Első számú fotós biztonsági alapszabály

PhotoEquipmentInCarTrunk-photoTomGralishInquirer

Illusztráció: Tom Gralish/Inquirer

Biztos van, akinek már unalmas ezt hallgatni, de piszkosul jól jön ez a tanács, hogy későbbi komoly fejfájásokat kerüljetek el! Megint történt egy lopás, ami elkerülhető lett volna. Fotósok osztják meg a lopott holmik listáját annak reményében, hogy előkerülnek a holmik. Viszont a tanulság sokkal fontosabb a megelőzéshez, mint utólag síránkozni.
Ugye ti nem hagytok semmit a kocsiban?

“Bízz Istenben, de azért zárd be jól az autódat.”  – tartja a népi bölcsesség

https://instagram.com/p/zNlkIxuWcJ/?taken-by=volgyiattila_hu

Fotósok is lopnak egymástól
Részletekért katt a képre!

A megelőzés a legfontosabb
A remény sosem hal meg, fontos megosztani a lopott holmik listáját, hátha előkerülnek a cuccok (a legfrissebb lopáshoz tartozó listát a bejegyzés végén találjátok) és ez talán segíthet a rendőrségnek és a lopás áldozatának is, hogy megkerüljenek a holmik. Viszont a fotós társadalomnak sokkal hasznosabb, ha a tanulságokat is megismerik és legalább a sokadik ilyen esetből megtanuljátok, hogy nem szabad a holmikat a kocsiban hagyni. Még arra a rövid időre sem, amíg elmegyünk mosdóba vagy beugrunk egy kávéért. Ha nagy értékű cuccok vannak nálatok, akkor inkább vagy hagyjátok ki a kitérőt, vagy vigyétek magatokkal a felszerelést. Igen, egy nagy és nehéz fotós táskával sokkal nehezebb beugrani valahova.
Elismerem, hogy igen komoly macera mindent mozgatni. Különösen egész, vagy akár több napos munka után hulla fáradtan egy hosszú vezetés közben. Pláne, ha a fényképezőgép mellé még állványok, lámpák és egy komplett stúdió is be van hajtogatva a csomagtartóba, akkor különösen nehéz (vagy akár nem is lehetséges) hiánytalanul kivitelezni.

Utazás fotó felszereléssel
Részletekért katt a képre!

De ha nincs veletek senki ismerős, aki vigyázhatna a kocsira, amíg beugrotok valahova, akkor legalább a legfontosab és legértékesebb dolgokat vidd magaddal – első sorban a pótolhatatlan dolgokat, a talán még le sem mentett képeket a memóriakártyádon, és az egyéb biztonsági másolat nélkül(?) magaddal hurcolt anyagokat a laptopodon.
Még ha esetleg úgy döntesz is, hogy a kényelmed érdekében inkább kockáztatsz és a teljes felszerelést nem is viszed magaddal a mosdóba, akkor is érdemes legalább a telefotózott memóriakártyákat és a laptopot kivenned a kocsiból és magaddal vinni. Bár én azt mondom, hogy érdemesebb minimum a fényképezőgépet a válladra akasztani egy objektívvel, de sokkal inkább a komplett fotós táskával együtt menni bárhova. Sokkal kisebb kellemetlenséget jelent több holmit cipelni magunkkal, hogy megóvjuk a lopástól, mint az eltűnt dolgokat pótolni, meg az ahhoz szükséges extra pénzért külön dolgozni.

Legyen gyáriszám listád!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Matthew Schultz/Flickr

A megelőzésnek persze az is irtó fontos része, amiről külön bejegyzést is írtam, hogy legyen listád a felszerelésed minden darabjának gyári számairól. Ezek nélkül az adatok nélkül feljelentést tenni is sokkal nehezebb, ha mégis bekövetkezik a baj. Sokan elmúlasztják, pedig sokkal egyszerűbb a gyáriszámok listáját jó előre elkészíteni, illetve frissíteni már akkor, amikor az eszközöket beszerzed, vagy legalább most azonnal, amikor még egy helyen és hiánytalanul a birtokodban vannak az eszközök. Sokkal nehezebb dolgod lesz, ha utólag kell nyomoznod utánuk, amikor valami történt a dolgaiddal.
A szándékos lopásnál nem jelent segítséget, de sok kellemetlen helyzetben segít az is, amiről szintén írtam külön bejegyzést, hogy írjátok rá a neveteket és elérhetőségeteket a holmijaitokra!

