Az összes amerikai elnök fotósai – ma van az elnök napja

Az elnöki fotó cseréje a Guantanamoi katonai bázison
Fotó: Brennan Linsley/Pool

Az USA egyik nemzeti ünnepe az Elnök napja (President’s day). Mostanában többször is foglalkoztam az elnökkel, leginkább Joe Biden beiktatásának fotózása, illetve az új elnöki fotós stáb kapcsán is. Gondoltam az ünnephez is illik és érdekes lehet megnézni azt is, hogy milyenek voltak a különböző elnökök hivatalos portréi, na meg persze, hogy kik voltak az azokat készítő fotósok.
Ezek a hivatalos portrék nem csak a történelemkönyvekbe kerülnek be, hanem minden egyes kormányhivatalban, katonai és egyéb állami intézményben kihelyezik Amerikában, sőt az egész világ szerte.

Fotósok a Fehér Házban
Fotó: Larry Downing/Reuters

Fontos tisztázni, hogy a Fehér Házi fotós jelző több dolgot is jelenthet, amiket könnyű összekeverni. Elsődleges jelentése azok a fotósok, akiket a Fehér Ház alkalmaz az elnök és a hivatal életének és eseményeinek dokumentálására. Ők a hivatalos Fehér Házi fotósok.
A kifejezés másik hasonló hangzású jelentése a különböző lapok és hírügynökségek Fehér Házba akkreditált munkatársait illeti. Ők nem a Fehér Ház alkalmazásában állnak, csupán tudósítani járnak oda. Még állandó belépő birtokában is csak meghívóval vehetnek részt az elnök programjain – amit nem is mindig kapnak meg. 

Kiderült, kik azok és mivel fényképeznek az elnök emberei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Chuck Kennedy/White House

Ugyanez igaz az elnök különféle utazásaira az Air Force One fedélzetén, ahova sokszor magával viszi az elnök az állandó tudósítókat is, de ez esetükben messze nem jelent állandó jelenlétet vagy korlátlan hozzáférést. (Bár mint az a későbbiekből is kiderül, még a hivatalos fotósok sem mindig fotózhatnak a Fehér Házban azt, amit akarnak.)

Elnökök és fotósaik:

  • 2021–jelenleg Joe Biden elnök fotósa Adam Schultz
  • 2017–2021 Donald Trump elnök fotósa Shealah Craighead
  • 2009–2017 Barack H. Obama elnök fotósa Pete Souza
  • 2001–2009 George W. Bush elnök fotósa Eric Draper 
  • 1998–2001 Bill Clinton elnök fotósa Sharon Farmer
  • 1993–1998 Bill Clinton elnök fotósa Bob McNeely
  • 1989–1993 George H. W. Bush elnök fotósa David Valdez
  • 1981–1985 Ronald Reagan elnök fotósa Michael Evans
  • 1977-1981 Jimmy Carter elnöknek nem volt hivatalos fotósa
  • 1974–1977 Gerald Ford elnök fotósa David Hume Kennerly
  • 1969–1973 Richard Nixon elnök fotósa Oliver F. Atkins
  • 1963–1969 Lyndon B. Johnson elnök fotósa Yoichi Okamoto
  • 1961–1963 John F. Kennedy elnök fotósa Cecil W. Stoughton

Lyndon B. Johnson eskütétele
Fotó: Cecil W. Stoughton/White House

A Wikipédia szerint a hivatalos Fehér Házi fotós pozícióját 1961-ben John F. Kennedy elnök teremtette meg. Előtte különböző katonai fotósok fényképezték az amerikai elnököt. A pozíció első betöltője Cecil W. Stoughton volt, aki a Kennedy elleni merényletet követően elkészítette következő elnök, Lyndon B. Johnsonról elhíresült képét az Air Force One fedélzetén letett hivatali esküjéről.
Stoughton maradt Johnson elnökségének első pár hónapjában is, de később Yoichi Okamoto leváltotta. Okamoto volt az első elnöki fotós, akit engedtek az Ovális irodában fényképezni.

