Ne felejtsétek el felvenni a jogdíjaitokat!

Fotó: rupixen.com/Unsplash

Elérkezett egy nehéz év vége, sok csapás érte idén a fotósokat is. Most minden apró segítség jól jöhet és a szerzői jogi rendszerben van néhány intézmény, amik segíthetnek es kis pénzhez jutni. Éljetek velük, ha már ott vannak.

Minden év végén költség elszámolásokat és adóbevallást készít az ember (bár utóbbit általában nem pont év végén szokás). Általában ilyenkor kiértékeljük az óévet és terveket készítünk az új évre. Érdemes legkésőbb ebbe az év lezárási folyamatba beépíteni azt is, hogy a kiállított számláink kifizetése mellett azt is leellenőrizzük, hogy egyéb jogdíjak is járnak-e nekünk. Nem árt, ha ezt nem hagyjuk az év utolsó napjára, de még mindig jobb későn megejteni, mint soha!

Képtolvajok alaptalan mentségei
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Engedély nélküli megjelenések
Érdemes legalább ilyenkor utánanézni az év során az engedélyünk nélkül megjelent képeinknek és intézkedni ezekkel kapcsolatban. Ha nincs bajunk a megjelenéssel, akkor csak behajtani kell az érte járó jogdíjunkat, kiharcolni, hogy kiírják a nevünket, ahogyan kell és webes megjelenésnél linkeljék az oldalunkat is.
Ha nem akarjuk azt a megjelenést, akkor elintézni, hogy töröljék és ettől függetlenül ugyanúgy megfizessék a jogdíjat és kártérítést, amiért az engedélyünk nélkül használták a munkánkat. Az ilyen viták általában kellemetlenek, sokszor elhúzódnak, de nem hagyjatjuk rájuk, mert akkor még többet fogják csinálni és még jobban leértékelődik miatta a munkánk.

Vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

Kiterjesztett közös jogkezelők által beszedett jogdíjak
Korábban írtam már a blogon a kiterjesztett közös jogkezelést végző szervezetekről. Azt is megírtam, miért nem tartom a legideálisabbnak a működésüket, de ha már náluk van a pénzetek, akkor jelentkezzetek érte és vegyétek fel!

A képzőművészek közös jogkezelését a Hungart végzi és más művészek mellett rengeteg fotós jogdíja is kifizetésre vár náluk. Amikor márciusban írtam erről, 1748 alkotót kerestek, hogy azok felvegyék a nekik járó jogdíjakat, amik három év után elévülnek. Akkor is elég sok ismerős név volt a listán és az oldaluk szerint a lista 2020. február 19. óta nem változott, így valószínűleg még mindig ugyanazok a nevek vannak a listán. Ha ti még nem vettétek fel a jogdíjatokat, akkor ideje megtennetek és szóljatok másoknak is, hogy jelentkezzenek a pénzükért!

https://unsplash.com/photos/GJao3ZTX9gU

Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Cytonn Photography/Unsplash

Ha már úgyis a jogdíjaitokkal foglalkoztok, szerintem kilépni is érdemes a Hungart közös jogkezeléséből, hogy ne tudják a beleszólásotok nélkül engedélyezni a képeitek felhasznalását. A kilépéssel így év végén már igencsak el is késtetek a szeptember végi határidő miatt, de ha eddig még nem tettétek meg, akkor ez is olyan, amit jobb későn megejteni, mint soha. Ha most megteszitek, később nem tudjátok elfelejteni.

Visszakaphatjátok az adathordozók jogdíját – vagy mégsem!?!
Részletekért katt a képre!

Adathordozók magánmásolási díjai
Azóta írtam a zenei jogdíjakat gyűjtő Artisjus által az adathordozók után beszedett magánmásolási díjak visszafizetésének rendszeréről is. Ha nektek is van egy rakás adathordozótók, amiken a fotóitokatt ároljátok, akkor egy csomó jogdíjat is befizettetek ezek után – ha Magyarországon vettétek őket. Talán nem késő még beadni az igénylést, hogy ezekből legalább valamennyit vissza tudjatok igényelni.

Persze máskor ne hagyjátok ezeket az év utolsó napjára, de ha eddig még nem léptetek, akkor ne halogassátok!

Intézkedjetek minél előbb!

Küldjétek el az írásom másoknak is, hogy minél többen értesüljenek róla!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!