Új ágyú az elnöki fotós arzenáljában

Obama még 5D mark2-vel
Fotó: Pete Souza/White House

Nemrég 5D mark III-al készült fotók tűntek fel a Fehér Ház hivatalos fényképei között. A jelek szerint újít felszerelésén az Obama elnököt fényképező udvari fotós.

Ezúttal nem arról van szó, hogy Obama kapott új játékszert, mint nemrég Medvegyev elnök esetében. Viszont ahogy egy Arizonai eseményen egyszer már pózolt a fotósoknak fényképezőgéppel (lásd a képen), még az új 5D mark III is kerülhet az elnök kezébe.
Rob Galbraith figyelt rá fel, hogy a Fehér Ház hivatalos Flickr oldalán a közelmúltban megjelent egy 5D mark III-al készült kép (sőt azóta másikat is talált). Az egyébként unalmas tárgyalást dokumentáló kép EXIF adataiból az is kiolvasható, hogy a képet a hivatalos elnöki fotós, Pete Souza kedvenc objektívével, a Canon 35/1.4L-el készítette, amivel a legtöbb képe készül Obamáról. A szerző azt is hozzáteszi, hogy a bárki számára hozzáférhető archívum tanúsága szerint Souza előszeretettel használ különböző fix objektíveket a zoomok helyett.

Az egyik 5D mk3-al készült hivatalos kép
Fotó: Pete Souza/White House

Ugyan a mára öt fősre gyarapodott (Pete Souza, Lawrence Jackson, David Lienemann, Chuck Kennedy és Sonya N. Hebert, aki Samantha Appletont váltotta) elnöki fotós csapat néhány képe 1D mark III-al készült, mint azt Pete Souza az elnöki fotós tisztére történt kinevezésekor is mondta, a képeik többsége 5D mark II-vel készül. Így például az Obama adminisztráció legismertebb képe a Osama bin Laden halálát kiértékelő vezérkari értekezletről is, vagy éppen az elnök találkozója az akna baleset áldozatává vált Joao Silvával.

Az 5D mark III alighanem tartósan rendszeresítve lesz a Fehér Házban, még akkor is, ha esetleg a nemrég felröppent kártyasebesség problémát nem is fogják orvosolni, hiszen az elnöki stáb eddig is boldogult a lényegesen szerényebb képességű 5D mark II-vel is, az általuk dokumentált diplomáciai eseményeken pedig aligha fog megtelni a mark III puffere.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!