Hagyták a sajtót egy kicsit Obamát fotózni

A Washington Post tegnap megírta, hogy a sajtó korlátozása miatt sokat kritizált Obama adminisztráció ezúttal hagyott egy kis fotózási lehetőséget a Fehér Házban dolgozó tudósítóknak.

Mindebben semmi különös, vagy hír értékű nem volna, ha egyrészt az ilyen lehetőségek nem volnának nagyon ritkák, másrészt, ha nem csak tíz percre engedték volna a fotósokat és operatőröket az Ovális iroda külső ablakaihoz.


Ezalatt az idő alatt és ilyen körülmények között készülnek az ilyen képek Obamáról.

Fotó: Jacquelyn Martin/AP

Ilyen fotó készül
Fotó: Jacquelyn Martin/AP

Az elnök hivatalos fotósának, a blogon is gyakran emlegetett Pete Souzának persze nincsenek ilyen problémái. Hiszen ő és fotós csapata szabadon mozoghat a Fehré Házban és korlátlan hozzáféréssel rendelkezik, hogy aztán képeikből az elnök stábja kiválaszthassa a céljaiknak leginkább megfelelőt. Pontosan ezért tiltakozik egyöntetűen az amerikai sajtó azellen, hogy őket még a hivatalos eseményeken sem mindig engedik dolgozni.

Hosszabb eseményen készült kép, de a lényeg látszik rajta

Illusztráció – videó alább

Eközben Magyarországon
Magyarul az ilyen rövid alkalmakat úgy emlegetik a sajtó osztályok, hogy “fotó és vágókép készíthető”. Az amerikaiak által használt “photo spray” kifejezést valahogy találóbbnak érzem, mert tényleg nem nagyon lehet többet csinálni ilyenkor, mint megszórni a résztvevőket egy gyors sorozattal, aztán reménykedni, hogy a képek között lesz talán egy-két olyan is, amibe épp nem vakuzott bele a melletted álló másik húsz fotós közül senki, sem a fotósok/operatőrök, sem az előttük álló testőrök, sajtósok és diplomaták nem lógnak bele a képbe és hogy a fotóalany sem pislogott, vagy grimaszolt olyat, amit jó szívvel nem publikálnál.

A meghívóban néha még azt is oda szokták írni, hogy egy ilyen programpont öt perces lesz, de az utóbbi időben leszoktak róla, mert öt percig talán még soha nem tartott. A fotósok és operatőrök be és kiterelésével együtt Magyarországon sem sokkal hosszabb, mint 10-30 másodpercnyi lökdösődés, ami alatt mindenki megpróbál olyan helyzetbe kerülni, ahol épp nincs takarásban egyik fontos ember sem (ezt különleges rutinnal nehezítik általában a tolmácsok és más kísérők), aztán a sajtóban mostanában fotóssal lökdösődés miatt sokat emlegetett Havasi Bertalan vagy egy kollégái elkezdik kiterelni a sajtómunkásokat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!