Fülöp herceg még befalazott egy fotóst utolsó intézkedéseként – különös fotós pozíciót tervezett neki a temetésére

Így dolgozott Arthur Edwards rejtekhelyéről a temetésen
Részletekért katt a képre!
Fotó: Max Mumby/Pool
Szerkesztés: The Sun

Egészen szokatlan rejtekhelyet építettek a St George kápolna bejárata mellé, hogy az egyik hivatalos fotós onnan fényépezhesse Fülöp herceg nemrég tartott temetését. Alighanem a herceg által is használt madárlesek ihlették a nem mindennapi megoldást.

Arthur Edwards képe a temetésről
További képeiért katt a képre!
Fotó: Arthur Edwards/The Sun

A különleges megoldás
Mint arról korábban is írtam már, a temetés előkészületeiben maga a herceg is részt vett. Ahogyan a temetés legtöbb részlete, úgy valószínűleg az ő ötlete volt az a különleges megoldás is, ahogyan elrejtették a fotóst a kápolna bejárata mellett. Egy kémlelő nyílással ellátott ál-falat emeltek, ami látványra beleolvad a környezetébe, így senkinek nem tűnt fel, hogy eredetileg nem volt az épület része. Ahogyan az sem, hogy egy fotós lapul mögötte és onnan fényképez.
A blogon korábban is emlegetett Royal Sztorik blog magyarul is részletesen ír a fotós kalandjairól. Angolul pedig a fotós munkahelyén, a Sun hasábjain közölt megható megemlékezést. Ez sokkal inkább a fotós személyes benyomásairól, az általa oly sokat fotózott királyi családról és a temetés napjáról szól. Magáról a fotózás köürlményeiről a Sun mellett sok más angol lapon kívül a fotós vonatkozásokra koncentrálva a PetaPixel is megemlékezett, bár messze nem olyan részletesen, mint maga a fotós tette az ITV Lorraine című beszélgetős műsorának vendégeként. (A videót lásd a bejegyzés végén.)

Írtam már jó néhány féle megoldásról, amit a különleges helyzetekben szoktak alkalmazni, legyenek azok távvezérelt fényképezőgépek az amerikai elnök beiktatásán, robot kamerák egy atlétka világbajnokságon, hoki kapuban vagy épp egy úszómedence fenekén, vagy oroszlánokat fényképezve. A hivatalos fotósok távvezérlés nélküli fotóival is sokat foglalkoztam már a blogon a Pápa fotósaitól a korábbi, sokkal régebbi és legújabb az amerikai elnökön át a Corvinus egyetemig. Sőt még az angol királyi udvar egyik fotósát is emlegettem a blogon. Ilyen megoldással viszont még nem sokan találkoztak eddig a protokoll fotózásban – pedig a természetfotózásban már jó ideje szinte szabványos megoldás és már jóval Máté Bence leseinek sikerei előtt is használatban volt. Persze valószínűleg nem ez a legelső eset, hogy egy szűk résen keresztül takarásból fotózzon valaki. De hogy emiatt egy kő épület elé mű falat is építsenek a fotós elrejtésére, az jóval ritkábban fordul elő.

Arthur Edwards munkában
Készítő ismeretlen

Fotózás a rejtekhelyről
Edwards elmesélte, hogy összesen három órát töltött el a különleges, egy személyes rejtekhelyen egy sámlin. De amennyire lehetett figyeltek a kényelmére, mert egy sámli mellé kapott egy koronával díszített párnát és egy uzsonnás csomagot is. A kápolna falával feltűnés nélkül egybeolvadó takarást vélhetően Fülöp herceg maga találhatta ki számára, a sandringhami birtok madárlesei mintájára. A sámlin egyensúlyozva fényképezett a kis kémlelő nyíláson keresztül. Mint a fotós mondja, nagyon kellett vigyáznia, hogy ne tüsszentsen, vagy pláne el ne ejtsen valamit, amivel megzavarhatná a televízióban élőben közvetített szertartást. Különösen az egy perces nemzeti gyász alatt, míg a lépcső közepén megállt a gyászmenet a herceg koporsójával. Így mindössze néhány méterről fotózhatta a herceg utolsó útján családjának gyászát. Azt is elmeséli, hogy egy pillanatra kétségbeesett, amikor a díszsorfal egyik katonája pont a nyílás előtt állt meg, de szerencsére volt elegendő mozgástere a kémlelőnyílásnál, hogy még tudjon helyezedni egy kicsit.
Persze innen nem csak totál képet tudott készíteni a koporsóról, hanem a királyi család tagjait és az arcukra kiült érzelmeket épp úgy meg tudta örökíteni, mint a díszőrség közben elájult katonát. További képeit a The Sun oldalán megnézhetitek.

A híressé vált első Diana fotó a Sun címlapján
Arthur Edwards/The Sun

A fotósról
Arthur Edwards már bő 40 éve fotózza a Királyi család legkülönfélébb eseményeit. Több mint 200 körútra kísérte el a család tagjait világszerte 120 országban. Hét királyi újszülöttet, hét királyi esküvőt és négy temetést fotózott a család számára. Királyi fotós karrierjét az indította el 1975-ben, amikor egy lovaspóló meccsen véletlenül lefotózta az ifjú Károly herceget. Később 1980-ban ő készítette az első, hamar híressé vált képet, az akkor még tinédzser Dianáról, miután híre ment, hogy randevúznak Károllyal.
Ezután 17 éven át követte a hercegnő életét és keresztnéven szólították egymást. A királyi család több tagjával is jó viszonyt ápol és gyakran emlegetik a Windsor ház kedvenc fotósaként. 2003-ban a Királynő a Member of the Order of the British Empire (MBE) címet adományozta neki “az újságok kiváló szolgálatáért”. Egy héttel később azon viccelődött, hogy miért nem hordja munkában a kitüntetését.

Ti mit gondoltok a rejtek falas megoldásról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

A fotós mesél az ITV Lorraine című beszélgetős műsorában:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!