XVI. Benedek pápa és a fotós, aki mögötte áll

L'osservatore Romano

Fotó: L’osservatore Romano

Tegnap komoly felzúdulást okozott egy fotó XVI. Benedek pápa utolsó nyilvános meghallgatásáról, ami sokféle szakmai és érzelmi vitát generált egyaránt. Jöjjenek most a tények!

Az Index tette közzé a pápa búcsú meghallgatásának fotógalériáját, melyből egy képet emeltek ki az Index címlapjára és a fotó rovat Facebook oldalára is. Ezen az AFP fotón az integető egyházfő háta mögött egy a gépével a szent atya fölé nyúlkáló fotósra összpontosult mindenki figyelme.

Alessandro Bianchi/Reuters

Fotó: Alessandro Bianchi/Reuters

Szokás szerint most is akadtak kételkedők, akiknek megint az volt az első gondolatuk, hogy a kép nem valódi, csak odaretusálták a fotóst a pápa háta mögé. Az ilyen felvetéseket különösen szomorúnak tartom. Nem is tudom, hogy jut egyeseknek mindenről az az eszébe, hogy a kép hamis (persze értem a jelenséget és erre is fogok majd szánni egy bejegyzést valamikor).
Minden esetre, ha ez a kép hamis lenne, akkor valami globális összeesküvésről lehet szó, mert a konkurens hírügynökségek pont ugyanoda hamisították be a saját képeiken az ott egyébként teljesen feleslegesnek tűnő fotóst. Aki nem hiszi, nézze meg a Reuters galériáját és más ügynökségek képeit is, melyeken ugyanez a jelenet több szögből és távolságból fényképezve is megtalálható.

L'osservatore Romano

Fotó: L’osservatore Romano

Sok szakmabelinek és fotózás iránt érdeklődőnek az én korábbi írásom jutott eszébe a többi fotós munkáját akadályozó hivatalos fotósról. Ezzel a kísérő szöveggel is osztottam meg a képet a blog Facebook oldalán. De azért a kommentekben sikerült kicsit jobban tovább gondolni a helyzetet, mert itt egy kicsit azért más történt. Ahogy kommentben írtam: “megfordultam már 1-2 protokoll eseményen (többek közt a pápa közelében is), és azért azt elég valószínűtlennek tartom, hogy ez a fotós csak úgy spontán odakerült és magától eszébe jutott ilyet csinálni. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez a pápa személyes fotósa és hogy előtte megbeszélték egymással, hogy egy ilyen képet akar csinálni, a szentatya pedig valószínűleg jó ötletnek tartotta és minimum megengedte.
Elképzelni sem tudom azokról a fotósokról, akik a pápa körül dolgoznak, hogy egy ilyen dolgot előzetes egyeztetés nélkül csak úgy spontán meg akarjanak vagy egyáltalán tudjanak csinálni. Annál jóval több biztonsági őr és egyházi tisztviselő van körülötte, hogy ne is hagyják spontán odakerülni vagy ilyesmit csinálni, és akit ilyen helyzetben odaengednek mögé az túl van az egyházi etikettnek azon a részén, hogy mit illik és mit nem.”

Sőt utaltam arra is, hogy még egy sokkal kisebb léptékű protokoll fotózásnál sem lehet akármit csak úgy csinálniuk a fotósoknak, legyen szó akármelyik államfőről, bármelyik országban tartott eseményen. Érdemes visszaemlékezni például arra, amit arról írtam, milyen adminisztratív kanosszajárással járt Chuck Kennedy remek fotójának előkészítése Obama elnök beiktatásáról.

L'osservatore Romano

Fotó: L’osservatore Romano

L'osservatore Romano

XVI. Benedek pápa legutolsó áldása
Fotó: L’osservatore Romano

Azóta kicsit jobban utána néztem a történetnek. Kiderült, hogy a pápa mögött serénykedő fotós tényleg majdnem a Szent széknek, pontosabban a Vatikán félhivatalos lapjának, a L’Osservatore Romanonak a fotósa. Honlapjuk egyébként nekem a monogramom miatt régóta nagyon kedves photo.VA weboldalon található, de képeik egy erre szolgáló Flickr oldalon is elérhetőek. Többek között a tegnapi pápai eseményen készült fotó is. A képekből egyébként az is jól látszik, hogy a kérdéses fotós nem első alkalommal csinált ilyet, mert a szent atya szinte minden nyilvános megjelenéséről van hasonló képük. Az is nyilvánvaló, hogy nem véletlenül, hiszen ez egy rendkívül hatásos beállítás, amit ráadásul senki más nem képes megörökíteni, csak a különleges jogosultságokkal rendelkező udvari fotós….akinek éppen ezért pontosan ez is szokott lenni a dolga.
(És pontosan emiatt a kiváltság miatt szokás ún. pool rendszerben megoldani, hogy a kiváltság révén készült különleges képek mások számára is hozzáférhetőek legyenek – ellensúlyként, hogy a kiváltság ne kizárólagosságot jelentsen. Ennek egyik legdemokratikusabb megvalósítása például a Forma1-en jellemző, ahol a nagy ügynökségek futamról-futamra felváltva adják a pool fotóst az olyan helyekre, ahova csak egy fotós mehet, aki minden más ügynökséget is kiszolgál a képeivel.) Persze ettől még szomorú, hogy tegnap nem sikerült ezt olyan diszkrécióval művelnie a hivatalos fotósnak, mint máskor a Szent Péter Bazilika erkélyén, ahol a fekete háttérbe jobban beleolvad és talán fel sem tűnt a sötét ruhás fotós. Körültekintőbb viselkedéssel, vagy méginkább jobb szervezéssel kiküszöbölhető lett volna a helyzet. Olyasmi ez, amit kellő körültekintéssel és hozzáértéssel egy jó rendezvény szervező ki tud küszöbölni….és ha jó szakember, akkor akarja is!

I. Ferenc pápa első áldása - Fotó: L'osservatore Romano/Reuters

Ferenc pápa első áldása
Fotó: L’osservatore Romano/Reuters

Kiegészítés: Idő közben előkerítettem XVI. Benedek pápa castel gandolfoi legutolsó áládsáról készült képet is (lásd kicsit feljebb).
Természetesen már a Konklávét követő első nyilvános bemutatkozáskor elkészült Ferenc pápa első hasonló, hátulról készült képe is, miközben áldást oszt a Szent Péter téren egybegyült híveknek. Mivel most a többi fotós lentről fényképezett és a hivatlos fotós is beleolvadt a háttérbe, valószínűleg most nem nagyon volt útban másoknak. Talán észre se vették, hogy ott van – így kéne ezt máskor is…

A Szent Péter téri fotós ténykedéséről videó is készült, de sajnos idő közben már törölték a felvételt a netről, így az a digitális enyészet áldozatává vált.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!