Szarka járt a fotóstúdióban

Stódióban sincs biztonságban a felszerelés
Részletekért katt a képre!
Fotó: Adam Rhoades/Flickr
Adam Rhoades/Flickr

Fotó: Adam Rhoades/Flickr

Fotósok meglopásának és kirablásának több formájáról írtam már a blogon és attól félek, hogy a tolvajok túlságosan is találékonyak, hogy többet ne kelljen újabb és újabb formáiról írnom. Most az a téma, hogy mit tehetsz érte, hogy a stúdióból ne tűnjön el a felszerelésed.

Tökéletes megoldások nincsenek, de van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy jobbak legyenek az esélyeid a betörőkkel szemben.
Például a legalapvetőbb, hogy ne legyen az ajtó mellett összekészítve a felszerelés, hogy csak felkapni kelljen. Persze így kényelmesebb és hatékonyabb is dolgozni. De a betörő dolgát is igencsak megkönnyíti.

Általános elv, hogy megakadályozni nehéz a rablást, de minél jobban nehezíted a tolvaj/betörő dolgát, annál nagyobb az esélye, hogy feladja, mielőtt sikerrel járna, vagy eleve könnyebb célpontot keres magának.

Biztonságtechnikai tanácsok:

 1. Legyen rács az ablakokon
 2. Legyen biztonsági(!!!) ajtó felszerelve
 3. Több féle biztonsági zár legyen az ajtóra szerelve
 4. Legyen rács az ajtón belül is
 5. Zárd a belső ajtókat is
 6. Használj rendőrségre/biztonsági céghez bekötött riasztót
 7. Használj biztonsági kamerát (ne helyben tárold a felvételt)
 8. Ne hagyj értéket szem előtt
 9. Tartsd elzárva az értékeket a stúdión belül is
 10. Minél több (külön zárható) helyre szétszórva zárd el a felszerelést
 11. Az igazán értékes dolgokat tartsd páncélszekrényben
 12. A páncélszekrény se legyen szem előtt
 13. Legyen biztosításod, ami fedezi az eszközeid pótlását

Marketing szempontból nem használ az üzletnek, de a biztonságot jócskán növeli a következő pár praktikus tanács is. Van, aki szerint ezek sokkal fontosabbak, mint önmagában a fent leírt biztonságtechnikai megoldások:

 1. Ne hirdesd, hogy hol van a stúdiód
 2. Ne hirdesd, hogy milyen drága eszközeid vannak
 3. Ne rakd tele a lépcsőházat “stúdió erre” felhívásokkal
 4. Ne legyen látványos cégér a ház utca frontján
 5. Ne tudják a szomszédok se, hogy neked stúdiód van ott
 6. Ne hívd stúdiónak, emlegesd inkább műhely vagy műteremként, az kevésbé figyelemfelkeltő
 7. Nézd meg alaposan, hogy kit engedsz be
 8. Munkánál csak azt vedd elő, amire szükség van
 9. Ne lássanak be, mikor dolgozol (használj redőnyt, függönyt)

Természetesen ezek közül mindenki annyit és olyan módon fogad meg, ahogy jónak látja, vagy úgy érzi, lehetőségei engedik. Sokaknak már az is komoly előrelépés, ha egyáltalán gondolnak ezekre. Ahogy arra is, hogy sose hagyd a kocsiban a felszerelést, vigyázz rá utazáskor és még munka közben is.

Szokás szerint ezt az írást is egy aktuális panaszos üzenet ihlette:

“Sajnos rossz hírem van, kérlek segítsetek, osszátok meg ahányszor csak lehet!
Ma du az egri studiónak használt lakásomat kirabolták és gyakorlatilag a teljes fotós felszerelésem oda lett.

 • Nikon D700 váz gysz: 2238220 MB-D10 portrémarkolattal, 2 db akksival, töktővel
 • SB-800 és 900 rendszervakuk szinkronkábellel, akkumulátorokkal,
 • Pocket Wizzard 3 db-s szett
 • Optikák 50mm, 16-85, 80-200
 • 2 db 400as Mikrosat studióvaku állványokkal, hordtáskával
 • 1 db 160-as Mikrosat studióvaku hordtáskával
 • Nikon F601-es filmes gép 3 db obival
 • Canon Eos Filmes gép 2 db obival
 • 2 db LED video lámpa, ernyők, meg egy csomó más kiegészítő cucc!

Ha valaki hall valamit, kérlek azonnal értesítsetek: Balogh József 30/577-2703

Sír a lelkem!!! mert valószínűleg bagóért elkótyavetyélik majd a swartzban az egészet”

Te milyen további tanácsot adnál a megelőzéshez?

