Mit hoz a fotósoknak az újranyitás?

Orbán Viktor így dobta le a maszkot
Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala
Készítő ismeretlen

Öt millió beoltottnál feloldották a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozások zömét, de vajon mit jelent ez a fotósok számára? Egyelőre bizonytalannak és lassúnak tűnik az újraindulás.

2021. május 22-től feloldott korlátozások:
– Nem kell maszkot viselni a közterületeken.
– Megszűnik a kijárási tilalom.
– Az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja is megszűnik.
– Engedélyezett az egyéni és csapatsport a közterületeken.
– 50 fővel korlátozás nélkül meg lehet tartani a magán és családi rendezvényeket.
– Korlátozás nélkül akár 200 fővel is lehet tartani lakodalmakat.
– Lehet szabadtéri rendezvényeket tartani legfeljebb 500 fő részvételével, de az 500 főt meghaladó rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
– A zenés-táncos rendezvények látogathatóak, ám ehhez védettségi igazolványra van szükség létszámtól és helyszíntől függetlenül.
– Zárt téri rendezvény továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
– A védettségi igazolvánnyal rendelkező 16-18 évesek felnőtt kísérete nélkül is mehetnek zárt térbe (pl. moziba, étterembe).

A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország elérte az 5 millió beoltottat és feloldják a járványügyi korlátozások zömét. Ezzel egy sor újabb program, rendezvény és szabadidős tevékenység indulhat újra. Többek között most már újra lehet esküvőket és lakodalmat is tartani. Létszám korlátozással, de megtarthatóvá válnak a kültéri és beltéri rendezvények.

Mint arról már korábban is írtam, a fotóstúdiók már jó ideje újranyithattak a boltokkal együtt. Egészségügyi intézményekben még annyira sem lehet fotózni, mint korábbanEgyre több sporteseményt rendeznek buborékban, és most már egyre több sajtótájékoztatót és egyéb rendezvényt is újra élőben tartanak, amik a lazítások hatására mégjobban meglódulhatnak. Azonban egyre több helyen szükséges a védettségi igazolvány a fotósok munkavégzéséhez is.

Május 10-re várták az 5 millió beoltottat
Feloldjuk a lakodalmakra ma érvényes korlátozásokat
Forrás: Magyarország Kormánya

Az újraindulás azonban még mindig nem teljeskörű. Sok mindent még mindig korlátoznak és amit engednek ott is sok helyen a szervezők és a közönségük is egyaránt hezitál, hogy mit hogyan szabad, vagy még inkább érdemes. Sokan vannak, akik oda sem mernek, vagy akarnak elmenni, ahova már újra lehet menni.

“Tehát, ha a Budapest Parkban nem szól a zene, akkor bemehett bármennyi ember igazolvány nélkül, de ha szervezetten isznak, akkor csak 500-an, viszont, ha elkezd játszani egy zenekar, akkor ki kell mennie annak, akinek nincs védettségi igazolványa, kivéve, ha menyasszony is van, mert akkor nem kell az igazolvány, de csak 200-an maradhatnak. De ha szereznek egy focilabdát, akkor maradhat mindenki.”
Forrás: Facebookon terjedõ mém
Készítõ ismeretlen

Ebben is szimbolikus erejű videót alkotott a miniszterelnök média stábja. Felbecsülhetetlen értékű kordokumentum, ahogyan a maszk eldobását épp bejelentő (a videón 0:32-től) miniszterelnök mögül elősétál egy család, aminek egyik tagja rendesen hordja a maszkot, egy másik csak az állán, az egyik gyerek pedig bizonytalanul felhúzza a maszkot, amikor meglátja, hogy filmeznek.

Ahogy egy népszerű, a neten több féle formában is terjedő mém összefoglalja a helyzetet: “Tehát, ha a Budapest Parkban nem szól a zene, akkor bemehett bármennyi ember igazolvány nélkül, de ha szervezetten isznak, akkor csak 500-an, viszont, ha elkezd játszani egy zenekar, akkor ki kell mennie annak, akinek nincs védettségi igazolványa, kivéve, ha menyasszony is van, mert akkor nem kell az igazolvány, de csak 200-an maradhatnak. De ha szereznek egy focilabdát, akkor maradhat mindenki.”

Védettségi igazolvány kellhet már a fotózáshoz is
Részletekért katt a képre!
Fotó: Balázs Attila/MTI

Mivel az 5 millió oltott még jobbára csak első oltást jelent, nem másodikat, így teljes védettséget sem jelent. A védettségi igazolvány is csak oltottságot jelent, nem teljes védettséget. És az oltás biztosította védettség sem jelent majd teljes védettséget. Továbbra is sok a bizonytalanság, amik csak lassan fognak eloszlani. Ezek miatt lassú lesz a visszatérés a régi kerékvágásba. Arról már nem is beszélve, hogy senki sem tudja, vajon a miniszterelnök maszktól vett búcsú szavaiból az angol változat szerinti “Good Bye – Ég veled!”, vagy a magyar változat szerinti “Viszlát!” – vagyis “Találkozunk még!” válik majd valóra.

Nálatok hogyan alakul az újranyitás? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!