Így tiltakozott Nixon az utolsó elnöki fotója miatt
Részletekért katt a képre!
Fotó: Oliver F. Atkins/Fehér Ház

Őt Nixon elnöksége alatt Oliver F. Atkins váltotta, akinek hivatalos fotósként is sok korlátozással kellett küzdenie. Nixon történelmi leköszönő beszéde előtt még tévéfelvétel is készült kettőjük vitájáról, hogy készült-e elég kép. Mégis Atkins képe Nixon és Elvis találkozójáról a Kongresszusi Könyvtár legtöbbet kikért fotója.
A következő elnök, Gerald Ford és fotósa David Hume Kennerly viszonya már sokkal pozitívabb volt. A korszak legismertebb fotója, ahogyan az elnök Liberty (Szabadság) nevű golden retrieverét simogatja.
Jimmy Carter először a UPI-nak, Look és People magazinoknak dolgozó fotóriportert, Stanley Treticket kérte fel fotósának. Ő azonban elutasította a felkérést, amiről azt mondta “Nem éreztem, hogy igazán bensőséges, személyes fotóst akart volna maga körül.” Ezek után Carter egész elnöksége során nem választott más fotóst.

Távvezérelt fényképezőgépek az elnök eskütételén
Részletekért katt a képre!
Fotó: Chuck Kennedy/White House

1981-ben, Ronald Reagan elnöksége alatt lett csak újra hivatalos fotósa a Fehér Háznak. Első ciklusa alatt Michael Evans töltötte be a pozíciót, de a második ciklusra már nem hosszabbították meg a megbízatását. A fotós ezt táviratban nehezményezte, az elnök viszont tántoríthatatlan maradt. Második ciklusára az elnökhöz hasonló vezeték nevű Don Regan vette át a fotós pozíciót. Alatta már nem csak a vezető fotós, hanem a hivatalos stáb többi tagja is bejárást kapott az Ovális irodába – köztük Pete Souza is, Obama későbbi hivatalos fotósa – így Reagan elnöksége alatt nem volt az elnöknek egyetlen személyi fotósa.
George H. W. Bush David Valdezt választotta fotósának. Legismertebb képe, amin az idősebb Bush és felesége az ágyukban fekszenek unokáikkal körülvéve.

A Fehér Ház fotói a Flickr-en
Részletekért katt a képre!

Bill Clinton hivatalos fotósa a vietnami veterán Bob McNeely volt, aki úgy dönttöt, fekete-fehérben fotózza az elnököt. A Lewinsky botrány közepette kevésbé hagyták fotózni és 1998-ban lemondott megbízatásáról. Hivatalos indoklása szerint, hogy többet lehessen a  családjával. Kapcsolata Clintonékkal azonban nem szakadt meg. Később 2000-ben ő fotózta Hillary Clinton szenátusi kampányát is. McNeely után Clinton második ciklusára Sharon Farmer vette át az elnöki fotós feladatkörét. Farmer az első nő, aki a Fehér Ház fotós hivatalát vezette. Egyúttal ő az első afro-amerikai nő is, akit valaha fotósként alkalmaztak a Fehér Házban.

George W. Bush értesül a terrortámadásról
Fotó: Win McNamee/Reuters

George W. Bush mindkét elnöki ciklusa során Eric Draper volt a hivatalos fotós, de úgy  fest, ő pont lemaradt a történelmi képről, amikor az elnök egy iskola látogatás során értesült a 9/11-es terrortámadásról. Az ikonikussá vált képet a Reuters és az AP jelen lévő  fotósa is megörökítette, Draper aznapi képei közt azonban nem szerepel sem más lapok válogatásában, sem saját oldalán.

