kolléga, Láng Péter saját kellemetlenségeit posztolta a Facebookon. Neki szintén az autóból lopták el teljes fotós holmiját. Ő így foglalja össze saját története tanulságait:

“minimális óvintézkedésekkel mindez megelőzhető. Persze sosem hagyjuk őrzizetlenül az autót, de ha mégis legalább pakoljátok szét az értékeket. Nekem is van a csomagtartóban padló alatti kis rekesz, de lehet pakolni az ülés alá, az ipad befért volna a hátsó ülések támlái közé. Mindezzel csökkenthettem volna az engem ért kárt, mert nem visznek el mindent egyszerre.

[…]

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A tolvajok köztünk járnak
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kiemelném még, hogy mennyire fontos a fotós anyagok biztonsági másolata. Az évek során beépült rutinnak köszönhetem, hogy senkit nem kell felhívnom azzal, hogy fotózhatjuk újra az anyagát. Pedig 3 napja voltam úton és két fotózásom is volt a notebook-on. De szerencsére azt a fotózás helyszínén, egy kolléga vinyóján hagytam. Vigyázzatok a cuccaitokra, vigyázzatok a munkátokra.”

Fotóriporter kollégákkal együtt utazva rendszeresen szóba kerül ez a kérdés az utazások során. Vannak magabiztosabbak, vagy talán könnyelműbbek(?) is, akik nem félnek a kocsiban hagyni a holmijukat egy benzinkúton, vagy akár eldugottabb, be nem kamerázott parkolókban is. De sokan akár saját kárukon, akár kollégák tapasztalataiból tanulva már ismerik, és alkalmazzák is ezt a szabályt: soha ne hagyd a kocsiban a felszerelésed!

Pamkutyáék felhívása
Fotó: Pamkutya Facebook oldala

Kiegészítés: 2017 novemberében a Pamkutya duó posztolta a Facebookon, hogy míg a VII. kerületben forgattak a kocsijuk ablakát betörve ellopták a kocsijukban hagyott drónt. A történetet 2600-nál többen osztották meg és még az online sajtó is felkapta, mivel a hírességek 200 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a kézrekerítőnek. A drón megkerüléséről azonban nincs hír azóta sem.

2020. februárjában egy újabb fotós kocsiból lopási története jelent meg, akinek szintén teljes felszerelését több fényképezőgéppel, komplett objektív sorral lopták el a csomagtartóból, amíg beugrott egy gyorsétterembe. A tanulság ugyanazebben az esetben is: ne hagyj értékeket a kocsiban! (Azt csak apró korrekcióként tenném hozzá, hogy a történet a hatásvadász “Kollégánkat kirabolták” címmel terjed a megosztásokban, miközben rablásról szó sincs, egyszerű kocsi feltöréses lopás történt, ami teljesen más bűncselekmény, egészen más büntetési tételekkel.)

A 2020. februári lopott termékek listája
Forrás: Fotósarok

Fotós kollégánk munkából hazafelé megállt egy gyorsétteremnél, beugrott egy kávéért. Ez idő alatt a kocsiját feltörték, a csomagtartójából pedig ellopták az alábbi, nagyértékű Nikon fotós felszerelést.

A rendőrségi feljelentés megtörtént, de aki a használtpiacon, vagy bárhol összetalálkozik esetleg valamelyik részével, legyen szíves értesíteni minket:

FotóSarok
Békefi András
E-mail: bekefi.andras@fotosarok.hu
+36 30 477 9955

Nikon D5 váz gyáriszám: 6008897
Nikon D500 váz gyáriszám: 5505895
Nikkor 14-24mm f/2.8 objektív gyáriszám: 569286
Nikkor 24-70mm f/2.8E VR objektív gyáriszám: 2141162
Nikkor 70-200mm f/2.8E VR objektív gyáriszám: 283675
Nikkor 200-400mm f/4G objektív gyáriszám: 202390
Nikkor 50mm f/1.8G objektív gyáriszám: 3148409
Nikkor 85mm f/1.8G objektív gyáriszám: 509612
Nikon SB-5000 vaku gyáriszám: 2115020

Readers Comments (1)

 1. Aron Teppert 2015.08.15. @ 17:00

  Minimum a csomagtartóba,zárt helyre kell pakolni,sokszor az a legegyszerűbb ok a tolvajoknak,hogy szem előtt van,az utastérben a felszerelés. Ha benézve nem látnak mást,csak pár golyóstollat,zsebkendőt,parkolócédulát,mennek is tovább. Nem fogják “csúzlira” feltörni az autót. Biztosra mennek. Bár ettől függetlenül én is magammal szoktam vinni,mindenhová.