Mindenre írj nevet és elérhetőséget!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Szerelhettek széfet a csomagtartóba
Fontos tudni, hogy a csomagtartó nem trezor.  Messze nem olyan nehéz kinyitnia egy ügyes tolvajnak, mint amennyit ti szenvedtek vele, ha elromlik a zár. Különösen akik sokat autóznak a felszerelésükkel, akár speciális biztonsági megoldásokat is alkalmazhatnak, hogy ne lehessen a cuccokat csak úgy kikapni a kocsiból. A tolvajok általában igyekeznek minél gyorsabban és feltűnés mentesebben dolgozn. Minél inkább sikerül ezt megnehezítenetek nekik, annál nagyobb az esélye, hogy inkább feladják és üres kézzel távoznak, mielőtt lebuknak. Legegyszerűbb megoldás, hogy minél alaposabban és több helyre szétpakoljátok a ddolgaitokat. Így legalább nem egy helyen, pláne ha nem szem előtt vannak és könnyebben elkerülik a vélhetően többnyire kapkodó tolvaj figyelmét. Ha letakarjátok valamivel az értékeket, akkor nagyobb az esélye, hogy nem vesznek észre valamit és ott felejtik. Sok kocsiban van a csomagtartó aljában/oldalában többé-kevésbé rejetett tároló. Persze könnyen lehet, hogy a rutinos tolvajok még nálatok is jobban ismerik a különféle kocsi típusokat és jobban tudják, hogy hol vannak a rejtekhelyek. De még mindig nagyobb az esélye, hogy ott nem vesznek észre valamit, mint ha szem előtt van. Az ülések alatt is sok minden elférhet feltűnés nélkül.
Hallottam már olyan fotósokról is, akik biztonsági láncot, vagy drót sodronyokat rögzítenek  csomagtartóban a kocsihoz (van aki akár a csomagtartóból kivezetve az alvázhoz rögzítve), hogy azok segítségével láncolják a kocsihoz a felszerelést, lelakatolják a fotós táskát.

Olyan külföldi kollégáról is hallottam, aki egy lelakatolható masszív Peli utazóládát lánncolt a kocsihoz. Ezek a módszerek mind alkalmasak lehetnek megnehezíteni a tolvaj dolgát. Persze a láncok, lakatok mind elvághatók, kinyithatók valahogyan. A kérdés csak az, hogy a tolvaj mennyire felkészült és mennyi időt szán rá – valószínűleg nem fognak túl sokáig közdeni azért ami nem könnyen mozdítható. A kocsival együtt pedig minden mást is elvihetnek, így a kocsihoz rögzítésnek csak akkor van értelme, ha az autó lopásának megelőzésére is van kellően biztonságos rendszer a kocsiban. Sőt vannak cégek, akik kimondottan csomagtartóba szánt széfeket árulnak.

Széf a kocsi csomagtartójában
Olvasói fotó

Egyik magyar kolléga egyszerűbb megoldást választott és egy 30 kilós szobai széfet szerelt be a csomagtartójába. Csavarok rögzítik a kocsihoz és önmagában is elég nehéz, hogy senki ne tudja csak úgy kikapni és elfutni vele. Viszont szükség esetén a tulaj azért ki tudja szerelni (belülről, miután kinyitotta) és akár egy másik kocsiba is át tudja tenni. Ugyan ez a széf nem sokkal nagyobb egy fotós táskánál, a felszerelés főbb és talán legdrágább darabjai azért elférnek benne. Ha pedig a kocsiban van lopásgátló rendszer, akár elegendő védelmet is nyúljthat, hogy  a kocsival együtt se lopják el a holmit. Aki pedig sokkal több holmival jár és nem éri be vele, hogy csak a felszerelés egy része van a széfben, akár nagyobb széfet is vehet.

Sok fotós holmiját lopják el így
Amikor elsőre megírtam ezt a bejegyzést, akkor írta ki egy ismerős a Facebookon, ami aztán körlevélként is terjedt net szerte (azóta több hasonló történt, ezek a frissítések a bejegyzés végén kiegészítésben találhatók.), hogy egy kollégának ellopták a teljes fotó felszerelését, drága gépekkel, objektívekkel, vakukkal, sőt stúdió világítástechnikával mindennel együtt. Megállt egy parkolóban, kiszállt elintézni a dolgát és mire végzett, addigra lába kelt a holmijának.

A Szigeten is lopnak fotósoktól
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Bár ebben a történnetben nem írják, a listát elnézve az sem kizárt, hogy kocsival együtt vitték el, mert ennyi mindent egyszerűbb úgy meglovasítani, mint egyesével kirámolni a kocsiból. De a lényeg itt a felszerelés, ami profi fotósként a munkaeszköze, amivel dolgoznia kellene, és most épp nincsen mivel. Illetve iszonyatos költség – és idő, energia – pótolni ezeket a munkaeszközöket.

