Vége a FotóSarok blognak – 9 év után búcsúznak az olvasóktól

Elköszön a FotóSarok Blog
Részletekért katt a képre!

Egy sor fotós blog megszűnéséről beszámoltam már korábban a blogon. Most egy újabb oldallal gazdagodik a lista, mivel a FotóSarok blogja is lehúzza a rolót. A fotós társadalom egészét sújtó koronavírus válság nyilván őket sem kímélte, de a FotóSarok átalakulási folyamata már jóval korábban elkezdődött. A mai bejelentés tulajdonképpen már várható volt.

A FotóSarok fénykorában több lábon álló üzleti központként működött. Szaküzlet, fotólabor és bérelhető fotóstúdió mellett voltak akkreditált és egyéb szakmai képzéseik, workshopjaik, tanfolyamaik, szakmai műhelyük, cégeknek és magán személyeknek nyújtott fotó szolgáltatásaik.

Megszűnik a blog, nincs értelme folytatni
Részletekért katt a képre!
Fotó: Iain Farrell/Flickr

Egy idő után fokozatosan szűkült a palettájuk. Először a laborszolgáltatásuk szűnt meg. Aztán bezárták a szaküzletet, később felhagytak az OKJ, majd minden más tanfolyammal is. Bezárt a bárki által igénybe vehető nyilvános fotóstúdió is, ma már csak saját munkáikhoz használják. Az átalakulási folyamat közben el is költöztek a XIII. kerületi sarokházból, amiről annak idején az üzletet elnevezték. Bár találtak egy másik sarkot új helyszínnek, így a névhez hűek maradtak. Megmaradt a név, a weboldal és a blogot is megtartották, de ez sem tartott örökké. Ma bejelentették, hogy már a blognak is vége, ezentúl nem frissül majd.
Ígéretük szerint az eddigi tartalom megmarad, nem fenyegeti a digitális enyészet, am annyi más megszűnő oldal tartlamát tette már örökre elérhetetlenné.

Tizenkét éves a blogom
ismerd meg és véleményezd!

Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A FotóSarok blog állandó szerzője Korecz Márk több fotótechnikai cég szakmai blogját is írta egy időben. Saját képeivel színesített, személyes hangvételű írással búcsúzik az olvasóktól. Arról mesél, a blog elmúlt 9 éve során hogyan alakult át a fotós szakma egésze és az ő saját karrierje is. Megtudhatjuk, miért és hogyan veszítette el egyre jobban az érdeklődést a fotózás, a fotós újdonságok követése és az azokról értekezés iránt is, hogyan fulladt végül ki az egykor meghatározó szakmai oldalak közé tartozó blog is. A blog bezárásának okai közt egyáltalán nem említi a búcsú bejegyzés a cég átalakulását, szolgáltatási körük leszűkülését, ahogyan a szakma egészét sújtó koronavírus járványt sem. Talán nem is ezek miatt született meg ez a komoly döntés. De aligha függetleníthető ezektől a gazdasági hatásoktól, hogy a blog mára feleslegessé vált a cég számára éppúgy, mint ahogy a szerző egykori lelkesedése is kifújt.

Kérdőív a készülő blogkönyvemről
Részletekért katt a képre!

Szomorú történet, de sajnos nem példa nélküli. Sokan sajnáljuk, amikor megszűnik egy remek blog és sajnos gyakrabban megtörténik, mint szeretnénk. A kor- és társadalmi környezet dokumentálása mellett azért is szoktam foglalkozni a fotós blogok megszűnésével, mert régóta foglalkoztat a kérdés, miért érdemes blogolni, meddig érdemes folytatni, hogyan és merre érdemes tovább fejleszteni, meg hogy mi jön majd utána. Általánosságban is érdekelnek ezek a kérdések, még jobban a saját életem és a blogom jövője miatt is.

Kikértem a ti véleményeteket is egy kérdőívvel a blogról – ami nagyon hasonlít az időtlen-idők óta készülő blogkönyvemről indított ötletgyűjtő kérdőívre. Magamban is sokat kerestem a válaszokat ezekre a kérdésekre, de ez azt hiszem innen már egy másik írás lesz majd egyszer…

Természetesen továbbra is várom a visszajelzéseiteket a fent linkelt kérdőíveken és a blog Facebook oldalán kommentben is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!