Megalakult az index.hu audiovizuális rovata – egyetlen fotósa van a lapnak

Az index.hu Audiovizuális rovata

Az Index történelmi fotórovatának távozása óta már másodszor alakult újra az index.hu fotórovata. Ezúttal nem csak személycserét, hanem koncepció váltást is ígér a vezetőség. Az év elején kirúgott fotósok többségének azóta sincs munkája.

Minden fotóst kirúgtak az indextől
Részletekért katt a képre!

Mint arra a Kreatív cikke és több olvasóm és kollégák is felhívták rá a figyelmem, néhány napja teljesen eltűnt az index.hu impresszumából a fotósok kirúgása után meglehetősen elnéptelenedett fotó rovat és a korábbi videó rovat is. Audiovizuális név alatt jelent meg a néhány megtartott képszerkesztő és a stábhoz újonnan csatlakozott új kollégák. A korábban a régi Indexnél dolgozó, majd más munkahelyről a tömeges felmondások után címlapszerkesztői posztra visszatérő Karip Tímea vette most át a teljes audiovizuális rovat vezetését. Az impresszum szerint alatta ezentúl két címlapszerkesztő, három képszerkesztő, két szerkesztő, két videoriporter és a 10 fős rovatból mindössze egyetlen fotóriporter dolgozik majd. A rovat egyetlen fotósa jelenleg az MTI korábbi pécsi tudósítója, Sóki Tamás, de a közemúltban a képszerkesztőktől is rendszeresen jelentek meg fotók az oldalon. (Az írás megjelenése óta történt változásokkal frissült a bejegyzés, ezeket a cikk végén olvashatjátok.) Hogy ez mennyire jelenti a sokak által feltételezett multifunkciós fotóriporter modellre váltást, azt majd az idő és a megjelenő anyagok fogják megmutatni. A lapigazgató Starcz Ákos a fotós leépítéskor tett kijelentéseit most némileg átfogalmazva ismételte meg a Média1-nek:

“Az újonnan felálló rovat felel immár minden vizuális elemért az oldalon: ebbe a feladatkörbe tehát a címlapszerkesztés, a cikkek képezése, a videók arculata vagy a grafikai elemek is beletartoznak. A célunk az, hogy az Indexre látogató olvasó egységes arculattal találkozzon. A rovat még nincs kész, a csapat bővülhet, és a vizuális tartalmak fejlesztésében együttműködünk a Dialogue Creative szakembereivel is, de mostantól minden nem szöveges elemért már a Karip Tímea által vezetett csapat felel az Indexnél”.

Multifunkciós fotóriporterek?
Részletekért katt a képre!
Készítő ismeretlen

A Last Days of Index Facebook oldal posztja azt fűzte a Kreatív cikkéből kiemelt idézethez, hogy “Mindig jó, amikor a marketingesek írják az újságot”. A véleményt ihlető idézet pedig:  “A rövid, szórakoztató tartalmakra fókuszáló Mindeközben rovatban ugyanis az Indamedia Sales marketingcsapatának tagjai (Péter Dávid, Bereczk Zsófia) is szerepet vállalnak. Starcz elmondása szerint a Mindeközben rovat kezelését az Indamedia marketingcsapatának tagjai ambicionálták.”

A koronavírus súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

Bulvárosodik az index?
A Media1 ma azt is megírta, hogy a Blikktől érkezik az index.hu új főszerkesztő-helyettese, Gedei Norbert. A lapigazgató magazinos irányvonalnak nevezi, de nem nehéz ebben a lépésben az index (még jobban?) a bulvár felé terelését látni.
Ennek fényébben különösen ironikus, hogy a fotó rovatot a tömeges felmondások után csupa bulvár lapoknál sok éves tapasztalatot szerzett fotóssal töltötték fel. Akiket alig több mint negyed évvel azután, hogy más lapoktól biztos állásaikból a megújuló indexhez csábították, idén év elején egyszerre kirúgtak, pont akkor, amikor a lap a bulvár felé kezd összpontosítani. Az igazán szomorú, hogy ezek a fotós kollégák többségében azóta is állás nélkül maradtak és a jelenlegi fotós munka hiányos helyzetben esélye se sok van állást, vagy még alkalmi munkát találni sem.

Kiegészítés: Mint valaki felhívta rá a figyelmemet, az eredeti cím pontatlan volt, mivel egy fotós sem maradt az indexnél. A legrégebbiek a (szinte) teljes szerkedztőség felmondásakor távoztak. A helyükre felvett fotósokat alig több mint három hónappal később kirúgták és most teljesen új fotóst vettek fel a kirúgott négy másik helyére.
Az is kiderült, hogy mint a lapigazgató nyilatkozatában is utal rá, hogy a csapat tovább bővül majd. Nagyjából egy héttel később az egyik képszerkesztő beosztását átírták fotóriporterre, ezzel megduplázódott a fotósaik száma és azóta egy új fotóst is felvettek, így már három fotóssal dolgozik a lap.
Az új rovat vezetője azt is megerősítette, hogy előfordul, hogy a képszerkesztőik is fotóznak. Egyéb feladatok halmozását viszont nem tervezik, mert az a munka minőségének rovására menne.

Ti mit gondoltok az index átalakulásáról? Írjátok meg kommentben a blog Facebook oldalán!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!