Trackbacks & Pingbacks (142)

 1. cheap fifa 14 coins
 2. uggs outlet
 3. cheap uggs
 4. cheap uggs
 5. uggs outlet
 6. cheap uggs
 7. uggs outlet
 8. replica red bottom
 9. cheap uggs
 10. Cheap Ugg Boots Uk
 11. cheap uggs
 12. ugg boots uk
 13. Rollerboy Christian Louboutin 39
 14. Christian Louboutin Men Rolling 46
 15. cheap uggs
 16. cheap uggs
 17. cheap ugg boots
 18. cheap ugg boots
 19. cheap Uggs
 20. cheap uggs
 21. ugg cheap
 22. cheap uggs
 23. cheap uggs
 24. ugg cheap
 25. cheap uggs
 26. cheap ugg boots
 27. cheap uggs
 28. cheap ugg boots
 29. cheap ugg boots
 30. cheap ugg
 31. cheap ugg boots
 32. cheap ugg boots
 33. cheap uggs
 34. cheap uggs
 35. cheap ugg boots
 36. cheap ugg boots
 37. cheap ugg boots
 38. cheap ugg boots
 39. ugg cheap
 40. cheap uggs uk
 41. cheap ugg boots
 42. cheap uggs
 43. uggs sale
 44. ugg cheap
 45. ugg cheap
 46. cheap ugg boots
 47. cheap ugg uk
 48. cheap ugg boots
 49. ugg boots sale
 50. ugg boots uk
 51. cheap ugg boots
 52. uggs uk
 53. cheap ugg outlet
 54. ugg cheap
 55. uggs sale uk
 56. cheap ugg uk
 57. ugg boots uk
 58. cheap ugg boots uk
 59. ugg boots outlet
 60. cheap uggs
 61. uggs uk
 62. ugg cheap
 63. Ugg Boots UK
 64. cheap ugg boots
 65. ugg cheap
 66. cheap uggs uk
 67. cheap ugg uk
 68. cheap Uggs
 69. uggs on sale
 70. ugg boots sale
 71. uggs outlet
 72. ugg boots sale
 73. cheap ugg outlet
 74. uggs sale uk
 75. ugg cheap
 76. cheap ugg boots
 77. cheap ugg boots
 78. cheap uggs sale
 79. ugg Uk
 80. cheap ugg boots uk
 81. cheap ugg boots
 82. cheap ugg boots
 83. uggs sale
 84. cheap ugg uk
 85. cheap ugg boots
 86. cheap uggs
 87. uggs uk
 88. cheap uggs
 89. ugg boots sale
 90. uggs outlet
 91. uggs uk
 92. ugg boots uk
 93. cheap ugg boots
 94. cheap ugg boots
 95. cheap ugg boots
 96. cheap ugg boots uk
 97. cheap uggs
 98. cheap ugg boots
 99. cheap uggs outlet
 100. cheap uggs uk
 101. cheap uggs
 102. cheap ugg boots
 103. cheap uggs sale
 104. cheap ugg outlet
 105. uggs cheap
 106. cheap ugg boots
 107. cheap ugg boots
 108. cheap uggs
 109. cheap ugg boots
 110. ugg cheap
 111. cheap uggs
 112. cheap uggs outlet
 113. cheap ugg boots
 114. uggs sale uk
 115. cheap uggs
 116. cheap ugg boots
 117. cheap uggs
 118. cheap ugg boots
 119. ugg boots sale
 120. cheap uggs sale
 121. cheap uggs
 122. cheap ugg boots
 123. cheap ugg boots uk
 124. uggs sale
 125. cheap uggs
 126. cheap Uggs
 127. uggs sale
 128. cheap ugg boots
 129. cheap uggs
 130. uggs cheap
 131. uggs uk
 132. ugg cheap
 133. uggs uk
 134. cheap uggs
 135. uggs sale uk
 136. cheap ugg boots outlet
 137. uggs outlet
 138. Photo gear stolen at Hungarian F1 Grand Prix
 139. Watch out for your gear at Sziget Festival too
 140. Az ördög nem alszik – újabb fotóst loptak meg
 141. Vezess listát a felszerelésed gyári számairól!
 142. Rengeteg fotó elveszett a Canon felhőben

Comments are closed.