Karácsonyi COVID válság – az elhúzódó járvány hatása a fotósokra

Karácsony vásárok nélkül
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Helyzetjelentés a fotós szakma 2020-as karácsonyi szezonjáról. Nehéz pozitívan írni erről a gazdasági helyzetről. Nem magam akarom sajnáltatni, de szükségét érzem a fotós szakma aktuális helyzetét összefolgalni. Persze sokkal jobb, ha a keserű helyzetleírás inkább cselekvésre és megoldás keresésre ösztönöz mindenkit, mert a kesergés, beletörődés nem segít kiutat találni.

A koronavírus súlyos csapás a fotósokra
Részletekért katt a képre!
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

Év elején már írtam róla, hogy a koronavírus járvány a fotósokra is súlyos csapást mért. Az egész évet alaposan beárnyékolta, a második hullámmal pedig pláne felerősödött. Nem csak a járvány és a korlátozások, hanem az ezek által okozott gazdasági problémák is.
Karácsonyra, sőt szilveszterre is maradnak a kijárási korlátozások. A kereskedelem működhet, a boltok viszonylag zavartalanul üzemelhetnek, de korábban kell zárniuk és a karácsonyi vásárokat egyáltalán nem lehet megtartani.

Budapest turista látványosságai korábban és most
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az éttermek és kávézók csak elvitelre szolgálhatnak ki (és még az illemhelyet se lehet használni), a szállodák sem nagyon fogadhatnak vendégeket, de a karantén miatt amúgy is leállt a turizmus. Sporteseményeket is csak korlátozásokkal és nézők nélkül lehet csak megrendezni. Egyéb rendezvényeket egyáltalán nem lehet tartani. Az iskolák még nyitva vannak, de külsősöket még a fakultációkra sem engednek be, így iskolai rendezvények se nagyon lesznek. Az esküvőket még engedélyezi a kormány, de a lakodalmakat már nem lehet megtartani és a házasságkötésről is kitiltották a fotósokat, mivel a korányrendelet csak a családtagokat sorolja fel. Persze a mostani nem is igazán tipikus esküvő időszak, de a fotósok lehetőségeinek beszűküléséhez hozzájárul.

Ahol a cégek meg tudják oldani, oda még az alkalmazottak se nagyon járnak be dolgozni, nemhogy fotóst hívjanak. A céges rendezvények, konferenciák zöme elmarad, vagy online tartják. Még ha nem is minden cég épít kampányt a modellek szelfijeire, reklám- és filmvilág is alaposan átszerveződött a járvány hatására. Akinek van stúdiója, az fotózhat modelleket, készíthet portrékat, vagy bármilyen képet a megrendelő igényei szerint. A járványügyi helyzet miatt viszont sokan lefújják, kihagyják, vagy elhalasztják ezeket a fotózásokat is.

Állás tipp: Fotózás helyett menj inkább ételfutárnak!
Részletekért katt a képre!
Fotó: Nagy Mihály/Forbes

A sajtóeseményeket sorra lefújják, online közvetítve tartják meg, vagy csak közleményt küldenek róla. A diplomáciai talalkozók helyett is jobbára online konferenciákat szerveznek és ha élőben találkoznak is a felek, akkor is jobbára sajtó nélkül szervezik a találkozókat. A színházakat bezárták, koncerteket sem lehet rendezni. A kultúr terület túlélésért zajló küzdelem is az Internetre költözött át. Az interjúk többségét is online vagy telefonon készítik, a fotóst legfeljebb portrézni küldik át, ha készül egyáltalán fénykép hozzá. A legtöbb helyen külön kérésre se nagyon engedik be a fotósokat a járványügyi helyzetre hivatkozva. Sok helyen meg még csak válaszadásra sem veszi a fáradtságot a sajtó osztály, hacsak nem nekik fontos a megjelenés. A sajtófotósok munka lehetőségei is egyre jobban behatárolódnak. Minden eddiginél aktuálisabb minden fotós számára, hogy érdemes-e kitartani a fotózás mellett és megvárni, hogy újra fellendül majd a fotó piac is, vagy érdemesebb más munkát keresni akár csak átmenetileg, vagy tartósan is.

Mit csináljon karanténban a fotós (vagy bárki más)?
Részletekért katt a képre!
Fotó: One zone Studio/Unsplash

Nem panaszkodni akarok. Legalábbis nem a saját helyzetem miatt! Én valahol még élvezem is, hogy nem kell egyik munkáról a másikra rohangálnom. Gubbaszthatok itthon és elmélyülhetek a saját gondolataimban, amik eddig az állandó rohanás miatt sokszor háttérbe szorultak.
Szerencsére unatkozni sosem szoktam. Még az évszámra sem emlékszem, hogy mikor unatkoztam utoljára. Több évre elegendő tennivalóm akad, csak az okoz nehézséget, hogy válasszak közülük. Ha esetleg ti is hasonló cipőben jártok, írtam már év elején egy átfogó listát, hasznos tippekkel, mit csináljon karanténban a fotós, vagy bárki más.

Írjátok meg a véleményeteket a blogról!
Kérdőívért katt a képre!

Az már sokkal nagyobb kérdés, hogy a sok féle elhanyagolt tevékenységem közül melyeket érdemesebb most előtérbe helyeznem és miket érdemes jobban elhanyagolnom. Évek óta napirenden a kérdés, ami szintén nem volt még soha aktuálisabb: hogyan tovább a bloggal? Továbbra is várom a linken a visszajelzéseiteket!

Sokan mondjátok, hogy milyen fontos, mennyi mindent kaptok tőle, ne hagyjam abba. Mindössze néhány racionálisan gondolkodó mondja azt, hogy csináljak inkább más, jövedelmezőbb dologkat helyette. Mindkét állásponttal könnyen tudom azonosulni. A döntés nehéz. Régóta agyalok rajta, hogy mi a megoldás. Egyre égetőbb viszont megtalálni.

Írjátok meg a blog Facebook oldalán, hogy nektek hogy alakul a jelen helyzetben a karácsonyi szezon!

 

 

 

 

484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről (részlet):

“3. A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések
5. § (1) Tilos – a 6. § szerinti kivétellel – rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani.
(2) Rendezvény helyszínén – a 6. § szerinti kivétellel – a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodni tilos.
(3) Ezen alcím alkalmazásában rendezvény különösen
a) a rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó esemény,
b) a kulturális esemény,
c) a sportesemény,
d) a magánrendezvény, valamint
e) a karácsonyi vásár.
(4) Ezen alcím alkalmazásában a vallási közösségek szertartása – a házasságkötés, valamint a temetés kivételével – nem minősül rendezvénynek. A szertartás megtartásáról a vallási közösség dönt.
(5) Ezen alcím alkalmazásában az online módon közvetített kulturális esemény vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás nem minősül rendezvénynek, ha a kulturális esemény vagy az élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás helyszínén kizárólag a fellépők és a lebonyolításhoz elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet tartózkodik.
6. § (1) A sportrendezvényen nézőként tartózkodni tilos.
(2) A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.
(3) A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.
(4) A temetésen jelenlévők száma nem haladhatja meg az ötven főt.
(5) A házasságkötésnél kizárólag
a) a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvezető,
b) a házasulók,
c) a házasulók tanúi,
d) a házasulók szülei, nagyszülei,
e) a házasulók testvérei és
f) a házasulók gyermekei
lehetnek jelen.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!