Mennyi helyet foglalnak a fotóid?

Sokan sok féle fényképezőgéppel és felbontásban fotóznak, ami megannyi féle módon tárolható. A lényeg, hogy kellően nagy mennyiségben rengeteg helyet foglalnak. Neked mennyi helyet foglalnak a fotóid?

Geeklány vetette fel a kérdést nemrég, hogy mennyi adatod van? Ugyanezt a kérdést én is sokszor meg akartam már írni ide a blogra, mivel naponta többször is eszembe jut, mikor az asztalomon tornyosuló merevlemez kupacokra pillantok.
Hiszen ma már szinte mindent számítógépeken tartunk digitális formában. Én egy kicsit konkrétabban fogalmazok, mivel nálam szinte kizárólag a fotók tárolása szokott kérdéses lenni. Más adatot (például filmek, zenék, játékok) nem is nagyon tartok a számítógépek egyikén sem, biztonsági másolatot pedig egyáltalán nem készítek belőlük, mint azt a Pótolhatatlan veszteségek címen megírtam. Minek, mikor azok mind pótolhatók. Csak a saját anyagok tárolását kell megoldani, mert azokat nem lehet máshonnan beszerezni.

Sokan csak a számítógépükön tárolják az adataikat, van aki semmilyen egyéb adattárolót nem használ. Van, aki még biztonsági másolatot sem készít az adatairól, ami hatalmas botorság. Van aki precíz műgonddal készít rendszeres biztonsági mentéseket, és óvja archívumát.

Én minden képem RAW formátumban tárolom, ami az elterjedtebb JPG képekhez képest lényegesen helyigényesebb. Jelenleg a lemezeket nem számtva mintegy 20TB (terabájt) vagyis kb 20 ezer gigabájt helyet foglal a teljes fotó archívumom. Ezt különféle típusú és kapacitású merevlemezeken tárolom, lehetőleg többszörös biztonsági másolatokat készítve minden fontos adatról, hogy egy esetleges meghibásodás se okozhasson komoly veszteséget.

Kiegészítés: A blog Facebook oldalán indítottam egy kérdőívet is: A te képeid mennyi helyet foglalnak?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!