Fontos szerzőjogi határidő közeleg – szeptember 30-ig intézkedhettek!

https://unsplash.com/photos/GJao3ZTX9gU

Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Cytonn Photography/Unsplash

Frissítés: A bejegyzés megjelenése utáni évben, 2021-ben megváltozott a Hungart közös jogkezeléséből történő kilépés szabályozása, így azóta már nem az addigi határidőhöz kötött kilépés és több hónapos átfutási idő utáni életbelépés van érvényben. A módosításnak köszönhetően immár az év bármely napján lehet jelezni a kilépési szándékot és az öt napon belül életbe is lép. Így már nincs ok a határidővel riogatni, de a kilépést ugyanúgy érdemes minél hamarabb mérlegelni és megtenni, ha azt az érdekeiteket jobban szolgálónak tartjátok, mint hagyni, hogy a közös jogkezelő szervezet dönthessen a képeitek közléséről. Ezzel kapcsolatos gondolataimat a korábbi írásomban megtaláljátok. A módosítás miatt a határidőre vonatkozó részeket ebből a bejegyzésből kihúztam, a véleményem többi része változatlanul érvényes.

Mint minden évben, idén is szeptember 30-ig nyilatkozhattok a fotóitok szerzőjogi védelmének módjáról. Ha cselekedni akartok, akkor ne késlekedjetek a közös jogkezelésből való kilépő nyilatkozat elküldésével!

Ha most szeptember 30-ig nem adjátok be a kilépési nyilatkozatot, akkor már csak a jövő szeptemberi határidőig tudjátok később beküldeni, így legközelebb csak még egy évvel később január 1-ei hatállyal lesz módotok kilépni a közös jogkezelésből.
Viszont, ha most kiléptek és később mégis meggondoljátok magatokat, visszalépni bármikor tudtok a közös jogkezelésbe. Úgyhogy vagy döntsetek minél hamarabb, vagy lépjetek ki és halogassátok a döntést a visszalépésről!

Nyilatkozat letöltéséhez katt a képre!
Szeptember 30-ig kell megérkeznie tértivevénnyel, vagy emailben!

Korábban részletesen írtam a blogon a Hungart egyesület közös jogkezelési tevékenységéről és hogy miért gondolom, hogy nem minden fotósnak érdeke hagyni, hogy ők rendelkezzenek a képei felett.
Ha nem nyilatkoztok, akkor joguk van a képeitek felhasználását engedélyezni anélkül, hogy megkérdeznének titeket, vagy beleszólásotok lenne. Nem ismétlem a korábban leírtakat, akit érdekel a szerzői jogainak védelme, az elolvashatja a korábbi írásomat, amiben megtaláljátok a szervezet ellenvéleményét is, illetve persze érdemes a szervezet weboldaláról is tájékozódni.

A 2018-as írásom óta 30-ról 2021-re 116-ra nőtt a Hungart jogkezeléséből kilépettek száma, bár ez a szám kicsit csalóka, mert az MTI többszáz fotós által készített teljes fotóarchívuma mindössze egyetlen tételként szerepel ebben a tiltó listában.

Vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

A bejegyzés írásakor 2020. szeptemberében 1718-an vannak ebben a pillanatban azok az alkotók, akiknek az alkotásai után a szervezet jogdíjat vett fel, kifizetni azonban nem tudják a jogosultaknak, mert vagy nem tudják elérni az alkotókat, vagy ha sikerült őket értesíteni, akkor sem jelentkeztek a jogdíjaikért. (2022. februárjában már 2075 jogosultat keresnek hiába.) Mivel az utoljára februárban frissült listán még mindig elég sok ismerős nevet látok, akárcsak a járvány elején, most is ismét ajánlom figyelmetekbe, hogy vegyétek fel a nektek járó jogdíjakat! Mindannyian keressétek meg legalább azt, hogy a ti nevetek szerepel-e a jogosult keresési listán, de ha ismerősöket találtok szóljatok nekik is, hogy ne vesszenek el a nevükben felvett jogdíjaik!

Bővebben a Hungartról a róluk írt bejegyzésemben és a saját weboldalukon tudtok tájékozódni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!