Az angol királyi udvar fotósa a Spektrumon

Fotó: Kent Gavin

Fotókért katt a képre!
Fotó: Kent Gavin

Újabb fotós dokumentumfilmet vetít karácsonykor a Spektrum. Ezúttal a brit királyi család hivatalos fotósának, Kent Gavin munkáját mutatja be az ismeretterjesztő csatorna. Általa pedig nem csak egy újabb fotós munkájába tekinthetünk be, hanem a királyi család mindennapjaiba is.

A blog egyik olvasója hívta fel a figyelmem rá, hogy több más fotós dokumentumfilm után most a királyi család fotósáról készült filmet vetítik. Én még nem láttam, de úgy hallottam, hogy érdemes lesz megnézni.
Kent Gavint több mint 130 díjra jelölték, ezek közül sokat el is nyert. Többször választották az év brit sajtófotósának, háromszor jelölték az Év Sportfotósa címre a szigetországban, hét alkalommal nyerte el a Royal Photographer of the Year címet, 1980-ban és 1990-ben is az évtized királyi fotósának (Royal Photographer) választották. Ez utóbbi címeket saját bevallása szerint sem kaphatta volna meg, ha a királyi család nem szavazott volna neki különleges bizalmat azzal, hogy olyan közel engedik őt, amilyen közel egyetlen más fotós sem kerülhet hozzájuk. Munkájának eredményét remek fotók mellett több könyv és fotóalbum is őrzi. Kedvenc udvari képeiből tavaly a Daily Mirror készített  válogatást.
 
Nemrég pedig elkészült a munkásságát bemutató dokumentumfilm is. Az eredetileg Royalty Close Up címre hallgató mini sorozat, magyar címe A Windsor-ház fotósa lett. Hivatalos ismertetője pedig így szól:

“Kent Gavin talán mindenkinél jobban ismeri a brit királyi család tagjait. A fotográfus közel fél évszázadon keresztül fotózta a királyi családot, és ezalatt több mint 60 ezer felvételt készített. Gavin most olyan képeket is megmutat, amelyeket még soha nem publikáltak. A sorozat a királyi család fotósának életén keresztül enged bepillantást a Windsor-ház tagjainak mindenapjaiba.”

Cím: A Windsor-ház fotósa

Vetíti: Spektrum

Időpontok:

  1. rész: Hétfő (2013. Január 27.) 10:55
  2. rész: Hétfő (2013. Január 27.) 11:25
  3. rész: Kedd (2013. Január 28.) 10:50
  4. rész: Kedd (2013. Január 28.) 11:20

Előzetes:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!