Barack H. Obama elnöki fotója
Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

Barack Obama fotósával, Pete Souzával és  munkásságával már sokat foglalkoztam a blogon. Őt még 2005-ben bízta meg a CNN Obama illinoisi szenátor első évének dokumentálásával. Ekkor kezdett kialakulni kapcsolatuk a későbbi elnökkel, aminek eredményeként a kampányát és mindkét elnöki ciklusát is fotózta. Obama kampányról és elnöki munkásságáról is fotóalbumot adott ki. Arról is írtam a blogon, hogy Souza Canon 5D mark  III-al fényképezte Obamát, amit nem csak  Souza, de Obama kezében is láttunk már és a képeikben levő metaadatok alapján a fotósok teljes felszerelését sikerült megismerni.

Instagramol a Fehér Ház hivatalos fotósa is
Fotó: Pete Souza/White House (@petesouza)

Képei jó részét a Fehér Ház hivatalos Flickr archívumában is közzé tette – amit ő hozott létre, de azóta is megőrizték hagyományként. Fehér Házi fotós munkásságáról a National Geographic dokumentumfilmet készített.
Souza saját Instagram fiókot is indított képeiből. Itt a Fehér Házi megbízatásának lejárta után is folytatta az Obama képek publikálását. Az amerikai közélet megosztottságát érezve egyre inkább Trump elnök sokak által vitatt ténykedéseire reagálva posztolta saját képeit. Ezekből az aktuálpolitikai reakciókká vált  posztokból a közelmúltban újabb albumot szerkesztett és egy újabb dokumentumfilm is készült róla.

Új ágyú az elnöki fotós arzenáljában
Részletekért katt a képre!
Fotó: Pete Souza/White House

Miközben Pete Souza legendássá vált az elnöki hivatalt és Obama személyét bemutató valóban különleges képeivel, addig az amerikai sajtó nem győzött tiltakozni amiatt, hogy Obama és stábja nem hagyják őket tudósítani még a szokásosan nyilvános eseményekről sem. Amikor mégis, akkor meg hatalmas tumultus mellett igen kis mozgásteret hagytak a tudósítóknak.

Donald Trump
Fotó: Shealah Craighead/White House

Donald Trump eleinte úgy tűnt, hogy nem jelöl ki hivatalos fotóst, de már beiktatása után egy héttel Shealah Craighead-ről cikkeztek az amerikai lapokban hivatalos fotósként.

Shealah Craighead fényképezi az elnöki helikoptert
Fotó: Dan Scavino/Twitter/Wikipédia

Ő volt a második nő az elnöki fotós tisztében. A 157 cm magas Craighead a Wikipédia szerint alacsony termete miatt gyakran sámliról fényképez. Korábban Laura Bush személyi fotósa volt George W. Bush elnöksége idején, majd Sarah Palin és Kay Bailey Hutchinson kampányát is fotózta, mielőtt Trump kinevezte fotósának.

Joe Biden alelnöki portréja
Fotó: David Lienemann/White House

Az alig egy hónapja hivtalba lépett Joe Biden beiktatásáról írtam már a blogon. Az már jó ideje ismert, hogy Biden Adam Schultzot nevezte hivatalos fotósaként. Schultz korábban Hillary Clinton kampányát is fotótózta, majd Biden csapatához csatlakozott már a kampány idején.
Fotós stábja által elsőként közzétett képei alapján sejthető, hogy a hivatalos fotósok közt az Obama fotós csapat több tagja is helyet kapott, de egyelőre bizonytalan, hogy mennyien maradnak állandó fotósként és kik voltak, akik csak külsősként segédkeztek a beiktatás fotózásában. Az egyértelműnek látszik, hogy az állandó fotósok mind MILC-gépekkel dolgoznak. Az is valószínűnek tűnik, hogy a Fehér Ház Sonyra váltott, akárcsak az AP hírügynökség is. Az elnöki fotós és legalább a stáb még egy tagja Sonyt használt a beiktatás fotózásakor. A többiek közt akadtak mindenféle gépek. Joe Biden hivatalos elnöki portréjának eddig nem találtam nyomát sem a hivatalos amerikai fotó archívumokban, sem a sajtóban, sem a Fehér Ház weboldalán. Pedig az elnök beiktatásával egy időben közzé szokták tenni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!