Instagram álláspont: mindig engedély kell a fotóstól

Instagram álláspont a beágyazásról…
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Egyre több a szerzőjogi vita az Instagramon közzétett képek megosztása, beágyazása, letöltése és egyéb további felhasználása körül. Még jogászok is sokan sok féle módon értelmezik az oldal felhasználói szabályzatát.
Az Instagram hivatalos állásfoglalása most eloszlatta a kételyeket. Bejelentették, hogy szerintük szükséges a képek bármilyen felhasználásához, még a beágyazáshoz is a jogtulajdonos engedélye. Nem lehet többé arra hivatkozni, hogy az Instagram lehetővé tette a fotó beágyazását.
A rendszer csak technikai lehetőségeket nyújt, de felhasználási engedélyt egyáltalán nem biztosít.

Klasszikus jog és a technika fejlődése
Az Internet és a technologia fejlődése sok technikai folyamatot leegyszerűsít. A felhasználók szellemi fejlődése nem mindig képes lépést tartani a műszaki megoldások kínálta lehetőségekkel. A jogalkotók ezért próbálnak platform és technológia független alapelveket lefektetni. Bárhogyan is fejlődjön a világunk, a törvényeket mindig lehessen az aktuális helyzetre értelmezni.

Képtolvajok alaptalan mentségei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A szerzői jogi törvény például másolat készítés, közzététel,  felhasználás és közönséghez továbbítás  kifejezéseket használ, így mindegy, hogy ezek milyen műszaki megoldással valósulnak meg, a törvény továbbra is egyértelműen értelmezhető marad a megújuló technikai környezetben is. A modern megoldások közepette egyre gyakoribb azonban, hogy egyes jogi elvek helyes értelmezése bizonytalanná válik.

Egyre több a bizonyltalanság
Sokan élnek abban a népszerű tévhitben, hogy ami a neten van azzal bárki bármit csinálhat. Ez egyértelműen tévedés, illetve képtolvajok gyakori alaptalan mentsége. Mások valamivel megalapozottabban gondolják, hogy aminek a letöltését, vagy beágyazását nem tiltják, az szabadon használható, de még ez sem ilyen egyértelmű.

Képet beágyazni szabad, lopni nem!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Luke van Zyl/Unsplash

Még a bíróságok sem mindig teljesen biztosak benne, hogyan is kéne kezelniük a képek feltöltésével együtt megadott engedélyeket. Eddig még a bírói ítéletek is megerősítették, hogy amennyiben valaki maga töltötte fel egy saját képét a saját Instagram oldalára, akkor azt akár újságok is beágyazhatták a saját weboldalukba külön engedély nélkül. Ennek a logikának még az sem mondott ellent, hogy olyan esetben elmarasztalták a lapokat, ha nem maga a kép jogtulajdonosa tette közzé az újságba beágyazott képet. Most viszont az eddigi jogértelmezés is megdőlni látszik.

A bizonytalan bíró állásfoglalást kért
Mint a PetaPixel írja, nemrég egy szerzői jogi perben a new yorki Katherine Failla bíró kerek perec kimondta, hogy az Instagram hivatalos állásfoglalása nélkül nem tudja eldönteni, hogyan is kell az adott ügyben értelmezni a felhasználói szabályzatot.
Az Instagram szabályzata ugyanis kimondja, hogy a felhasználó a feltöltéssel engedélyt ad a cégnek, hogy a feltöltött képeket felhasználja és akár további felhasználásukhoz másoknak is al-licencet adjon. Logikailag könnyű belátni, hogy erre az engedély adásra azért van szükség, hogy a rendszert működtető képes legyen arra, amiről az app működése szól: megjeleníteni, másokhoz eljuttatni a képeket. Csakhogy nagyon vékony a határ a képek jogtulajdonos igényeivel összhangban levő, rendeltetésszerű használata és a visszaélés szerű felhasználás között.

