Százszoros pénzt perelt a fotós, mint ajánlottak

Fotó: Jason Sheldon/Junction10Photography

Fotó: Jason Sheldon/Junction10Photography

A tolvaj nagyvonalúan párszáz dollárral akarta kiszúrni a fotós szemét egy engedély nélkül felhasznált képért. A szerzői jogi per végén kénytelen volt százsorosát ajánlani ennek a korábban ajánlott összegnek – és tízszeresét annak, amit a fotós eredetileg kért volna.

Jason Sheldon angol fotós 2011 júliusában készítette a fenti backstage fotót az LMFAO rapper duóval bulizó Ke$háról (aki budapesti koncertjekor is kavart némi felháborodást fotós berkekben).
A Daybrook House Promotions egyszerűen lementette a képet és felhasználta saját reklámjához, azzal a hibás érveléssel, hogy mivel a fotó a Tumbleren közzé lett téve, azt bárki szabadon használhatja.

"Őrizd meg a hidegvéred és ejeltsd a szerzői jogsértést!"Fotó: Cypher Neo/Deviant Art

“Őrizd meg a hidegvéred és jelentsd a szerzői jogsértést!”
Fotó: Cypher Neo/Deviant Art

Lehetett volna békésen rendezni
A fotó készítője, Sheldon igyekezett elmagyarázni a cégnek, hogy a szerzői jog nem így működik, és küldött egy 2200 dollárról (kb. 480 ezer forint) szóló számlát. A cég azonban azt válaszolta, hogy nem használták volna fel a képet, ha tudják, hogy fizetni kell érte, így közölték, hogy legfeljebb 150 dollárt (kb. 32 ezer forint) hajlandók fizetni érte.

Hideg vér és nyertes per
A sértő ajánlat elfogadása helyett Sheldon perre vitte az ügyet és miután az ügy több fázisában is a fotós javára döntött a bíróság, a korábban nagyképű Daybrook végül húsz ezer fontos (kb. 7 millió forint) peren kívüli megállapodást ajánlott a fotósnak.

Charles Swan brit média jogász azt nyilatkozta az Amateur Photographernek, hogy reméli, ez az eset is üzenet értékű lesz a szerzői jogokkal nem törődő média cégek számára: “Ez az eset is megmutatja, hogy a kitartás megtérülhet a fotósok számára, ha érvényt kell szerezni a szerzői jogaiknak, és hogy mennyivel drágább lehet, ha a jogsértő nem köt megállapodást még a per előtt.”

via PetaPixel via Amateur Photographer

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!