Artisjus: Nem kell jogdíjat fizetni a külföldről rendelt hordozók után

Artisjus hologram egy memóriakártyán
Készítő ismeretlen

A hétfői írásom a Cyber Monday akciókról felvetette, hogy mivel az Amazon aligha teszi meg, valószínűleg magunknak kell megfizetnünk a kötelező jogdíjat a külföldről rendelt adathordozók után. Kiderült, hogy mégsem így van. Egyáltalán nincs semmi teendőnk a magunknak rendelt hordozókkal.

Memóriakártyák töredék áron! – Cyber Monday az Amazonon
Részletekért katt a képre!

Mint írtam is a korábbi bejegyzésemben, az Artisjus tájékoztatója egy kicsit elbizonytalanított, hogy mi a helyzet a külföldről (jóval a magyar árak alatt) megrendelt adathordozókkal, kell-e vajon jogdíjat fizetnünk utánuk. Nem mintha azt feltételezném, hogy önként túl sokan meg akarnák tenni, de ha már annyit írok a blogon szerzői jogi témákról, akkor kíváncsi voltam, hogy mi a hivatalos álláspont erről.
Meg ha már az oldalam furdaló kérdéseknél tartunk, az is egyre jobban érdekelt, hogy az adathordozók csomagolásán található matricákat ugyanúgy évekig meg kellene-e tartanunk, mint ahogyan a termékek garancia jegyeit és az adóbevallásokat is? Ellenőrzi-e a matricákat az Artisjus, vagy bármilyen más hatóság azután, hogy kifizettük a boltban?

Az Artisjus hivtalos válasza:

“Adathordozó vásárlása esetén az üreshordozó vagy magánmásolási díj megfizetésére minden esetben a kereskedő köteles (természetesen a külföldi kereskedők is), nem a vásárló. Tehát aki saját részre vásárol ilyen terméket (fontos, hogy szigorúan nem továbbértékesítési céllal!), annak nem kell magánmásolási díjat is fizetnie. Vásárlás után tehát Önnek más teendője nincs.

A hologramos címkék, vagy mobileszközök IMEI száma esetén ugyanez az alaphelyzet: nyilvántartásuk kizárólag a kereskedő díjfizetését hivatott ellenőrizni. Így a vevőnek a matricát vásárlás után nem kell megtartania.”

Ez jó hír mindannyiunknak, akik külföldről (is) vásárolunk. Kimondottan rossz hír viszont minden magyar kereskedőnek, akik a számukra kötelezően megfizetendő jogdíj miatt az amúgy szokásosnál is még nagyobb hátrányba kerülnek a külföldi kereskedőkkel szemben, mint arról az Index is írt már korábban.

A Cyber Monday véget ért, de a memóriakártyák úgy látom, továbbra is jó áron kaphatók, még mindig érdemes nézelődni!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!