Budapest világháborús bombázás idején – fotózták is a várost az amerikaiak szőnyegbombázás közben

Budapest amerikai bombázása 1944-ben
További képekért katt a képre!
Fotó: Amerikai Légierő/National Archives/Fortepan Archívum

A napokban sajtóhírekben megjelent 1 tonnás amerikai bomba 70 éve csapódott a magyar földbe. Az igazán durva, hogy erről még fotó is van.

Az amerikai légierő nem csak bombázta Budapestet, hanem fotókat is készítettek a bombázásról. Nem olyan meglepő, mint gondolnánk, hiszen a képeket kielemezve tudták felmérni, mennyire volt eredményes a vasút és hidak elleni támadás. Különösen azért, mert az akkoriban alkalmazott szőnyegbombázás messze nem volt olyan sebészi pontosságú, mint a mai GPS és lézer vezérlésű bombák használata.

Így robbant rá az épület a magyar fotósra
Részletekért katt a képre!
Montázs: Veres Viktor

A múlt héten robbantással lebontott VITUKI toronyháztól nem messze találták meg azt az 1 tonnás amerikai légibombát, amit később sikeresen hatástalanítottak is a Magyar Honvédség tűzszerészei.

A bomba eredetéről és tulajdonságairól a blogon már többször emlegetett Veres Viktor kollégám publikált érdekes történelmi tanulmányt a Facebook oldalán, sok képpel és mégtöbb történelmi adattal. Akit érdekelnek az olyan harcászati részletek, hogy melyik bombázó lőszer kamrájába melyik bomba típusból mennyi fér el és hogyan lehet rekonstruálni az ilyen történelmi részleteket, annak feltétlenül érdemes elolvasnia.

Az amerikai légierő képei az 1944-es budapesti bombázásról
Galériáért katt a képre!

Én csak ezt a képet emelnem ki Viktor írásából. A képet az Amerikai légierő készítette Magyarország bombázása során és a National Archives 52 másik képpel együtt a Fortepan Archívumnak adományozta. A többi képet szintén érdemes megnézni.

Két napja attól hangos a média, hogy egy egytonnás, amerikai bombát találtak Ferencvárosban és a hatástalanítása miatt…

Posted by Viktor Veres on Sunday, 13 December 2020

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!