Readers Comments (5)

 1. Vas Zsigmond 2013.05.19. @ 13:14

  Ha már profi a felszerelésed és rendszeres bevételi forráshoz jutsz, köss biztosítást a felszerelésedre. Így ha beüt a baj, legalább orvosolható valamennyire…

  • Nem véletlenül szerepel a listában a biztosítás is.
   ,-))

   De az sem véletlen, hogy a lista végére írtam, mert a lopást (is) jobb megelőzni, amire a biztosítás nem alkalmas. Ha ellopták a felszerelésed, egy darabig biztosan nem dolgozol vele, ami mindenképpen kiesést és problémát okoz, és fújhatod hogy (esetleg) lesz új felszerelésed, ha közben több munkát is elbuksz a lopás miatt.

   Viszont a “ha már profi” és “rendszeres bevétel” részekkel nem értek egyet. A biztosításhoz ezeknek semmi köze. Nem azért kell a biztosítás, mert munkaeszköz, vagy mert bevételt termel, hanem mert értékes és komoly kárt jelentene elveszíteni, ez ellen akarod magad biztosítani a kocsi, lakás és poggyász esetén is….miért is lenne más a fotó felszerelés?

   Ellenben vannak (komoly cégek is), akik szerint érdemesebb a biztosítási díjat inkább bankba tenni, hogy kamatozzon és kalkulált veszteségként kezelni, ha mégis szükség lesz rá egyszer, mert a biztosítás szerintük sokkal több kiadást jelent, mint amilyen gyakran szükség van rá.

   • Graf Almassy 2013.09.06. @ 13:29

    Egyik ismerősömnél aktuálissá vált a téma, így jutottam ehhez a régebbi posztodhoz. A bankos példa nagyon jó, már csak azért is, mert biztosítás mellett is megeshet, hogy a biztosító hetekig, alkalmanként hónapokig kötekedik, hogy elkerülje a kifizetést vagy csökkentse annak a díját, mert reméli, hogy hamarabb feladod a szélmalomharcot, hiszen a munkaeszközöd pótlására égető szükséged van.

    Egy francia ismerősömhöz nemrég törtek be. Csak két dolgot vittek el: A legdrágább gépvázat (Hasselblad H4D), amin rajta volt egy szintén nem olcsó Voigtländer objektív és egy MacBook Pro Retina tűnt el. Semmit nem túrtak fel, látszólag tudták, hogy mit hol kell keresni és csak a zsíros célpontokra mentek amivel gyorsan megléphettek. Valószínűleg az illető már járt a műteremben korábban.

    A biztosító nem akart fizetni, mert gyanús volt, hogy nincs semmi feldúlva és alig vittek el pár cuccot (holott azoknak az értéke bőven meglépi a 10.000 eurót). Még azzal is vádaskodtak, hogy biztosítási csalás állhat a dolog mögött, de ezt ejtették. Próbálták húzni az ismerősöm idegeit, hátha feladja és megelégszik egy alacsonyabb összegű kifizetéssel. Persze nem így történt, volt annyi tartaléka a cégnek, hogy tudta pótolni gyorsan az eszközöket, de a biztosító abajgatását nem adta fel. Négy hónapig rájuk járt, mire végre kifizették a korrekt összeget.

    Bár ez Franciaországban történt, de meg lennék lepve ha a magyar biztosítók mentalitása ettől eltérne (amikor autóval koccantam akkor is sokat szívatott a biztosító, pedig nem MÁV volt). Belegondolni is rossz, hogy valaki hónapokig nem tudja pótolni az ellopott felszerelést, mert nem jut a pénzéhez, addig meg fotózzon bérelt géppel vagy sehogy.

    Szóval ezt is érdemes lehet megjegyezni, nem csak azt, hogy esetleg túl drága a biztosítás díja. Aki jól gazdálkodik a pénzzel, az nem fogja elszórni a vállalkozása bevételét marhaságokra és ha van elég tartalék a bankban, akkor könnyebb átvészelni egy ilyet.

 2. Orsolya Szabó 2013.05.20. @ 01:23

  Az egyik blogban olvastam, hogy kiírta a szerző, hogy blogszünet következik nyaralás okán, és másnap már mehettek is haza, mert megpróbáltak betörni, de szerencsére előző évben éppen nyaraláskor betörtek hozzájuk, és ezért riasztót szereltettek be, ami kívülről nem látszott, de szirénázott is, és jelzett egy erre szakosodott őrző-védő szolgálatnál.

  Csak ekkor esett le neki, hogy mivel kézműves dolgok árusításával foglalkozik, és a blogját se tudja, ki olvassa, így feltehetőleg az egyik vásárlója állhat a rablások hátterében. Természetesen az elkövetők nem lettek meg, de nagy tanulság: NEM KELL MINDENKINEK TUDNI, HOGY ÜRES A LAKÁS KÉT HÉTRE…

  • Igen, ez evidens (kéne, hogy legyen) minden laksásnál. Egy stúdió ebben talán kevésbé hasonlít a lakásra, de mindenképp jó felvetés!

Comments are closed.