Első számú alapszabály

ne hagyj fotó felszerelést a kocsiban!

PhotoEquipmentInCarTrunk-photoTomGralishInquirer

Illusztráció: Tom Gralish/Inquirer

Biztos van, akinek már unalmas, de piszkosul jól jön ez a tanács, hogy későbbi komoly fejfájásokat kerüljünk el. Megint történt egy lopás, ami elkerülhető lett volna. Fotósok osztják meg a tanulságokat.
Ugye te nem hagysz semmit a kocsiban?

“Bízz Istenben, de azért zárd be jól az autódat.”  – tartja a népi bölcsesség

Ma írta ki egy ismerős a Facebookon, és most körlevélként terjed net szerte, hogy egy kollégának, Katona Tamásnak ellopták a teljes fotó felszerelését, drága gépekkel, objektívekkel, vakukkal, sőt stúdió világítástechnikával mindennel együtt. Megállt egy parkolóban, kiszállt elintézni a dolgát és mire végzett lába kelt a holminak.
A listát elnézve az sem kizárt, hogy kocsival együtt vitték el, mert egyszerűbb, mint egyesével kirámolni a kocsiból. De a lényeg itt a felszerelés, ami profi fotósként a munkaeszköze, amivel dolgoznia kellene, és most épp nincsen mivel. Illetve iszonyatos költség – és idő, energia – pótolni ezeket a munkaeszközöket.

Még, amikor évekkel ezelőtt a fotó kereskedelemben dolgoztam, volt egy vevőm, aki mesélte, hogy neki öt-hat alkalommal lopták el a fotó felszerelését a kocsiból, olykor csak a táskát kiemelve, néha kocsival együtt. Mint mondta, az utolsó esetben a felszerelés magában is többet ért, mint az autó.

Tanulság első kézből
Azóta egy újabb kolléga, Láng Péter is posztolta a Facebookon kellemetlenségeit. Megint autóból loptak fotós holmit. Így foglalja össze a tanulságot: “minimális óvintézkedésekkel mindez megelőzhető. Persze sosem hagyjuk őrzizetlenül az autót, de ha mégis legalább pakoljátok szét az értékeket. Nekem is van a csomagtartóban padló alatti kis rekesz, de lehet pakolni az ülés alá, az ipad befért volna a hátsó ülések támlái közé. Mindezzel csökkenthettem volna az engem ért kárt, mert nem visznek el mindent egyszerre. […] Kiemelném még, hogy mennyire fontos a fotós anyagok biztonsági másolata. Az évek során beépült rutinnak köszönhetem, hogy senkit nem kell felhívnom azzal, hogy fotózhatjuk újra az anyagát. Pedig 3 napja voltam úton és két fotózásom is volt a notebook-on. De szerencsére azt a fotózás helyszínén, egy kolléga vinyóján hagytam. Vigyázzatok a cuccaitokra, vigyázzatok a munkátokra.”

Fotóriporter kollégákkal rendszeresen szóba kerül ez utazás kapcsán. Vannak magabiztosabbak könnyelműbbek is, de sokan ismerik, és alkalmazzák ezt a szabályt: soha ne hagyd a kocsiban a felszerelésed!

Fotó: Pamkutya Facebook oldala

Kiegészítés: 2017 novemberében Pamkutya posztolta a Facebookon, hogy míg a VII. kerületben forgattak a kocsijuk ablakát betörve ellopták a kocsijukban hagyott drónt. A történetet 2600-nál többen osztották meg és még az online sajtó is felkapta, mivel a híresség 200 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a kézrekerítőnek. A drón megkerüléséről azonban nincs hír azóta sem.

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és oszszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék