Artisjus: Nem kell jogdíjat fizetni a külföldről rendelt hordozók után

Artisjus hologram egy memóriakártyán
Készítő ismeretlen

A hétfői írásom a Cyber Monday akciókról felvetette, hogy mivel az Amazon aligha teszi meg, valószínűleg magunknak kell megfizetnünk a kötelező jogdíjat a külföldről rendelt adathordozók után. Kiderült, hogy mégsem így van. Egyáltalán nincs semmi teendőnk a magunknak rendelt hordozókkal.

Memóriakártyák töredék áron! – Cyber Monday az Amazonon
Részletekért katt a képre!

Mint írtam is a korábbi bejegyzésemben, az Artisjus tájékoztatója egy kicsit elbizonytalanított, hogy mi a helyzet a külföldről (jóval a magyar árak alatt) megrendelt adathordozókkal, kell-e vajon jogdíjat fizetnünk utánuk. Nem mintha azt feltételezném, hogy önként túl sokan meg akarnák tenni, de ha már annyit írok a blogon szerzői jogi témákról, akkor kíváncsi voltam, hogy mi a hivatalos álláspont erről.
Meg ha már az oldalam furdaló kérdéseknél tartunk, az is egyre jobban érdekelt, hogy az adathordozók csomagolásán található matricákat ugyanúgy évekig meg kellene-e tartanunk, mint ahogyan a termékek garancia jegyeit és az adóbevallásokat is? Ellenőrzi-e a matricákat az Artisjus, vagy bármilyen más hatóság azután, hogy kifizettük a boltban?

Az Artisjus hivtalos válasza:

“Adathordozó vásárlása esetén az üreshordozó vagy magánmásolási díj megfizetésére minden esetben a kereskedő köteles (természetesen a külföldi kereskedők is), nem a vásárló. Tehát aki saját részre vásárol ilyen terméket (fontos, hogy szigorúan nem továbbértékesítési céllal!), annak nem kell magánmásolási díjat is fizetnie. Vásárlás után tehát Önnek más teendője nincs.

A hologramos címkék, vagy mobileszközök IMEI száma esetén ugyanez az alaphelyzet: nyilvántartásuk kizárólag a kereskedő díjfizetését hivatott ellenőrizni. Így a vevőnek a matricát vásárlás után nem kell megtartania.”

Ez jó hír mindannyiunknak, akik külföldről (is) vásárolunk. Kimondottan rossz hír viszont minden magyar kereskedőnek, akik a számukra kötelezően megfizetendő jogdíj miatt az amúgy szokásosnál is még nagyobb hátrányba kerülnek a külföldi kereskedőkkel szemben, mint arról az Index is írt már korábban.

A Cyber Monday véget ért, de a memóriakártyák úgy látom, továbbra is jó áron kaphatók, még mindig érdemes nézelődni!