Az Instagram hallway a felhasználókra
Részletekért katt a képre!
Forrás: Instagram

Tisztázatlan, mit engedélyeznek
Például, amikor a tehetséges fotográfusuk saját közönségükkel az Instagramon osztják meg a képeiket, az a szándékaik szerint való. Viszont amikor egy újság nem fogadja el az árat, amit kérnek a képük megjelentetéséért, akkor egyáltalán nincs összhangban az alkotói szándékaikkal, hogy az újság csak úgy ingyen beágyazhassa a képüket az Instagramról.
Nem véletlenül volt nagy vita korábban az Instagram feltételek akkor még túl tág, azóta szűkebbre szabott, de még mindig tisztázatlan és olykor továbbra is bő értelmezhetőségéből.

Copy21 blog: Magasból mélybe: a szerver teszttől a linkelés haláláig?
Részletekért katt a képre!

Az Instagram válaszolt
Az Ars Technica nem volt rest és megkérdezte az Instagram illetékesét, aki érdekes és meglepő választ adott a kérdésre, ami akár a szerzői jogi ítélkezés jövőjét is befolyásolhatja. A fotósok számára megnyugtató a cég álláspontja, viszont az Internet eddigi működését akár fenekestől is felforgathatja.
A magyar szerzői jogászok által írt Copy21 blog úgy látja, hogy ez könnyen felülírhatja az Amerikában eddig alkalmazott szerver teszt használatát. Sőt cikkük végén arra is rávilágítanak, hogy Amerikában messze nem él annyira precedens jog szerinti ítélkezés, mint azt laikusként gondolnánk.

Az Instagram nem ad engedélyt senki helyett
Mivel a felhasználói szabályzat értelmében a feltöltő felhatalmazza az Instagramot, hogy a felhasználást másoknak is engedélyezze, sokan úgy értelmezték, hogy az Instagram automatikusan meg is adja a felhasználási engedélyt a beágyazási funkció használatával. Csakhogy az Instagram képviselője most kijelentette, hogy ez nem így van:
“Bár a felhasználói szabályzat lehetővétenné számunkra, hogy al-licencben engedélyezzük a feltöltött tartalmak használatát, mi azonban nem adunk semmiféle engedélyt a beágyazási API felhasználóinak.” Válaszolja az Instagram és Facebook képviselője az Ars Technica kérdésére “A platformunk szabályai megkövetelik, hogy minden harmadik fél szerezze be a szükséges engedélyeket a jogtulajdonosoktól. Ebbe az is bele tartozik, hogy licencjogokkal rendelkezzenek a tartalom megosztásához, amennyiben ezt a törvény előírja.”

Ez tehát azt jelenti, hogy hiába biztosítja az Instagram a beágyazás technikai lehetőségét, az jogi engedélyt egyáltalán nem jelent a kép bármilyen felhasználáséra. Még a rendszer által felajánlott beágyazás használatához is szükség van a kép feltöltőjének engedélyére.
Ha pedig valaki nem kért rá külön engedélyt és a jogtulajdonos reklamál miatta, akkor nem hivatkozhat arra, hogy az Instagram engedélyezte neki, mert az Instagram a mostani állásfoglalásuk alapján egyáltalán nem fog egy perben a beágyazó mögé állni a tartalmat eredetileg közzétevő felhasználóval szemben.

Ez persze csak egy emailben elküldött válasz egy újságnak. Még a cég hírei közt sem adtak ki egy közleményt róla, hogy ez az álláspontjuk. A dolog jogi súlya azért így a bíróságon még megkérdőjelezhető. Viszont mindenképp új irányt mutat, hogy a jövőben milyen ítéletek várhatók a hasonló ügyekben. Főleg, ha az Instagram ezt az álláspontját a bíróságon is fel fogja vállalni a jövőben.

Egyedi engedélyezést a rendszerbe!
A PetaPixel cikkei többször is felvetették már az ilyen témáknál, hogy időszerű lenne, ha az Instagram egyedileg szabályozhatóvá tenné, hogy egy-egy bejegyzés megosztható és beágyazható-e vagy sem. Némelyik cikkükben pedig arra is utalnak, hogy a fejlesztők már dolgoznak ezen, így várhatóan előbb-utóbb lesz valamilyen megoldás rá, hogy a beágyazás ki/bekapcsolható legyen, mint például a YouTube esetében is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!