Távvezérelt fényképezőgépek Biden elnök körül az eskütételén

Joe Biden (b) 127 éves családi bibliájára tett kézzel leteszi esküjét az USA 46. elnökeként a Capitolium előtt
Készítés részleteiért katt a képre!
Fotó: Andrew Harnik/Pool/Reuters

Ahogyan megjósoltam, az Obama beiktatásakor még újdonságnak számító megoldás mára az elnöki eskütétel fotózásának kötelező eleme lett. A MILC technológiának köszönhetően ma már sokkal egyszerűbben és csendesebben kivitelezhető, mint 12 éve volt.

A kép tágabb kompozícióban – egy másik géppel
Készítés részleteiért katt a képre!
Fotó: Andrew Harnik/Pool/Reuters

Nézem a Telex percről-percre tudósítását a mai Biden beiktatásról és két, egymást jól kiegészítő képre figyeltem fel benne. Az ikonikusat, amiről eredetileg írni akartam, azóta nem találom a cikkben, pedig korábban látni véltem benne. Minden esetre máshol megtaláltam. Sőt mindjárt két féle változatban is.

Távvezérelt gépek az elnök lábánál
Készítés részleteiért katt a képre!
Fotó: Win McNamee/pool/Reuters

2013-ban írtam róla, hogy Obama 2009-es beiktatásakor, hogyan készült az elnöki eskütétel legkülönlegesebb és akkor még páratlannak számító képe. Ahogy azt már akkor megjósoltam, ez a Chuck Kennedy által kitalált beállítás akkor annyira jól sikerült, hogy mára már az elnöki eskütétel egyik kötelező fotója lett. Aligha lesz ezentúl olyan elnöki eskütétel, hogy ne készülne ilyen – mint most is látszik, immár két féle változatban is. A képet ezúttal Andrew Harnik jegyzi, aki az üggynökségek számára készítette és a korábbi írásomban is említettekhez hasonlóan most is minden ügynökség átvehette a kiváltságos helyzetű poolban készült fotót, mint ahogyan az ilyenkor szokás. Kíváncsi leszek, most is annyi helyen kerül-e majd címlapra ez a kép, mint 12 éve is – azóta már kiderült, hogy nem.

Távvezérelt fényképezőgépek az elnökkel szemközt is
Készítés részleteiért katt a képre!
Fotó: Win McNamee/pool/Reuters

A hátulról készült képeken jól látszik is az elnöki pulpitus lábához telepített gép. A több féle kompozíció érdekében immár két három fényképezőgépet is odatettek. Egyet valamivel szűkebb (a klasszikus) kompozícióban. Egy másikat pedig tágabb képkivágással, hogy ne csak az esküt tevő elnök és családja, hanem a ceremóniát vezénylő főbíró is a képen legyen. A hátulról  készült fotón az is jól látszik, hogy ma már nincs szükség a mikrofonok közé telepített gépet hangfogó dobozba tenni. A tükör nélküli cserélhető objektíves MILC-ek elterjedésével ma már nem kell speciális hangtompítás a tükör csattogásának elnyomására. A tükör nélküli gépek eleve halkabban kattognak mechanikus zárral is, elektronikus zárral pedig legfeljebb a blende beugrásának halk surrogása kelt halk neszeket – objektívtől függően akár ezt is teljesen némán.

A fotótörténet legkülönlegesebb elnöki beiktatás képe
Részletekért katt a képre!
Fotó: Chuck Kennedy/McClatchy Tribune

Érdemes ezen a hátulról készült képen azt is megfigyelni, hogy nem csak az elnök lábánál vannak távvezérelt gépek, hanem a szemközti kammera álláson is elhelyeztek több távvezérelt fényképezőgépet. Ezek is mind hozzájárultak, hogy a lehető legváltozatosabb képek készüljenek a ritka eseményről, ahol ráadásul most a korábbi zavargások miatt különösen komoly biztonsági készültség volt érvényben, ami a sajtó munkáját is komolyan befolyásolta. Akárcsak a koronavírus járvány és a miatta elrendelt kötelező távolság tartás is.

Kapcsolódó írások:

Eskütétel 18 mm-en
Fotó: Chuck Kennedy/White House

Kiegészítés: Néhány héttel a bejegyzés megjelenése után a Fehér Ház hivatalos fotó archívumában megjelentek saját távvezérlésű képeik is. Ebből kiderült, hogy a Fehér ház számára idén is Chuck Kennedy készítette az eskütétel távvezérelt fotóit. Sőt a Flickr-en történt publikálásnak köszönhetően már a gép típusát sem kell találgatni.
Már egészen biztosan tudhatjuk, hogy egy Canon EOS R5-öt használt az RF15-35mm F2.8 L IS USM objektívvel, 18 mm állásban 1/250 záridővel és a kellő mélységélesség érdekében ƒ/11.0-es rekeszen, ISO 400 érzékenységen.

Elnöki beszéd 46 mm-en
Fotó: Chuck Kennedy/White House

Ráadásul nem csupán a pulpitus tövéből fotózott, hanem a szemközti kameraállásból is több féle képe megjelent. Ezek a képei szintén megtalálhatók a hivatals archívumban és ha már a technikai adatoknál tartunk, az is érdekes lehet egyeseknek, hogy két különböző típusú gépet is használt.

A Capitolium épülete 21 mm-en
Fotó: Chuck Kennedy/White House

Az egyik képet egy Leica M10R-el és Elmarit-M 1:2.8/21 objektívvel készítette, míg a másikat egy másik R5-tel. Azt sajnos nem tudjuk, hogy ezek közül a képek közül melyiket készítette távvezérléssel és melyiket exponálta a saját kezében tartott géppel. Mindkét lehetőség elképzelhető, hiszen azt biztosan tudjuk, hogy több távvezérelt gép is volt ebben a pozícióban. Hogy vajon Kennedy hosszabb távon is a hivatalos fotó csapat tagja marad-e, arról egyelőre nincs inforációm. A többi elnöki fotós felszereléséről külön írásomban olvashattok.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!