Van akivel többször is megesett
Még, amikor évekkel (egyre inkább évtizedekkel) ezelőtt a fotó kereskedelemben dolgoztam, volt egy vevőm, aki akkor mesélte, hogy neki öt-hat alkalommal lopták el különböző fotó felszerelését a kocsiból. Olykor csak a táskát kiemelve, néha kocsival együtt. Mint mondta, az utolsó esetben a felszerelés már önmagában is többet ért, mint az autó.

F1 fotósoktól loptak a Hungaroringen
Részletekért katt a képre!
Fotó: Skuta Dávid/CarsAndGirls.hu

Tanulság első kézből
Valamivel később egy újabb kolléga, Láng Péter saját kellemetlenségeit posztolta a Facebookon. Neki szintén az autóból lopták el teljes fotós holmiját. Ő így foglalja össze saját története tanulságait:

“minimális óvintézkedésekkel mindez megelőzhető. Persze sosem hagyjuk őrzizetlenül az autót, de ha mégis legalább pakoljátok szét az értékeket. Nekem is van a csomagtartóban padló alatti kis rekesz, de lehet pakolni az ülés alá, az ipad befért volna a hátsó ülések támlái közé. Mindezzel csökkenthettem volna az engem ért kárt, mert nem visznek el mindent egyszerre.

[…]

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A tolvajok köztünk járnak
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kiemelném még, hogy mennyire fontos a fotós anyagok biztonsági másolata. Az évek során beépült rutinnak köszönhetem, hogy senkit nem kell felhívnom azzal, hogy fotózhatjuk újra az anyagát. Pedig 3 napja voltam úton és két fotózásom is volt a notebook-on. De szerencsére azt a fotózás helyszínén, egy kolléga vinyóján hagytam. Vigyázzatok a cuccaitokra, vigyázzatok a munkátokra.”

Fotóriporter kollégákkal együtt utazva rendszeresen szóba kerül ez a kérdés az utazások során. Vannak magabiztosabbak, vagy talán könnyelműbbek(?) is, akik nem félnek a kocsiban hagyni a holmijukat egy benzinkúton, vagy akár eldugottabb, be nem kamerázott parkolókban is. De sokan akár saját kárukon, akár kollégák tapasztalataiból tanulva már ismerik, és alkalmazzák is ezt a szabályt: soha ne hagyd a kocsiban a felszerelésed!

Pamkutyáék felhívása
Fotó: Pamkutya Facebook oldala

Kiegészítés: 2017 novemberében a Pamkutya duó posztolta a Facebookon, hogy míg a VII. kerületben forgattak a kocsijuk ablakát betörve ellopták a kocsijukban hagyott drónt. A történetet 2600-nál többen osztották meg és még az online sajtó is felkapta, mivel a hírességek 200 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a kézrekerítőnek. A drón megkerüléséről azonban nincs hír azóta sem.

2020. februárjában egy újabb fotós kocsiból lopási története jelent meg, akinek szintén teljes felszerelését több fényképezőgéppel, komplett objektív sorral lopták el a csomagtartóból, amíg beugrott egy gyorsétterembe. A tanulság ugyanazebben az esetben is: ne hagyj értékeket a kocsiban! (Azt csak apró korrekcióként tenném hozzá, hogy a történet a hatásvadász “Kollégánkat kirabolták” címmel terjed a megosztásokban, miközben rablásról szó sincs, egyszerű kocsi feltöréses lopás történt, ami teljesen más bűncselekmény, egészen más büntetési tételekkel.)

A 2020. februári lopott termékek listája
Forrás: Fotósarok

Fotós kollégánk munkából hazafelé megállt egy gyorsétteremnél, beugrott egy kávéért. Ez idő alatt a kocsiját feltörték, a csomagtartójából pedig ellopták az alábbi, nagyértékű Nikon fotós felszerelést.

A rendőrségi feljelentés megtörtént, de aki a használtpiacon, vagy bárhol összetalálkozik esetleg valamelyik részével, legyen szíves értesíteni minket:

FotóSarok
Békefi András
E-mail: bekefi.andras@fotosarok.hu
+36 30 477 9955

Nikon D5 váz gyáriszám: 6008897
Nikon D500 váz gyáriszám: 5505895
Nikkor 14-24mm f/2.8 objektív gyáriszám: 569286
Nikkor 24-70mm f/2.8E VR objektív gyáriszám: 2141162
Nikkor 70-200mm f/2.8E VR objektív gyáriszám: 283675
Nikkor 200-400mm f/4G objektív gyáriszám: 202390
Nikkor 50mm f/1.8G objektív gyáriszám: 3148409
Nikkor 85mm f/1.8G objektív gyáriszám: 509612
Nikon SB-5000 vaku gyáriszám: 2115020

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!