Így kattogtak a fényképezőgépek Fülöp herceg temetésén

Fülöp herceg temetése
További képekért katt a képre!
Fotó: Leon Neal/pool/Reuters

Szombaton eltemették Fülöp edinbourghi herceget. A Windsor Kastélyban kísérték végső útjára állami pompa helyett katonai ceremónia keretében.

“Missing man” manőver – nem csak Budapest felett
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mass Communication Specialist 2nd Class Nathan Burke/U.S. Navy

Korábban már írtam a blogon a Fülöp herceg halála esetére előkészített forgatókönyvről. Ennek utolsó elemei közt maga a gyászszertartás és a búcsú ceremónia volt. Szombaton a Windsor Kastély St George Kápolnájában helyezték végső nyughelyére az edinbourghi herceget.
Ugyan a közvetítésben halladszott néhány repülőgép zaja, de sajnos ez nem a “missing man” repülőkötelék tisztelgését jelezte előre. Mivel nem állami temetést kapott, így talán sejthető volt, hogy elmarad a díszrepülés, de azért én mégis csak hiányoltam a ceremóniáról. Igazán illett volna a katonai temetéshez. Különösen, mivel Fülöp herceg nem csak katona, hanem maga is pilóta volt. Egyébként mint arról cikkek is megjelentek, a Windsor közelében található Heathrow Airport a temetés kezdetén 6 percre teljesen leállította a légi forgalmát, hogy minél kevésbé zavarják a szertartást a gépek, amik gyakran repülnek el a kastély felett és állítólag sokat nézte együtt a Királynő és Fülöp herceg.

Halkítsd le a fényképezőgépedet!
Részletekért katt a képre!

Bár nagyon körültekintően ügyeltek, hogy a (járvány miatt vélhetően csak minimális számban) jelenlévő fotósok minél kevésbé látsszanak a BBC közvetítésében, időnként azért feltűntek. Sőt néha még hallható is volt a gépeik kattogása. Pedig ilyen helyzetben különösen fontos a fényképezőgépek lehalkítása, illetve emiatt egyre inkább jelentősége lehet a némán is dolgozni képes tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) gépek használatának.

Temetést fotózni – Daróczi Dávid kapcsán
Részletekért katt a képre!
Fotó: Radó Alexandra / Stop.hu

Ahogyan hírességek temetése kapcsán máskor is többször felvetődött, most is akadt, aki felvetette, hogy miért kellett a gyászoló családot és különösen a magára maradt Királynőt megmutatni. A temetések fotózásáról írtam már korábban is a blogon. A királyi család pedig különösen kiemelt szerepet tölt be Angliában, ezért különösen fontos dokumentálni is a velük kapcsolatos ceremóniákat. A hercegi temetés pedig még ha visszafogott is volt a teljes állami temetéshez képest, mégis igen nagyszabású, különösen látványos katonai megemlékezés volt. A hogyan korábbi írásomban is emltettem, a temetés sok család életében ugyanolyan fontos mint egy születésnap, vagy bármilyen más családi történés, így a fotózása is hasonló jelentősséggel bír.

Ti hogyan követtétek a herceg temetését? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!